Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (9. 2. 2000)

9. 2. 2000
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Týden co týden se společně vydáváme na výlet do světa volně šiřitelného softwaru. Dnešek nebude výjimkou, takže ukončete nástup a výstup, dveře se otevírají...
Úterý 8. 2.

Víte co je to Manda? To je turecky vodní buvol a (čert ví proč) také název programu, jehož činnost autoři popsali termínem „download accelerator“. Jeho cílem je urychlit stahování přes HTTP protokol tak, že několik threadů stahuje paralelně různé části souboru. Manda je poměrně čerstvá záležitost, takže zatím obsahuje pouze základní funkčnost.
Jasper je web server kompletně napsaný v Javě, který podporuje kompletně HTTP 1.0 a Servlet API 2.1. Vzhledem k tomu, že podpora XML a souvisejících technologií je v Javě velice silná (XT, Saxon), lze očekávat, že doba javovských serverů, jako je Jasper, možná již brzy přijde.
Velice zajímavým projektem je Moffy – Personal Information Management pro WAP zařízení. Jednak jde o jeden z prvních open source programů cílených na WAP platformu a jednak nabízí datovou kompatibilitu s poměrně populárním TWIGem. Stejná data (email, news, osobní adresář a plánovač) tak můžete mít velice snadno dostupná z libovolného stolního počítače i přenosného zařízení s WAPem. Pravda, mobilní telefony, které jej podporují, lze spočítat na prstech jedné ruky, ale nezapomínejme, že freewarový WAP prohlížeč existuje i pro PalmOS, který je dnes ve většině kapesních počítačů, které mezi lidmi obíhají.

Pondělí 7. 2.
Fulltextové prohledávací systémy lze rozdělit na dvě části. První by se měla postarat o získávání dokumentů určených k indexování a ta druhá pak přímo index vytváří a prohledává ho. Tedy ono by se samozřejmě dalo najít i jiné rozdělení, ale tohle zrovna vyhovuje tomu, co chci popsat :) Program Harvest je specialistou právě na tu první část úkolu. Dokáže předávat indexovacímu softwaru lokální soubory nebo dokumenty získané protokoly HTTP, FTP nebo NNTP a hlavně rozumí velkému množství formátů. Mimo jiné je to například HTML, DVI, Postscript, mailbox, man stránky, WordPerfect dokumenty či zdrojové kódy C.
Bind je program, který má asi vůbec největší vliv na fungování Internetu, neboť je používán na většině DNS serverů. Jeho nová verze číslo 9 by měla obsahovat mnohá vylepšení v oblasti bezpečnosti (DNSSEC, TSIG, …) a škálovatelnosti (multithreading). Zatím si můžete stáhnout první veřejnou betaverzi.
Patch qmail-smtpd-auth obohatí SMTP server z qmailu o podporu autorizace třemi různými metodami: login, plain a cram-md5.

Neděle 6. 2.
Čím dál tím populárnější zvukové karty založené na čipech Aureal Vortex mohou nyní zvučet i pod Linuxem a to díky chvályhodné aktivitě samotné společnosti Aureal. Její ovladače podporují karty s chipsety Vortex 1, 2 a Advantage a to včetně OEM výrobků. Zatím není podporován seqencer a ani technologie A3D, obojí by ale mělo být do ovladačů časem přidáno. Ovladače jsou z poloviny open source a z poloviny binární – vše, co přistupuje na hardware je šířeno v podobě zkompilovaných objektů, zbytek je open source. To by mělo snad zajistit možnost použití s libovolným jádrem od verze 2.2.5 výše. Bohužel to také znamená, že asi nevzniknou ovladače pro jiné platformy (FreeBSD, atd.), pokud tomu nebude společnost sama nakloněna.
Od té doby, co se o přihlašování do Linuxu stará PAM, lze vymýšlet opravdu všemožné způsoby, jak se autorizovat. Modul pam_cryptocard umožňuje přihlašování do systému na bázi challenge-response metody, která zaručuje s velkou pravděpodobností, že se přihlašovací sekvence nebude opakovat, tudíž odposlechnutí komunikace je k ničemu. Modul podporuje metodu společnosti Cryptocard, k níž existují buď jednoúčelové „kalkulačky“, případně i softwarová řešení, mimo jiné třeba pro PalmOS.

