Hlavní navigace

Týden ve zkratce: Microsoft má ISO

6. 4. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nejdůležitější zprávou uplynulých sedmi dnů je bezesporu rozhodnutí organizace ISO o udělení standardu souborovému formátu Open XML. Po více než rok trvajících jednáních se tak Microsoft svého standardu skutečně dočkal. V týdenním přehledu událostí nebudou chybět nejčtenější zprávičky a výběr z blogů.

Microsoft a ISO pro Open XML

Po více než 14 měsících intenzivního hodnocení završila společná technická komise Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO) a Mezinárodní elektrotechnické komise (IEC) formální proces přezkoumání návrhu mezinárodního standardu (DIS) 29500: Office Open XML (Open XML) předloženého organizací Ecma International.

Petr Krčmář: Formát Open XML získal ISO standard

Jednání, která trvala déle než rok, jsou u konce. Microsoft může vytáhnout dlouho chlazené šampaňské a připít si na zdraví – jeho formát Open XML získal oficiálně statut ISO standardu. Od dnešního dne tedy můžeme Open XML označovat také za ISO standard 29500. Formát se tak může směle postavit vedle ODF.

Petr Krčmář: Microsoft získal ISO standard na Open XML

MS Office

Vše o ISO standardu Open XML

Microsoft se o získání ISO standardu pro svůj souborový formát Open XML snažil déle než 14 měsíců. Celý rozsáhlý a vleklý proces schvalování doprovázely protesty, stížnosti a další problémy. Připravili jsme pro vás přehled všech informací o tomto procesu.

Bob Sutor, výkonný vice prezident standardů z firmy IBM, poukazuje na chyby ve standardizačním procesu. Tvrdí, že to je mnohem důležitější, než samotné schválení OOXML jako ISO standardu. „Jsem nabitý energií pro větší boj za otevřenost i s tisíci dalšími jednotlivci, kteří jsou také přesvědčeni, že standardizační systém potřebuje opravit a brzy.“ Mark Shuttleworth, zakladatel Ubuntu, k tomu dodává: „Nebudeme investovat do pokusu implementovat standard, který je špatně definován.“

Pavel Chalupa: Dozvuky schválení OOXML jako ISO standardu

Předseda norské komise ale zaslal oficiální protest organizaci ISO. „Píši vám z funkce předsedy norské komise ISO/IEC JTC 1/SC 34. Rád bych vás informoval o neregulérnosti hlasování v souvislosti s norským hlasem týkajícím se ISO/IEC DIS 29500 (Office Open XML) a podávám tímto oficiální stížnost. Bylo vám oznámeno, že Norsko hlasuje pro OOXML. Toto rozhodnutí ale neodráží názor většiny komise, která je z 80 % proti změně hlasu z „Ne“ na „Ano“.“

Petr Krčmář: Norsko protestuje proti vlastnímu hlasu o OpenXML

Nejčtenější zprávičky

Před několika dny jsme psali o soutěži, ve které měli účastníci zaútočit a napadnout tři operační systémy: Mac OS X, MS Windows a Ubuntu Linux. Mac OS X se podařilo prolomit za dvě minuty, Windows Vista odolávaly dva dny a pouze stroj s Ubuntu se nepodařilo úspěšně napadnout.

Petr Krčmář: Jen Linux přežil útok v soutěži

Linux Foundation publikovala obsáhlou studii týkající se vývoje linuxového kernelu. Na jádře 2.6.24 se podílí již 1057 vývojářů a 186 firem. Od verze 2.6.11, kdy měl kernel přibližně 6,5 milionu řádků kódu, se ve verzi 2.6.24 počet řádků kódu přibližuje k 9 milionům.

Pavel Chalupa: Studie o vývoji linuxového kernelu

O Acid3 testu jsme podrobně psali před několika dny. K jeho splnění se velmi přiblížily prohlížeče Safari (WebKit) a Opera. Oba už projdou všemi testy. S chystaným vydáním Firefoxu 3 se samozřejmě uživatelé ptají, zda vývojáři ještě nestihnou zavést potřebné úpravy. Ve svém blogu o tom píše Ian Hickson, autor zmíněného testu. Podle něj Firefox 3.0 ani Internet Explorer 8.0 tímto testem neprojdou, protože se nacházejí ve stabilizační vývojové fázi a už není možné do nich přidat některé poměrně zásadní funkce, které jsou potřeba pro splnění testu.

Petr Krčmář: Firefox 3.0 už nesplní Acid3 test

Ještě v květnu 2007 měl Linux na desktopu zastoupení 1,25%. Aktuálně v březnu 2008 je to 2,02%, což je 61,6% nárůst tržního podílu za 9 měsíců. Přepočteno na nově instalované počítače je to 82%. Systém Windows XP má stále dominantních 79,12% a Windows Vista 6,48%.

Pavel Chalupa: Zastoupení Linuxu na desktopu se zvyšuje

Společnost Adobe se stala členem Linux Foundation, což je nezisková organizace, která se zaměřuje na šíření open-source software a operačních systémů. Organizace byla založena v loňském roce a je výsledkem spojení Open Source Development Labs a Free Standards Group. Dalšími členy jsou například HP, IBM, Google a Nokia.

Petr Krčmář: Adobe vstoupilo do Linux Foundation

Skupině německých hackerů s názvem Chaos Computer Club (CCC) se podařilo získat otisk prstu ministra vnitra Wolfganga Schäubleho. Skupina tento otisk šíří na fólii v příloze svého papírového časopisu. Cílem je upozornit na snadné zneužití biometrických údajů, které je nyní velkým tématem vzhledem k tomu, že Evropská unie zavádí pasy, které budou tyto informace obsahovat.

Petr Krčmář: Hackerská skupina šíří otisk německého ministra

Loni byla vydána verze AIR pro Windows a Mac OS. Nyní Adobe oznámila vydání alfa verze pro Linux. Adobe se též připojila k Linux Foundation, aby se zaměřila na linuxové Web 2.0 aplikace.

Pavel Chalupa: Adobe AIR alfa pro Linux

Epiphany je univerzální webový prohlížeč, který je díky abstraktní vrstvě nezávislý na renderovacím jádře. Prohlížeč nyní podporuje Gecko a WebKit. Malý tým programátorů ale nestíhá udržovat abstraktní vrstvu proti dvěma jádrům a práce nejdou tak rychle, jak by mohly. Vývojáři se proto rozhodli k radikálnímu kroku – odstranit nadbytečnou vrstvu a věnovat se vývoji jen nad jedním jádrem. Tím jádrem bude WebKit.

Petr Krčmář: Epiphany vymění jádro: přejde na WebKit

Výběr z blogů

Hlavní vývojový cyklus je téměř u konce a nastal pro mě čas přejít na Firefox 3. Přechod byl téměř bezbolestný a zkušenost je zatím velmi dobrá. Co se mi na nové verzi líbí a co mě naopak štve?

Blog Petra Krčmáře: Přešel jsem na Firefox 3

O mobilním (ne)webovém prohlížeči Opera Mini (mimochodem včera vyšla beta verze 4.1) jsem nedávno psal. Řešení pro mobilní zařízení je to pěkné, ovšem vůbec mě nenapadlo, že bych ji mohl používat jako webový prohlížeč i na svém desktopu.

Blog Martina Hassmana: Opera Mini na desktop?

CS24_early

Chcete vědět co tu budeme mít za 7 let? Jenom letmý pohled na grafy s nelineární stupnicí v odkazovaném článku vyvolává minimálně údiv.

Blog Pavla Chalupy: Zetta: budoucnost internetu

Byl pro vás článek přínosný?