Hlavní navigace

Čeká nás v roce 2009 krize? Co plánují vývojáři?

8. 1. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Na přelomu roku se vždy hodnotí a bilancuje, ale je na čase se také podívat do následujících dvanácti měsíců. Nový Debian, HTC Dream v Evropě, nové KDE i GNOME, Ubuntu pro ARM, Intel Ion a rychlé SSD disky, to jsou jen některé důležité události ze světa, na které se můžeme těšit v roce 2009.

„Čeká nás světová krize“, „rok 2009 bude velmi těžký“, tak znějí aktuální titulky všech známých i neznámých deníků. Nic ale není tak horké jak se uvaří a například v linuxovém světě vypadá letošní rok velmi nadějně.

Podobný přehled očekávaných událostí jsme vám nabídli i pro rok 2008 a pokud do něj nahlédnete, pak zjistíte, že se většina věcí povedla a plány byly naplněny. Co nás tedy čeká v roce letošním? Události jsou seřazeny chronologicky podle předpokládaného termínu.

Software

Ještě během ledna bychom se měli dočkat vydání nové verze KDE 4.2, která by měla být konečně použitelná. Dočkáme se nových plasmoidů, vylepšeného oznamování událostí, přidání nových vlastností panelů, vylepšení pozadí a také úprav jednotlivých aplikací. Aktuální plány ukazují na 27. ledna.

Mnoho uživatelů se také těší na novou verzi Firefoxu označenou jako 3.1. V současné době jsou k dispozici dvě vývojářské betaverze a ke konci ledna se dočkáme třetí. Novinek bude opět poměrně hodně, uživatele asi nejvíce potěší výrazně snížená spotřeba paměti nebo podpora tagu video. Hodně vývojářských sil je vkládáno také do mobilního Firefoxu s názvem Fennec.

Rovněž vývoj nového GNOME běží na plné obrátky a na 18. března je plánováno vydání verze 2.26. Mezi hlavní novinky se chystá například přechod na PulseAudio nebo rozhraní pro úpravu nástrojové lišty v Nautilu.

S GNOME souvisí ještě jedna podstatná událost: vývojáři připravují nové verze GNOME i GTK, označené jako 3.0. Práce na nich bude určitě hodně a zatím se pracuje na plánech. Ani pro vás nemáme konkrétní data vydání.

Dočkáme se také dubnového vydání nového Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope, což sice není žádné překvapení, tato verze ale jako první nabídne port pro architekturu ARM. Tato verze bude určena pro netbooky a další podobná zařízení. Podporovány budou SoC systémy i Cortex-A8 a Cortex-A9 jádra ARM.

Na přelomu jara a léta snad vyjde Debian 5.0 „Lenny“, jehož vydání má jako obvykle zpoždění a původně bylo plánováno už na září loňského roku. Uživatelé Debianu ovšem svorně hlásají, že raději počkají, než by se měli dočkat uspěchaného vydání. Mimochodem Lenny bude první Debian vycházející na Blu-ray disku.

Během letošního roku se dočkáme také nějakých nových verzí linuxového jádra. Nejblíže je nám verze 2.6.29, která už možná bude obsahovat velmi nadějný souborový systém Btrfs a zřejmě také očekávaná funkčnost kernel-mode-setting užitečná hlavně pro vývojáře X serveru.

V posledním čtvrtletí skončí plná podpora enterprise systému RHEL 4. Ta měla skončit už před časem, ale byla dodatečně prodloužena o rok. Plná podpora znamená přidávání vylepšení a nových funkcí. Poté přejde verze do fáze, kdy už budou vydávány pouze opravy chyb a v šestém a sedmém roce podpory budou vydávány jen opravy kritických chyb a bezpečnostní aktualizace. Úplný konec RHEL 4 nás čeká až v roce 2012.

Hardware

V prvním čtvrtletí by se do Evropy měl dostat linuxový telefon HTC Dream, který používá systém Google Android. Přístroj už je na trhu v USA a ve Velké Británii. V Americe se prodává za dotovanou cenu 3000 Kč. Uvidíme, zda se vůbec dostane do České republiky a za jakou cenu.

Ke konci první poloviny roku se nám představí Intel Ion, což je nový chipset pro procesor Intel Atom. Ten by měl především nahradit nevýkonnou grafiku Intel 945GSE, která je k Atomu dodávána v současnosti. Ion kromě zvýšeného výkonu nabídne také dva DVI výstupy, podporu DirectX 10, CUDA a OpenCL. Bohužel si řekne o více energie. Na reakci uživatelů si budeme muset počkat.

Společnost Intel na letošní rok sází na nový výrobní proces, jehož technologie byla nedávno dokončena. Intel letos zmenší rozměr tranzistorů v počítačových čipech na 32 nanometrů. První prototyp byl veřejnosti představen v září loňského roku. Probíhá také příprava na nový výrobní proces zvyšující výkonnost tranzistorů a jejich energetickou úspornost. Předběžné odhady ale hovoří až o čtvrtém čtvrtletí roku 2009. IBM už ale teď tvrdí, že je s technologií podstatně dál a začne vyrábět dokonce 22 nm čipy. Boj o nanometry se zase rozjíždí naplno.

SanDisk se také chlubí velkými pokroky a na příští rok nám naordinoval stokrát výkonnější SSD disky, než jaké můžeme používat dnes. Jeho technologie se jmenuje Extreme FFS a využívá dynamické tabulky umístění jednotlivých sektorů ve fyzické paměti a dovoluje tak optimalizovat zápisy, rozmisťovat data po celé paměti a slučovat jednotlivé bloky do větších celků. SanDisk slibuje až stonásobné zrychlení zápisu. Kdy? V průběhu roku.

CS24_early

Čeká nás krize?

Neil McAllister na svém blogu píše, že i vývojářský svět zasáhne ekonomická krize. Pokud zákazníci nenakupují, dodavatelé nevylepšují. Neočekávejte proto letos mnoho průlomových technologií. Podle McAllistera může mít ale aktuální situace také své pozitivní dopady. Možná je ideální čas přehodnotit stará softwarová schémata. Propouštění a snížený nábor nových lidí znamená, že bude k dispozici mnoho volných vývojářů, kteří mohou vytvořit chytré projekty, které byly dříve považovány za neuskutečnitelné.

Doufejme tedy, že letošní rok bude stejný jako ty před ním a umožní nám posun kupředu místo předkládané stagnace či přímo kráčení vzad. Plány linuxových projektů jsou každopádně jasné a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se neměly uskutečnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.