Hlavní navigace

Týden ve zkratce: Začalo hlasování COS 2008

13. 4. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ve středu 9. dubna začala hlavní hlasovací fáze třetího ročníku ankety CZECH OPEN SOURCE 2008. V šesti kategoriích můžete zvolit nejlepší český projekt, akci, software, osobnost, blog a firmu. Podpoříte open source z českých luhů a hájů a ještě můžete vyhrát zajímavou cenu. Co dalšího se za týden událo?

Anketa o českých open-source projektech, akcích, programech, osobnostech, blozích a firmách vstupuje do hlasovací fáze. Během následujícího měsíce máte možnost zvolit z nominací ty nejlepší. Podpořte hlasováním ty, kteří nejlépe reprezentují český open-source! Máte navíc možnost získat zajímavé ceny!

CZECH OPEN SOURCE 2008: Vyberte ty nejlepší

Nejčtenější zprávičky

Vývojáři nedávno vydali OpenOffice 2.4 a nyní se připravují na vydání první verze ze třetí řady, která je plánovaná na září. V současné době probíhá zmražování funkcí, takže už teď je alespoň zhruba jasné, co novinka přinese. Tím nejdůležitějším bude: nové startovací menu balíku, podpora OpenType písem, podpora „míchání“ více jazyků v textu, vylepšený náhled na mnoho stran zároveň, zvýšení maximálního počtu buněk v tabulkách, podpora formátu Open XML a mnoho dalšího.

Petr Krčmář: Co nabídne balík OpenOffice.org 3.0?

Největším aktuálním botnetem je nyní „Kraken“ se silou 400 000 infikovaných PC. Podle zdroje informací jsou infikovány počítače padesáti firem z žebříčku Fortune 500. Až v 80 % případů není infekce běžným antivirem detekována.

Pavel Chalupa: Nový botnet se silou 400 000 PC

Vývojáři tvrdí, že Firefox 3 je výrazně rychlejší než jeho předchůdci. Pavel Cvrček na svém blogu zveřejnil výsledky testů, které sám provedl, aby ověřil výkonnostní rozdíly mezi verzemi 2.0.0.13 a 3.0beta5.

Petr Krčmář: Je Firefox 3 opravdu o tolik rychlejší?

„Podzilla“ je balík nástrojů určených pro přímou instalaci na flashové MP3 přehrávače. Původně jej vyvinul iPod Linux projekt, ale software nyní běží i na dalších přehrávačích. Oficiálně také podporuje přehrávače od společnosti SanDisk s označením Sansa e200. Jejich cena se pohybuje okolo 2500 Kč a nyní na nich může běžet Linux.

Petr Krčmář: Na levném MP3 přehrávači můžete mít Linux

Microsoft zveřejnil dalších 14 000 stránek dokumentace k aplikačním protokolům týkající se MS Office 2007, SharePoint Server 2007 a Exchange Server 2007. Už dříve byla vydána dokumentace o 30 000 stranách pro Windows Server a Windows klient. Open source vývojáři mohou implementovat podle této dokumentace pouze pro nekomerční účely.

Pavel Chalupa: MS pokračuje ve zveřejňování dokumentace

Vypadá to, že se letos dočkáme dvou nových 64bitových prohlížečů. Před několika měsíci oznámila podporu moderních procesorů Opera, která chystá novou verzi 9.5 a nyní začala 64bitové verze Firefoxu vydávat i Mozilla. Balíčky jsou k dispozici v rámci nočních vývojových verzí a Mozilla zatím neoznámila, zda bude už Firefox 3.0 skutečně 64bitový.

Petr Krčmář: Firefox a oficiální 64bitová verze

Trendem využíváním dnešních PC jsou webové aplikace. V tomto případě přestává být podstatný typ operačního systému. K prosazování se Linuxu na desktopu pomáhají levná PC s předinstalovaným Linuxem, např. Asus Eee PC, a jejich masový prodej.

Pavel Chalupa: Linuxu pomáhá trend způsobu využívání PC

Společnost Novell potichu pracuje na novém virtualizačním nástroji založeném na hypervisoru Xen, který je součástí SUSE Linux Enterprise Server 10. Představitelé firmy předvedli vývojovou verzi produktu na BrainShare konferenci v Salt Lake City.

Petr Krčmář: Novell pracuje na vlastním virtualizačním nástroji

Výběr z blogů

K napsání tohohle jsem se odhodlal, protože mam strašný kopr (k*ský odpor k práci) a četl jsem jeden anti-linuxový článek, který byl zřejmě od někoho, kdo nevěděl o čem píše.

JoeJoe blog: Nechci byt linuxovým fanatikem

Mezi Webem a zemí se můžete ocitnout letos v létě, pokud se zúčastníte stejně nazvané vzdělávací akce, kterou organizuje Správa Krkonošského národního parku.

Blog Martina Hassmana: Vzdělávací kurz Mezi Webem a zemí

V případě, že jste se rozhodli použít pro své stránky redakční systém, dříve či později se dostanete ke dvěma projektům – Joomla a Drupal. Osobně jsem se účastnil několika „soubojů“, kdy se někteří lidé snažili „na krev“ hodnotit, který systém je lepší. Vždy jsem tvrdil, že přímé srovnání je velmi těžké, protože to nelze říci jednoznačně.

Blog Svatopluka Víta: Smysluplné srovnání dvou CMS

Mám nový počítač, má asi týždeň a je v mojej izbe. Je nový a má aj Windows a tiež nový, nie ten ktorý máme v škole. Keď kamoš počul, že mám nový počítač, tak mi dal dáke cédečka nech si nainštalujem hry. Tak som dal hneď prvé CD a pekne ho otvorilo a tam veľa programov. Tak som začal hneď tým úplne prvým.

Elven blog: Ako vo Windows nainštalovať prvý program?

CS24_early

Dnes jsem na diskuzním fóru redakčního systému Joomla narazil na jeden dotaz o problémech s diakritikou. Vznesl jsem dotaz, kde se stránky nacházejí. A přišel šok…

Blog Svatopluka Víta: Humor je kořením života

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku