Hlavní navigace

Týden ve zkratce: Prohlížeče stále bojují

23. 12. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V posledním letošním pracovním týdnu jsme zaznamenali zvýšenou aktivitu okolo webových prohlížečů. Opera si stěžuje u Evropské komise na konkurenci, Mozilla aktivně pracuje na Firefoxu 3 a Microsoft i přes nezdar s Internet Explorerem 7 připravuje osmou verzi, která prý už bude opravdu trhákem.

Prohlížeče neusínají

Přibližně před rokem jsme rozebírali situaci na trhu webových prohlížečů a zamýšleli jsme se nad tím, zda (tenkrát) pár dní starý Internet Explorer 7 může zahýbat celým internetem a jaký bude mít jeho nástup vliv na další růst Firefoxu. Už uběhl dostatečně dlouhý čas na to, abychom se podívali, jak to dopadlo.

Petr Krčmář: Internet Explorer 7 s internetem za rok nezamával

Nedávno jsem psal, že “prvních informací o IE8 se dočkáme nejspíše brzy, snad ještě letos“. Tak a je to tu! Microsoft po relativním PR neúspěchu IE7 nás zřejmě chce s IE8 šokovat. A je třeba uznat, že se mu to nadmíru daří.

Blog Martina Hassmana: Internet Explorer 8 zvládá Acid test

Vyšla nová verze prohlížeč Opera ve verzi 9.25. Novinka nepřidává žádné funkce, ale opravuje dříve objevené chyby. Uživatelům starších verzí lze aktualizaci jedině doporučit, protože aktuálně poslední ostrá verze řeší hned čtyři bezpečnostní problémy. Opera 9.25 je dostupná pro všechny podporované platformy a jako už tradičně v mezinárodním balíčku nechybí česká lokalizace.

Petr Krčmář: Nová Opera 9.25 opravuje chyby

Až do pátku jsem byl mobilním internetem nepoznamenaný. V pátek jsem se konečně stal majitelem telefonu, se kterým jsem se mohl pokusit o své první krůčky. Stal jsem se takovým batoletem mobilního webu.

Blog Martina Hassmana: Opera Mini a tipy pro webdesignéry

Mozilla Corporation vydala Firefox 3 beta 2 v téměř 30 jazykových verzích včetně češtiny. Obsahuje na 900 vylepšení oproti předchozí betaverzi včetně oprav pro stabilitu, výkon, využívání paměti, vylepšení platformy i uživatelského rozhraní. Ikony, tlačítka a styly nabídek linuxové verze nyní používají motiv GTK.

Petr Tomeš: Mozilla Firefox 3 beta 2

Společnost Opera Software si minulý týden stěžovala na Microsoft u Evropské komise. Firma tvrdí, že Microsoft zneužívá svého dominantního postavení a dodává Internet Explorer společně s MS Windows. Také tvrdí, že MSIE nedodržuje standardy a nesnaží se o interoperabilitu s dalšími produkty. Microsoft se nenechal dlouho provokovat a už se ozval se svým stanoviskem. Podle něj nehodlá firma dodávat Windows bez IE.

Petr Krčmář: Microsoft odpověděl na stížnost Opery

Nejčtenější zprávičky

V pondělí 17. prosince 2007 Česká televize otevřela novou Videopůjčovnu ČT, internetovou službu dostupnou z pohodlí domova na webové adrese www.videopujcov­naCT.cz. Videopůjčovna ČT využívá technologie Microsoft Windows Media DRM, která je zatím k dispozici pouze na operačních systémech Windows XP/Vista na počítačích PC.

Pavel Chalupa: Videopůjčovna ČT jen pro MS Windows

Firma Sapotek Inc. provozuje online desktop služby pro více než 200 000 uživatelů. Začínali na Fedoře a přešli na komerční RHEL. Neustálé problémy s náhodným zamykáním Global File System a nutností ručně zasahovat do každé konfigurace jednotlivých serverů vyústily v přechod na Solaris OS od Sunu.

