Hlavní navigace

Historie vývoje počítačových her (136. část – české textovky III)

31. 7. 2014
Doba čtení: 21 minut

Sdílet

I v dnešní části seriálu o historii vývoje počítačových her se budeme (již potřetí) zabývat textovkami vyvinutými v tuzemsku. Popíšeme si další slavné hry, například tituly Podraz III, Indiana Jones 3 či Ataristův Protiútok. Zmíníme se i o konverzích některých textovek na další typy mikropočítačů.

Obsah

1. Historie vývoje počítačových her (136. část – české textovky III)

2. Podraz III

3. Konverze hry Podraz III pro osmibitové mikropočítače Atari

4. Indiana Jones 2

5. Indiana Jones 3

6. Mrazík: jednoduchá textovka naprogramovaná v BASICu

7. Indiana Jones a Chrám zkázy: konverze pro osmibitové mikropočítače Atari

8. Druhá konverze textovky Indiana Jones a Chrám zkázy pro osmibitové mikropočítače Atari

9. Ataristův Protiútok

10. Odkazy na Internetu

1. Historie vývoje počítačových her (136. část – české textovky III)

V minulépředminulé části seriálu o historii vývoje počítačových her jsme se seznámili s některými tuzemskými textovkami. Jednalo se buď o textové hry, které vznikly překladem některého zahraničního titulu (příkladem mohou být hry Pirate Adventure CZ, Stranded CZ, Spellbound CZ či Neverending Story CZ), ovšem většina textovek, o nichž jsme se již v předchozích dvou částech seriálu zmínili, vznikla přímo v ČSSR popř. později v ČSFR. Připomeňme si, že již byly popsány textovky Poklad, Poklad 2, Indiana Jones a Chrám zkázy, Prudent Dactyl, Pomsta šíleného Ataristy, Arnal a dva dračí zuby, Město robotů a taktéž multiplatformní textovka Belegost.

Obrázek 1: Slavná textová hra Pomsta šíleného Ataristy se dočkala svého pokračování.

Dnes se budeme zabývat popisem dalších textovek, které vznikly v tuzemsku. Nesmíme samozřejmě zapomenout na slavnou hru Podraz III pro ZX Spectrum, která však byla portována i na další typy domácích osmibitových mikropočítačů, například na osmibitové počítače Atari. Dále si popíšeme textovku Indiana Jones 2 a Indiana Jones 3 či jednoduchou BASICovou hru Mrazík. Nezapomeneme ovšem ani na další slavnou hru Ataristův protiútok, což je volné pokračování textovky Pomsta šíleného Ataristy. Kromě toho se zmíníme i o dvou konverzích minule popsané hry Indiana Jones a Chrám zkázy pro mikropočítače Atari – viz sedmouosmou kapitolu.

Obrázek 2: Další slavná Indiana Jones a Chrám zkázy byla konvertována na další typy osmibitových mikropočítačů.

2. Podraz III

První textovkou, s níž se v dnešním článku seznámíme, je titul Podraz III, jehož autorem je známý vývojář (nejenom textovek) František Fuka. Původní verze této hry vyšla v roce 1986 pro osmibitové domácí mikropočítače ZX Spectrum, ovšem jak si řekneme v navazující kapitole, byla tato známá a úspěšná hra později konvertována i na další typy mikropočítačů a dokonce se dočkala své anglické verze. Podraz III (číslovka III zde odkazuje na inspiraci filmy Podraz a Podraz 2) byl v době svého vzniku poměrně netypickou hrou, protože se nejednalo o klasickou textovku ovládanou příkazy zapisovanými z klávesnice, v níž by se hrdina musel „protloukat“ herním světem, sbírat a používat předměty popř. komunikovat s NPC. Namísto toho se celý herní příběh odehrává před monitorem počítače, který se přes telefonní modem může připojovat k dalším počítačům, popř. k BBS. Hráč na základě získávaných zpráv a vyluštěných šifer postupně zjišťuje informace potřebné pro „vyluxování“ konta jednoho podvodníka. Tato netypická (a poměrně jednoduchá) hra byla tak populární, že se dočkala mnoha neoficiálních pokračování vytvořených různými autory.

Obrázek 3: Podraz III pro ZX Spectrum: loading screen.

Obrázek 4: Podraz III pro ZX Spectrum: úvodní obrazovka hry.

Obrázek 5: Podraz III pro ZX Spectrum: takto vypadá základní rozhraní hry s možností připojit se modemem ke vzdálenému počítači (BBS) či si přečíst doručenou zprávu.

Obrázek 6: Podraz III pro ZX Spectrum: samotný začátek hry, první zpráva a současně i první úkol pro hráče.

