Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (24. 11. 2021)

24. 11. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dnes si vyzkoušíme nástroj na snadné vytváření virtuálních strojů, podíváme se na fork Firefoxu zaměřený na soukromí, vytvoříme si prostorový reliéf z obrázku a řekneme si o emulátoru linuxových aplikací určených pro x86_64.

Quickgui

Nástroj, který umožňuje snadno a rychle vytvářet virtuální stroje. Jedná se o grafické uživatelské rozhraní pro program Quickemu, který umožňuje snadnou práci s virtuálními počítači v textovém terminálu. Místo složitého nastavování se soustředí na poskytnutí optimálního viruálního prostředí pro daný systém. Mezi podporované hostované systémy patří Windows, macOS a spousta linuxových distribucí.

github.com/quickgui/quickgui, 1.1.5

LibreWolf

Otevřený fork webového prohlížeče Firefox bez telemetrie. Jedná se o prohlížeč, jehož hlavní devízou je ochrana soukromí. Kromě absence telemetrie je jako výchozí nastavený „striktní“ režim ochrany soukromí, mód s podporou pouze zabezpečeného připojení a jako vyhledávač je použit DuckDuckGo. Kromě toho zde nenajdete sponzorované odkazy ani synchronizaci s cloudem.

librewolf-community.gitlab.io,

LithoMaker

Program, který umožní vytvářet trojrozměrné reliéfy z obrázků s příponou PNG. Ty pak umí exportovat do STL souborů, aby pak mohly být vytištěny na 3D tiskárnách. Pracuje s černobílými obrázky, ze kterých vytvoří třetí rozměr podle tmavosti odstínů šedé.

github.com/muldjord/lithomaker, 0.7.0

box64

Emulátor umožňující spouštět linuxové aplikace pro x86_64 na jiných architekturách, jako je například ARM64. Jelikož používá nativní verze některých systémových knihoven je velice jednoduché jej integrovat do systému a používat většinu aplikací bez viditelné ztráty výkonu.

root_podpora

github.com/ptitSeb/box64, 0.1.6

Blbinka

Už od malička nám rodiče opakovali „koukej na cestu“. V době chytrých mobilů má tato rada mnohonásobně větší význam.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.