Pavel Chalupa: Zklamáni z Linuxu, přešli na Solaris OS

Richard Stallman zaslal zprávu do e-mailové konference OpenBSD a vysvětlil, proč nedoporučuje používat OpenBSD. „Podle toho, co jsem slyšel, neobsahuje OpenBSD nesvobodný software. Přesto jeho sytém portů nesvobodné programy doporučuje, jak mi bylo řečeno, když jsem hledal nějaké BSD, které bych mohl doporučit.“ To je prý důvod, proč Stallman nemá OpenBSD na „seznamu“ doporučovaných systémů.

Petr Krčmář: Stallman nechce OpenBSD kvůli nesvobodnému software

Ručně vyrobený dřevěný design HP laptopu ZT1000 připomíná 100 let starou hrací skříňku, případně historický psací stroj. Na webu je i video, kde se počítač zapíná klíčkem, jako když se natahuje pérko u hrací skříňky. Se spuštěným Ubuntu je to opravdu nádherný pohled.

Pavel Chalupa: Originální design laptopu HP ZT1000

Před pár dny jsme vás informovali o existenci projektu, který nabízí OpenOffice.org ve vašem prohlížeči. Jeho autorem je Gaël Duval, který je také původním autorem distribuce Mandriva. Nyní se projekt dostal k betaverzi a nabízí OpenOffice.org 2.3 jako službu.

Petr Krčmář: Online OpenOffice.org dosáhl betaverze

DRM lze přirovnat i k (ne)možnosti řídit svoje auto bez otisku prstu případně nemožnosti půjčit svoje auto někomu jinému. Firma Neuros Technology uvádí ve své tiskové zprávě nové logo a obchodní značku „Unlocked Media“. Chce dosáhnout toho, aby logo bylo používáno na produktech, které nejsou svázany s žádným DRM-like systémem a umožňuje svobodně nakládat s takto označeným obsahem.

Pavel Chalupa: Logo a obchodní značka „Unlocked Media“

Společnost ASUSTeK Computer Inc. informovala o nebývalém zájmu o malý notebook Eee PC. Ten se v Americe stal nejžádanějším vánočním dárkem mezi notebooky. V souvislosti se sezónou vánočních nákupů několik velkých amerických internetových obchodů zjišťovalo, co by Američané chtěli najít pod stromečkem. ASUS Eee figuroval na prvním místě seznamů přání amerických obchodů Amazon a CNET.

Petr Krčmář: Eee je před Vánoci nejžádanějším notebookem v USA

Výběr z blogů

Hudbu a filmy nechám nakonec a začnu softwarem. Pokud firma používá ke své činnosti nějaký drahý software, tak ho má samozřejmě legálně zakoupený. Ale když ta firma chce zaměstnance, tak vyžaduje, aby s tím softwarem už uměl. Už vidím jak si studenti koupí AutoCAD, Photoshop, Corel nebo cokoliv jiného.

Blog Pavla Chalupy: Warez na kolejích, kdy tohle skončí?

Právě byl na serveru Lupa.cz spuštěn nový diskusní systém. Protože je to náš sesterský server, stejný systém bude brzy nastartován také na Root.cz. Jaké novinky nabídne? Co všechno se pro uživatele změní?

Blog Petra Krčmáře: Nové diskusní fórum pro Root.cz

CS24_early

Už nevíte v jakém jazyku byste programovali? Zkuste to s latinou. Známý perlový guru a veterán Damian Conway navrhuje alternativní syntaxi pro Perl založenou na latině. A není to žádná recese ale seriózní úvaha o významu skloňování a pořadí tokenů v přirozených a programovacích jazycích, doplněná o funkční implementaci.

Blog Petra Cimpricha: Lingua::Romana::Per­ligata

Byl pro vás článek přínosný?