Sobota 5. 2.
Prepop je malá utilitka, kterou uplatní hlavně majitelé pomalých linek. Prográmek při interaktivním použití připomíná asi nejvíce pohodlnějšího řádkového FTP klienta, až na to, že nepracuje s FTP, ale s POP3 účtem. Jeho primárním úkolem je dát uživateli do ruky nástroj, který mu umožní prohlédnout si, co ve schránce leží za poštu, jak jsou jednotlivé zprávy velké a případně je i odstraňovat, pokud se rozhodnete, že je nepotřebujete. Jistě každý dial-upista někdy zažil situaci, kdy jste obdrželi nečekanou a nechtěnou zprávu s obrovskou přílohou. Při použití prepopu není problém se takové zprávy zbavit rychle a elegantně.
Na Linux přichází i nelineární střihové systémy. Po zde již zmiňovaném Broadcast2000 je k dispozici další řešení, tentokrát v komerčním hávu. Jmenuje se MainActor a jeho výbava je impozantní. Obsahuje střihové efekty, audio/video filtry, cesty, 2D a 3D titulkovač, nástroj pro konverzi a zpracování animací (např. rozdělování či skládání sekvencí) a video capture nástroj schopný v kombinaci s Realtime Motion JPEG kodekem zachytávat plný PAL či NTSC na počítačích s procesorem PIII 500 bez specializovaného hardwaru. Linuxová beta verze je zdarma k vyzkoušení na omezenou dobu.

Pátek 4. 2.
Aladdin Ghotscript dospěl do verze 6.0, která podporuje PostScript Level 3 a PDF 1.3. Zajímavá je informace, že při zápisu PDF lze údajně nastavovat většinu parametrů, které používá Adobe Distiller zejména při kompresi a úpravě obrázků.
S patchem Pine/SSL lze obohatit možnosti populárního emailového a news klienta Pine o podporu šifrované komunikace pro všechny čtyři používané protokoly – IMAP, POP3, SMTP a NNTP. Samozřejmě, že server musí SSL také podporovat, ale pokud tu možnost máte, vřele doporučuji.
Užitečná utilitka Suck pro stahování příspěvků z diskuzních skupin má prý jednu vadu a to že díky single-threadovému designu nedokáže naplno využít rychlejší modem (56Kbps). Mě se sice zdá, že je to spíše otázka kvality linek mezi oběma uzly, ale dejme tomu. SuckMT je program, který dělá to samé, jako Suck, ale je multithreadový, což znamená, že dokáže stahovat více zpráv paralelně a využít tak linku do posledního baudu přenosové kapacity.

Čtvrtek 3. 2.
Populární komerční kancelářský balík Applixware Office nabírá kurz k verzi 5.0. První milník M1 je již nyní k dispozici ke stažení a přináší několik podstatných změn. Asi nejviditelnější je přechod z Motifu na Gtk+ a funkce průběžné kontroly pravopisu. Kromě toho dozná změny i uživatelské rozhraní, neboť všechny toolbary budou dokovatelné a přemístitelné a podobně.
Zdá se, že Midnight Commander poměrně mnoha lidem nevyhovuje, alespoň soudě podle toho, že vznikají stále nové a nové projekty konzolových souborových manažerů. Dalším v řadě je Sunshine Commander, který chce umět vše, co MC, ale lépe. Jak se mu to podaří můžete sledovat (nebo se na tom samozřejmě i podílet), ale zatím toho moc neuvidíte, protože vývoj sotva započal.
Oregano je kromě koření vhodného na pizzu také software pro tvorbu a hlavně simulaci elektrických obvodů. I když spíše by bylo na místě označení frontend, protože vlastní simulaci má na starosti externí program SPICE.

CS24_early

Středa 2. 2.
Zajímavý projekt ze světa elektronické komerce se nazývá Cyber Tienda. Jde o aplikaci pro tvorbu online obchodů, což by samo o sobě nebylo nic moc zajímavého, takových programů už bylo ve Sklizni několikero, ale tenhle je pozoruhodný tím, že byl původně vyvíjen španělskou bankou Banesto, která nyní vše uvolnila pod GPL licencí. To samozřejmě ještě nemusí nutně znamenat kvalitu, ale přesto lze předpokládat, že zejména podpora platebních karet by mohla být na úrovni.
Zkušený uživatel programem Cool Zippi Tool asi pohrdne, ale nejednoho začátečníka (nebo ty línější z nás :) možná toto grafické rozhraní, usnadňující práci s komprimovanými archívy osmi různých formátů, potěší. Autor CZT se inspiroval programem Stuffit z platformy MacOS, který bohužel neznám, takže nemohu posoudit, jak věrně se svému vzoru podobá.
I příznivci služby Yahoo! Messenger se dočkali textového klienta. Jmenuje se Ari's Yahoo Client, což je bohužel všechno, co se mi o něm podařilo zjistit, nejsa abonentem komunikace a'la Yahoo :)

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku