Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (5. 1. 2022)

5. 1. 2022
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si pohrajeme se světýlky, vyzkoušíme si nástroj na administraci Debianu, podíváme se na sofistikovaný nástroj na práci se snímky obrazovky a řekneme si o jednom minimalistickém webovém prohlížeči.

OpenRGB

Multiplatformní otevřený software umožňující nastavení podsvícení celé řady různých komponent a periferií. Hlavním důvodem vzniku tohoto projektu je absence ovladačů na jiných platformách než MS Windows. Další jeho velkou výhodou je, že ovládání podsvícení sjednocuje do jedné aplikace a není tedy třeba instalovat ovládací software pro každou periferii zvlášť.

openrgb.org, 0.7

smxi

Nástroj pro administraci linuxové distribuce Debian a některých jeho derivátů (ne Ubuntu). Můžete ho použít pro aktualizaci systému, instalaci, aktualizaci a odstranění softwarových balíčků, automatickou instalaci grafických ovladačů, odstranění nepotřebných souborů, aktualizaci jádra a spoustu dalších činností.

github.com/smxi/smxi, 8.15.33

Flameshot

Pokročilý nástroj pro práci se snímky obrazovky. Má grafické uživatelské rozhraní s širokými možnostmi nastavení, ale dá se ovládat i přes příkazovou řádku. Zachycené snímky obrazovky je možné přímo v aplikaci upravovat. Kromě toho obsahuje funkci pro snadné ukládání do cloudu.

flameshot.org, 0.10.2

Min

Rychlý a minimalistický webový prohlížeč poháněným jádrem Chromium. Má jednoduché a moderní rozhraní, které se snaží zabrat na obrazovce co nejmenší možný prostor. Obsahuje také funkci nazvanou „Focus mode“, která schová ostatní otevřené panely, aby vás při práci s prohlížečem vůbec nic nerozptylovalo.

CS24_early

minbrowser.org, 1.22.2

Blbinka

Televize mají v poslední době spoustu nových funkcí. Některé z nich jsou opravdu nečekané.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.