Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (7. 3. 2018)

7. 3. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se něco naučíme za pomoci studijních kartiček, vyzkoušíme program pro práci s CNC stroji, povíme si o jednom účetním programu a podíváme se na manažera virtuálních strojů.

QFlashCards

Jednoduchá aplikace pro práci se studijními kartičkami napsaná v C++ a Qt. Je určena pro studenty, kteří si chtějí vytvořit svoje vlastní virtuální kartičky a uložit si je pro budoucí studijní účely. Na výběr jsou tři různé způsoby studia: jednoduchá revize, vícenásobný výběr a volná odpověď, což poskytuje proměnlivost náročnosti učení a eliminuje mechanické memorování informací.

github.com/BlackJar72/QFlashCards, 1.3

CNC-Qt

Grafické rozhraní pro správu ovládací elektroniky pro CNC stroje. Je určené pro práci s Planet-CNC zařízením, konkrétně typ MK1 (4 osy). Vzhledem k tomu, že k běhu stačí procesor s frekvencí 700 MHz a 512 MB RAM lze tento program bez problémů provozovat i na Raspberry Pi. Projekt je k dispozici v angličtině, ruštině a němčině.

github.com/eduard-x/cnc-qt, 0.3.5

LedgerSMB

V Perlu napsaný software pro podvojné účetnictví a podnikové plánování zdrojů (ERP). Účetní data jsou ukládána na SQL databázový server, takže je k nim možné přistupovat i přes standardní webový prohlížeč. Název napovídá (zkratka SMB znamená Small Medium Business) že je určen pro malé a střední podniky.

ledgersmb.org, 1.5.17

Qt Virtual Machine Manager

Grafický nástroj pro správu virtuálních strojů pro QEMU/KVM, Xen, LXC, OpenVZ,
VBox, VMWare, HyperV, IBM PowerVM, Bhyve a další virtuální entity. Můžete v něm spouštět, zastavovat nebo mazat virtuální zařízení a sledovat využití zdrojů a statistiky virtuálních strojů na lokálním nebo vzdáleném počítači.

root_podpora

github.com/F1ash/qt-virt-manager, 0.52.80

Blbinka

Pod vlivem alkoholu bychom neměli nejenom řídit nebo obsluhovat nebezpečné stroje, ale dokonce si ani objednávat odvoz přes Uber.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.