Hlavní navigace

Týden ve zkratce: konec projektu Fedora Legacy

7. 1. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Těsně po začátku nového roku zaskočilo uživatele oznámení o ukončení projektu Fedora Legacy, který se zabýval přípravou balíčků pro starší oficiálně nepodporované systémy Fedora. Dále jsme se v uplynulém týdnu dozvěděli o předpokládaném vzestupu Linuxu, o novém instalačním API a také ukončení Tux magazínu.

Fedora Legacy

Projekt Fedora Legacy, který připravoval bezpečností záplaty pro starší verze distribucí Fedora a Red Hat, byl ukončen. Podle informací na FedoraNEWS byl přehodnocen celý proces podpory starších vydání. Původní prodloužení podpory není možné uskutečnit a starší verze systémů počínaje Fedora Core 4 jsou proto nadále nepodporované.

Petr Krčmář: Projekt Fedora Legacy byl ukončen

Před několika dny byl ukončen projekt Fedora Legacy. Znamená to, že už nadále nebude poskytována dlouhodobá podpora pro systém Fedora. Jaký bude mít ukončení dopad na celý projekt? Proč k něčemu takovému došlo? Jak se ukončení projektu dotýká uživatelů? Jak na to zareagoval Red Hat?

Petr Krčmář: Skončila dlouhá podpora pro Fedoru

Ostatní

Vydali jsme článek se zajímavými fakty o zprávičkách, které jsme společně připravili v roce 2006. Podívali jsme se na výsledky několika statistik, které se k nim vážou. Kolik zpráviček jsme celkem v loňském roce vydali? Bylo to více nebo méně než předloni? Kdo všechno je píše? Které z nich čtenáře zajímaly nejvíce?

Petr Krčmář: Zprávičky na Root.cz v roce 2006

Proč se Linux nerozšíří? Z jednoho prostého důvodu: dokud nebude předinstalován jako operační systém při koupi PC, nedojde k tomu. Lidé berou PC jako spotřební elektroniku a jdou si „koupit PC”. Nehrabou se v něm a používají ho. Když se za pár let pokazí, koupí si nové s předinstalovaným systémem.

Pavel Chalupa: Proč se Linux nerozšíří?

Téměř polovina velkých světových firem bude ke konci roku 2011 používat Linux na desktopech a serverech, tvrdí analytická společnost Saugatuck Technology. Do konce roku 2009 bude přibližně 25 procent firem nasazovat Linux na mission-critical úkoly.

Petr Krčmář: Analytici předvídají vzestup Linuxu

Blíží se vydání verze 1.0 programovacího jazyka D. D je systémový programovací jazyk, který kombinuje sílu a vysoký výkon C a C++ s produktivitou moderních jazyků jako je Ruby nebo Python.

Pavel Chalupa: Programovací jazyk D

Podpora šedesáti čtyř bitů je dnes běžná v procesorech AMD i Intel. Mnoho uživatelů ale vůbec netuší, zda jim 64 bitový systém kromě několika nevýhod přinese také například zlepšení výkonu. Server Phoronix se rozhodl jednou provždy dilema vyřešit a odpovědět na otázku, zda je vhodné instalovat 32 nebo 64 bitový software. V článku je porovnáván výkon obou variant systémů Ubuntu 6.10 Edgy Eft a Ubuntu 7.04 Feisty Fawn Herd 1.

Petr Krčmář: Porovnání výkonu 32 a 64 bitového Ubuntu

Snaha o obnovení systémů Windows ze zálohy vedla až k odchodu od Windows a instalaci linuxových distribucí Ubuntu. Celé to bylo způsobeno restriktivní licenční politikou Microsoftu, HP a driverem pro RAID Promise.

Pavel Chalupa: Co může rozhodnout o přechodu na Linux

Velmi nepříjemná zpráva přišla od vydavatele populárního Tux Magazínu. „Bohužel musím naše čtenáře informovat, že vydání 20 bylo posledním. Přestože jsme dostali ohromné množství pozitivních reakcí, finanční situace nám neumožňuje pokračovat ve vydávání Tuxe. Aktuální zisky nepokrývají současné výdaje, natož abychom vydávání rozšířili, jak jsme plánovali,” píše se na stránkách magazínu.

Petr Krčmář: Tux Magazine skončil

Zdá se, že stále ještě není konec závodům o co nejvyšší frekvence procesorů. Společnost IBM oznámila, že nové procesory Power6 budou schopny dosáhnout až na hranici 5 GHz. Druhá generace procesorů Cell, kterou společně připravují firmy IBM, Sony a Toshiba, poběží až na 6 GHz.

Petr Krčmář: Procesory od IBM poběží až na 6 GHz

CS24_early

Free Standards Group vytvořila novou pracovní skupinu, která má za úkol dát základy novému linuxovému instalačnímu API. Je to výsledek požadavků nezávislých softwarových dodavatelů ISV. Podporu ohlásili správci balíčkovacích systémů jako je APT, RPM, yum, alien, klik a další.

Pavel Chalupa: Bude nové linuxové instalační API

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku