Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (4. 9. 2019)

4. 9. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si vyzkoušíme aplikaci pro pořizování poznámek, přeložíme si pár slovíček a frází, sestříháme si video a řekneme si o klientu pro vzdálenou plochu.

Procyon

Aplikace pro pořizování osobních poznámek. Její tvůrci se inspirovali u komerčních projektů jako je Evernote, Microsoft OneNote nebo Google Keep. Nicméně podle jejich vlastních slov ještě mají co dohánět. Poznámky tato aplikace ukládá v SQLite databázi. Nemá svůj vlastní server, takže pro jejich sdílení musíte použít nějakou externí službu jako například Dropbox nebo Google Drive.

github.com/orion-project/procyon, 0.9.0

Translatium

Překladatelská aplikace, která zvládá více než 90 jazyků a dialektů. Kromě překladu vepsaných slov a frází umí překládat i z nahraného hlasu nebo z vyfocených obrázků. Nabízí také slovník synonym, automatickou detekci jazyka, podporu pro více písem a spoustu dalších funkcí.

translatiumapp.com, 9.1.3

LiVES

Lehký, ale účinný software pro editaci videa. Kombinuje lineární i nelineární úpravu video souborů v jedné aplikaci. Umožňuje jednoduchou práci s videem bez nutnosti si lámat hlavu s formátem, velikostí obrazu nebo snímkovou frekvencí video souborů. Podporuje spoustu formátů videa, práci s širokou škálou hardwaru a také nabízí spoustu různých video efektů.

lives-video.com, 3.0.1

Remmina

Komplexní a intuitivní klient pro vzdálenou plochu. Program samotný je napsaný v programovacím jazyce C, jeho uživatelské rozhraní pak v GTK+. Podporuje řadu protokolů, mezi nimiž jsou například VNC, RDP, NX, SSH, Telepathy nebo XDMCP. Z jeho dalších vlastností stojí za zmínku podpora vysokého rozlišení nebo velice užitečný plovoucí panel nástrojů v celoobrazovkovém režimu.

UX DAy - tip 2

remmina.org, 1.3.6

Blbinka

Myslíte, že jsou obory, kde lidská práce nemůže být nahrazena moderními technologiemi? V Japonsku si to očividně nemyslí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.