Hlavní navigace

Debian Lenny finišuje a vyjde možná 14. února

3. 2. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Debian vychází, když nastane správný čas. To tvrdí vývojáři, kteří upřednostňují bezproblémový a odladěný systém proti uspěchanému vydávání nedokončených verzí. Přesto jsou uživatelé z půl roku zmraženého testingu nervózní a ptají se, kdy už bude nová verze vydána. Nyní bylo stanoveno nové datum.

Před šesti týdny jsme v článku odhadovali, že Debian Lenny vyjde mezi březnem a červnem letošního roku. Proti sobě stály dva názory: Steve McIntyre, který je vedoucím projektu Debian, tvrdil, že vydání Lennyho je za dveřmi a dočkáme se ho během relativně krátké doby. Nyní je zřejmě otázka rozřešena.

Proti jeho názoru stál názor Bastiana Venthura založený na průzkumu počtu kritických chyb týkajících se vydání a rychlosti jejich opravy. Z oficiální zprávy release týmu jste mohli vyčíst, že se čeká už jen na vydání druhé RC verze nového instalátoru, který se měl objevit počátkem roku. V posledním článku jsem psal:

Určit konkrétní termín vydání Debianu Lenny je velmi obtížné. Zatímco Bastian Venthur z prostých dat určil jeden termín, Steve McIntyre se při odhadech řídí znalostmi vnitřních pochodů ve vývojářském týmu a tvrdí, že Lenny je za dveřmi a jeho vydání je otázkou několika týdnů.

Nyní se zdá, že se skutečně vše chýlí ke konci a pravdu měl skutečně Steve McIntyre. Vývojáři totiž vydali zmíněný instalátor, který vylepšil podporu hardware a opravil řadu chyb. Podle všeho teď už nic nebrání v „dokončovacích pracích“.

Oznámení spustilo nové procesy v projektu a zřejmě se skutečně schyluje k vydání. Adeodato Simó napsal do konference dlouhý e-mail, ve kterém shrnul aktuální stav. Také on považuje vydání instalátoru za důležitý milník. Jak už jste možná četli, bylo oznámeno vydání druhého, a snad už posledního, kandidáta na Lennyho instalátor.

Lenny se touto události posunul o další krok dále a následující bod v plánu zahrnuje poslední přípravy před vydáním. Řídíme se plánem navrženým v předchozí zprávě o vydání a jsme ve fázi hlubokého zmrazení. To znamená, že do testingu budou převáděny jen balíky, které opravují chyby týkající se vydání.

V e-mailu pak zmínil to nejdůležitější – plánované datum vydání Lennyho. Víkend okolo 14. února je předběžným datem pro vydání. Probírali jsme to se všemi zapojenými týmy (kterých je opravdu hodně) a datum všem z nich vyhovuje.

Stihnou to podle vás vývojáři?

Podle informací od vývojářů by tento termín mohl být dodržen pokud se v Lennym neobjeví nějaký kritický problém nebo se nedostaví nějaké technické potíže, které by zabránily ve zveřejnění vydání (třeba pád důležitého serveru).

K jednomu nepříjemnému problému už navíc došlo, když byly vygenerovány nové klíče pro archiv Lennyho. Bohužel se nedostaly do druhé RC verze instalátoru, což způsobuje problémy při instalaci. Vývojáři plánují opravnou verzi 5.0r1, která klíče přidá. V Lennym budou nové klíče k dispozici v balíčku debian-archive-keyring. Chybí jen v instalačním obrazu.

Adeodato Simó se také zminil o projektu Lenny a půl, který bude nástupcem aktuálně fungujícího Etch a půl. Jedná se o mezistupeň začleněný mezi stable a testing, který přináší volitelnou podporu novějšího hardware skrze novější jádro a některé utility.

Nyní je tedy čas uzavřít poslední „RC bugy“, které ještě blokují vydání. Podle neoficiálního počítadla je jich dnes už méně než 70 a vývojáři mají zhruba deset dní na jejich opravu.

Pro zajímavost jsme zjistili data vydání jednotlivých verzí Debianu až po předpokládané datum vydání Lennyho. V posledním sloupci tabulky je vidět přibližná doba od předchozího vydání:

CS24_early

Vydání jednotlivých verzí Debianu
Verze Jméno verze Datum vydání Od předchozí verze
1.1 Buzz 17. června 1996  –
1.2 Rex 12. prosince 1996 šest měsíců
1.3 Bo 5. června 1997 šest měsíců
2.0 Hamm 24. července 1998 rok a dva měsíce
2.1 Slink 9. března 1999 osm měsíců
2.2 Potato 15. srpna 2000 rok a šest měsíců
3.0 Woody 19. července 2002 dva roky
3.1 Sarge 6. června 2005 tři roky
4.0 Etch 8. dubna 2007 dva roky
5.0 Lenny 14. února 2009 dva roky

Je jasné, že kromě vydání Sarge (tři roky po Woodym) jsou rozestupy mezi jednotlivými verzemi necelé dva roky. Pokud vývojáři dodrží datum 14. února, pak se i Lenny zařadí do tohoto průměru.

V případě, že se nestane nic neočekávaného a zároveň velmi ošklivého, je možné, že se za jedenáct dní (na Valentýna) dočkáme po necelých dvou letech nové stable verze Debianu. Zároveň na pozici testingu nastoupí Debian Squeeze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.