Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (8. 12. 2021)

8. 12. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si připravíme Ubuntu k hraní her, vyzkoušíme jihokorejský webový prohlížeč, zkusíme klon Malování z Windows a řekneme si o nástroji pro převod obrazů disku na externí úložiště.

Gamebuntu

Aplikace s výstižným názvem. Stvořil ji tvůrce distribuce Ubuntu Unity a jejím cílem je zjednodušit nastavení Ubuntu k hraní her. Jedná se v podstatě o jednoduchý script, který nainstaluje a nastaví vše potřebné k tomu, aby byl systém připraven k hraní. Cílí hlavně na linuxové nováčky, kteří ještě nejsou v jeho užívaní dostatečně zběhlí a chtějí si zahrát.

gitlab.com/rswat09/gamebuntu,

Naver Whale

Na Chromiu založený webový prohlížeč z Korejské republiky. Díky tomu jsou s ním kompatibilní aplikace pro Google Chrome. Příjemným překvapením je, že je k dispozici v češtině. Tento prohlížeč je zaměřen hlavně na produktivitu a obsahuje proto spoustu užitečných nástrojů.

whale.naver.com/en, 2.12.129.34

Drawing

Aplikace, která se snaží přinést funkce Microsoft Paint do Linuxu. Svůj vzor napodobuje jak funkcemi, tak rozložením nástrojových lišt. K dispozici tak budete mít stejné nástroje na kreslení a úpravu obrázků. Bohužel stejně jako Malování ve Windows podporuje pouze formáty PNG, JPEG a BMP.

maoschanz.github.io/drawing, 0.8.5

balenaEtcher

Multiplatformní nástroj, který umí převést obraz operačního systému na USB klíčenku, na SD kartu nebo na kterékoli jiné externí úložiště. Má jednoduché a intuitivní rozhraní a zvládá i simultánní zápis na více médií. Nejedná se o žádné komplexní řešení, ale o jednoduchou aplikaci pro začátečníky.

CS24_early

www.balena.io/etcher, 1.7.1

Blbinka

Pamatujete si na smrtibudky ze seriálu Futurama? Vypadalo to jako vtip až do té doby, než to někdo vzal vážně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.