Hlavní navigace

Akta X 0403

2. 4. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Návrh verze 2.0 jazyka RDDL vyvolal smíšené ohlasy; hlavním důvodem je odklon od formátu XLink. Připravuje se nová verze rozhraní SAX. Sadu nástrojů pro práci s XML po delší době rozšířily nové zajímavé céčkové knihovny.

Po únorové smršti nových specifikací asi potřebovaly pracovní skupiny W3C pro XML v březnu trochu nabrat dech. To je vhodná příležitost porozhlédnout se po méně formálních aktivitách přímo v komunitě uživatelů XML.

RDDL 2.0

RDDL (Resource Directory Description Language) je aplikace XML navržená pro popis prostředků tak či onak svázaných se jmennými prostory. Umožňuje vytvářet dokumenty s klasifikovanými odkazy na schémata, transformace, části kódu a podobně. Pokud je identifikátor URI jmenného prostoru shodou okolností zároveň platnou adresou URL, mohla by tato adresa podle představ autorů RDDL mířit právě na odpovídající dokument typu RDDL.

Vývoj RDDL je řízen skupinou uživatelů, editory specifikace jsou Jonathan Borden a Tim Bray. Začátkem letošního roku editoři zveřejnili návrh nové verze jazyka. Hlavní změnou je, že zatímco RDDL 1.0 při popisu odkazů spoléhalo na syntaxi definovanou specifikací XLink, RDDL 2.0 sází na RDF.

To je pochopitelně sporný krok, jedněmi vítaný, jinými zpochybňovaný. Totéž ostatně platí pro samotný XLink. Nový zobecněný způsob definice odkazů, od něhož si W3C mnoho slibovalo a jehož stanovení se dlouho protahovalo a odkládalo, se nikdy nedočkal příliš vřelého přijetí. Drtivá většina uživatelů obecné odkazy s více možnými cíli nechce a nepotřebuje. Některé formáty (např. nativní formát OpenOffice.org či SVG) sice už XLink podporují, ale většina dalších se drží osvědčené jednodušší syntaxe. Nejhorší zprávou pro XLink asi je, že jej vytrvale ignorují tvůrci formátu XHTML a také výrobci prohlížečů.

Bude zajímavé sledovat další vývoj RDDL, už proto, že zde nevstupují do hry žádné komerční ani politické tlaky. Různí lidé mohou mít vždy různé názory a RDDL 2.0 se těžko zavděčí úplně všem. Pokud se však podaří dosáhnout přesvědčivě většinové shody o příští podobě RDDL, stane se dost možná také jedním z indikátorů úspěchu formátu XLink.

SAX 2.1

Už několik měsíců se usilovně pracuje na dalších změnách rozhraní SAX (Simple API for XML). K verzi 2.0, jež doplnila historickou verzi 1.0 o podporu jmenných prostorů, byla postupně přidávána různá doplnění a rozšíření, až nastala vhodná doba pro zásadnější revizi. Změny v podstatě umožňují poskytovat přes rozhraní SAX stále více informací o serializované podobě dokumentů XML.

Přestože SAX je souborem javových rozhraní a tříd, jeho význam už dávno překročil hranice mateřské platformy. Perlová mutace Perl SAX v současnosti také prochází revizí a v částečné synchronizaci s javovým SAXem chystá rovněž svou verzi 2.1. Poměrně nedávno se na SourceForge objevil projekt SAX dot Net. Narozdíl od Perlu a dalších prostředí, která se rozhraním SAX nechala pouze inspirovat, se má jednat o důsledný port původního Java API do jazyka C#.

Genx

Až donedávna programátoři v C postrádali knihovnu, která by snadno a rychle umožňovala generovat XML. Mezeru zaplnil nový projekt Tima Braye nazvaný Genx. Genx své uživatele ušetří starostí se zajištěním správné zformovanosti, s generováním prefixů a navíc vyrábí kanonické XML. Genx vyvolal aktivní reakci vývojářů a uživatelů. Většina diskusí se točí, jak jinak, kolem zacházení se jmennými prostory.

ict ve školství 24

RNV

Projekt RNV pochází z dílny Davida Tolpina. Jedná se o validátor dokumentů XML oproti schématům zapsaným v kompaktní syntaxi Relax NG. Portabilní utilita pro příkazový řádek vyžaduje pouze Expat a má být velmi rychlá a s minimálními nároky na paměť. RNV podporuje datové typy jazyka XML Schema.

Libxml2

Když už zmiňuji nový software v C/C++, nechci opomenout nové verze oblíbených knihoven Libxml a Libxslt. Daniel Veillard poslední dobou uvolňuje jednu aktualizaci za druhou. Zatím poslední verze Libxml 2.6.8 a Libxslt 1.1.5 jsou staré jen pár dnů. Hlavní funkční změny se týkají validace; Libxml dokončuje a stabilizuje podporu jazyků XML Schema a Relax NG.