Hlavní navigace

Týden ve zkratce: Microsoft nehodlá příliš ustoupit

25. 3. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Za posledních sedm dní bylo velmi často slyšet o Microsoftu a to nejen v souvislosti s pokutami Evropské unie. Microsoft sice nabídl informace o svých protokolech, ale za úplatu. Dále jste se mohli dočíst o tom, kdo je největším spammerem na světě a jak vidí situaci okolo Linuxu lokální prodejci počítačů.

Microsoft

Microsoft už je poměrně dlouho za nečisté praktiky kritizován a sankcionován Evropskou unií. Nejvíce představitelům Evropy vadí, že firma nezveřejňuje své komunikační protokoly a staví tak konkurenty záměrně do nevýhodnější pozice. To se nyní změnilo a Microsoft ustoupil. Kam až a za jakou cenu?

Petr Krčmář: Microsoft ustoupil EU a nabídl protokoly… ale ne pro open source

Představitelka antimonopolního úřadu Evropské unie Neelie Kroes včera v Evropském parlamentu prohlásila, že Microsoft získává stále větší podíl na trhu s pomocí nezákonných praktik. „Microsoft zvyšuje neustále svůj podíl na trhu s work group servery,” tvrdí Kroes. Problém podle Evropské Komise existuje jen proto, že Microsoft nechce sdílet informace o protokolech s ostatními společnostmi. Přestože Microsoft tvrdí, že v tuto chvíli už informace sdílí, Komise s ním nesouhlasí. Podle jejího názoru chce firma za informace příliš mnoho peněz.

Petr Krčmář: Unii se stále postup Microsoftu nelíbí

Uživatelé jsou už při nákupu počítače nuceni zakoupit systém MS Windows, přestože po svém dodavateli chtějí počítač bez systému. Server ZDNet vydal zajímavý článek, ve kterém redaktoři popisují své snahy získat počítač bez Windows. Za tímto účelem oslovili pět největších výrobců počítačové techniky: Acer, Dell, HP, Lenovo a Toshiba.

Petr Krčmář: Koupit PC bez Windows je téměř nemožné

Kenneth van Wyk se na EarthWebu zaměřil na porovnání bezpečnosti Linuxu a MS Windows. Ve svém článku se zaměřuje na bezpečnost architektury, zabezpečení dat, aktualizace a další témata. Oba systémy pak známkuje po americkém způsobu od A po F. Systém Microsoftu dostal lepší známku jen u otázky updatování systému a i tam Kenneth van Wyk uznává, že je Linux v těsném závěsu.

Petr Krčmář: Linux vs. Windows: Který je bezpečnější?

Na SusePortal.cz se objevila zprávička o využití smlouvy Novellu a Microsoftu významnou britskou společností HSBC. Ta totiž uzavřela s Microsoftem smlouvu o dodání certifikátů na tříletou podporu systému SUSE Linux Enterprise Server, což právě zmíněná dohoda umožňuje. Uvádí, že díky smlouvě Microsoftu s Novellem se jim velmi zjednodušila počítačová infrastruktura.

Jakub Šťastný: HSBC si pochvaluje dohodu Novellu s Microsoftem

Okolo smlouvy Microsoftu s Novellem to opět vře. Advokát FSF Bruce Perens označil zmíněný dokument za „protection racket”, tedy za „vyděračské prodávání ochrany”. Podle Perense by se OSS dalo zlikvidovat pouhými několika soudními spory s jednotlivými vývojáři či malými firmami.

Jakub Šťastný: Bruce Perens: Microsoft OSS vydírá!

Microsoftu je velmi často vytýkáno, že vytváří nezabezpečené produkty s bezpečnostními dírami a dalšími zranitelnostmi. Velké překvapení v tomto ohledu připravila společnost Symantec, která nemá Microsoft příliš v oblibě. Ve své zprávě firma uvedla, že si Microsoft vede velmi dobře a jeho systémy patří mezi nejbezpečnější. Výzkum sledoval informace o bezpečnostních chybách ve druhém pololetí roku 2006.

Petr Krčmář: Překvapení od Symantec: Windows jsou nejbezpečnější

Ostatní

Spamů a internetových útoků každoročně přibývá a nezdá se, že by se měl trend v nejbližších letech změnit. Mnoho lidí se domnívá, že hlavními viníci pocházejí z Asie, případně východní Evropy. Opak je ale pravdou a na špici žebříčku jsou zcela jiné oblasti. Kdo je největším spammerem? Spojené státy americké.

Petr Krčmář: Největšími spammery jsou Američani

Běžný uživatel si chce zakoupit hotový počítač, doma jej zapojit a rovnou pracovat. Automaticky také předpokládá, že dostane operační systém. Dají se přesvědčit prodejci k instalaci Linuxu? Co je potřeba jim nabídnout a co chtějí uživatelé? Článek o praktických zkušenostech jednoho „instalatéra”.

Pavel Chalupa: Jak vidí Linux regionální prodejci počítačů?

Poslanecká sněmovna přijala zákon o zrušení ministerstva informatiky. Pro přijetí hlasovalo 97 poslanců ze 190 přítomných. Proti přijetí byli komunisté a sociální demokraté. Komunistům vadí především to, že podle projednávaného návrhu bude mít nad agendou kontrolu ministerstvo vnitra a to tak bude mít kontrolu nad represivními složkami i správou osobních údajů. Pro definitivní schválení musí zákon ještě projít Senátem.

Petr Krčmář: Sněmovna schválila zrušení ministerstva informatiky

Obsáhlý článek „It's Channel Time For Linux” se zmiňuje o příkladech ekonomických úspěchů firem zabývajících se open source a i možném budoucím mainstream médiu zabývajícím se Linuxem a open source. Co je však zajímavější, předpovídá se budoucí neúspěch velkých hráčů jako dodavatelů řešení a rozvoj menších lokálních firem zabývajících se open source. Důvodem je samozřejmě cena výsledného řešení a služeb s ním spojených, které menší firma nabídne levněji, pokud vezmeme v úvahu, že náklady na software jsou nulové.

Pavel Chalupa: Přežijí velcí hráči Linuxu?

Red Hat plánuje nové řešení linuxového desktopu, kterým by oslovil širší skupinu uživatelů. Nový systém by měl být přímou konkurencí platformy SUSE Linux Enterprise 10. „Bude se jednat o komplexní nabídku, která osloví především malé a střední firmy a nově vznikající trhy. Částí naší strategie je přiblížení linuxového desktopu masám, a to lépe, než to dělá náš stávající klientský systém,” řekl Paul Cormier, vice president Red Hatu.

Petr Krčmář: Red Hat plánuje desktopové řešení pro masy

CS24_early

Vývojáři zařadili do připravovaného Firefoxu 3.0 také podporu grafického formátu APNG. Ten je rozšířením známého formátu PNG a přidává podporu pro animace. Velkým plus tohoto rozšíření je zachování zpětné kompatibility. Pokud tedy váš prohlížeč APNG neumí, zobrazí jen první obrázek animace.

Petr Krčmář: Firefox 3.0 bude podporovat animovaný PNG

Byl pro vás článek přínosný?