3. Konverze hry Podraz III pro osmibitové mikropočítače Atari

I přes značné technologické (hardwarové i softwarové) rozdíly mezi různými typy osmibitových mikropočítačů se výše zmíněná hra Podraz III dočkala dalších konverzí. Na screenshotech uvedených v této kapitole můžeme vidět, jakým způsobem dopadla konverze Podrazu III na osmibitové domácí mikropočítače Atari. Herní princip, děj a pravděpodobně i všechna telefonní čísla a hesla jsou v obou variantách stejná, liší se jen způsob zobrazení. Všechny odlišnosti vychází z rozdílů mezi grafickými subsystémy ZX Spectra a mikropočítačů Atari, což konkrétně znamená, že na Atari je použitý textový režim s větším počtem znaků na řádek (40 znaků oproti původním 32 znakům), ovšem namísto 8/16 barev se používá pouze monochromatické zobrazení (dva odstíny jedné barvy), což však samozřejmě nemá žádný vliv na samotný děj hry. I zde platí, že pro dohrání Podrazu III stačí tužka, jeden list A4 a trpělivost při vytáčení telefonních čísel – tu ovšem pamětníci osmibitových mikropočítačů se hrami uloženými na kazetách samozřejmě museli mít :-).

Obrázek 7: Podraz III pro Atari: úvodní obrazovka hry (srovnej s obrázkem číslo 4).

Obrázek 8: Podraz III pro Atari: samotný začátek hry, první zpráva a současně i první úkol pro hráče (srovnej s obrázkem číslo 5).

Obrázek 9: Podraz III pro Atari: vytáčení zvoleného telefonního čísla.

Obrázek 10: Podraz III pro Atari: přihlašování se na vzdáleném počítači.

Obrázek 11: Podraz III pro Atari: telefonní seznam Arthura Browna.

Obrázek 12: Podraz III pro Atari: pokračování hry.

Obrázek 13: Podraz III pro Atari: zde se hráč konečně dozví pravidla a svůj úkol.

4. Indiana Jones 2

Volným pokračováním minule popsané textovky Indiana Jones a Chrám zkázy je hra nazvaná Indiana Jones 2, kterou taktéž naprogramoval František Fuka. Tato textovka pocházející z roku 1987, která je inspirována filmem Dobyvatelé ztracené archy, je oproti mnoha dalším tuzemským textovkám poněkud výjimečná tím, že se může ovládat pomocí menu, což sice může být poněkud zdržující (jak kvůli pomalému vykreslování, tak i kvůli pomalému výběru položek menu), ovšem je dobré vidět, že se autoři textovek snažili o vytvoření alternativního ovládání, které jen slepě nekopírovalo starodávnou textovku Colossal Cave Adventure (ostatně FF se spolupodílel na vývoji hry Belegost, která se taktéž ovládala „alternativně“, konkrétně pomocí ikon a roletových menu). Hra je (alespoň podle mého názoru) jednodušší než první díl; v případě potřeby je však možné použít návod dostupný na adrese http://www.zx-spectrum.cz/index.php?cat1=3&cat2=6&so­lution_id=indyjones2_nv.txt.

Obrázek 14: Indiana Jones 2 pro ZX Spectrum: loading screen.

Obrázek 15: Indiana Jones 2 pro ZX Spectrum: informace na začátek.

Obrázek 16: Indiana Jones 2 pro ZX Spectrum: na první pohled klasické rozhraní textovky z osmdesátých let minulého století.

Obrázek 17: Indiana Jones 2 pro ZX Spectrum: ovládání hry s využitím menu.

Obrázek 18: Indiana Jones 2 pro ZX Spectrum: ovládání hry s využitím menu.

5. Indiana Jones 3

Pravděpodobně nejlepší klasickou textovkou z trilogie Indiana Jones je díl třetí, který byl vydán až v roce 1990. Tato hra je opět ovládána pomocí příkazů zadávaných z klávesnice a mezi její technologické zajímavosti patří použití nestandardního fontu (vykreslovaného programově), což Františku Fukovi umožnilo obejít limit zobrazení jen třiceti dvou znaků na řádek. Tato textovka umožnila ukládat stav hry jak na magnetofon (to je u textovek dosti netypické), tak i do paměti. Celkově bylo k dispozici osm paměťových pozic pro ukládání, což tuto hru řadí nad zahraniční komerční produkty. I herní příběh se ze všech tří dílů Indiana Jonese vydařil nejvíce v poslední části. V případě potřeby – pokud se hráč chce ochudit o mnoho zajímavých situací – je možné pro dohrání použít návod dostupný na adrese http://www.zx-spectrum.cz/index.php?cat1=3&cat2=6&so­lution_id=indyjones3_nv.txt.

Obrázek 19: Indiana Jones 3 pro ZX Spectrum: loading screen.

Obrázek 20: Indiana Jones 3 pro ZX Spectrum: úvodní obrazovka.

Obrázek 21: Indiana Jones 3 pro ZX Spectrum: prostředí hry.

Obrázek 22: Indiana Jones 3 pro ZX Spectrum: prostředí hry.

Obrázek 23: Indiana Jones 3 pro ZX Spectrum: prostředí hry.

6. Mrazík: jednoduchá textovka naprogramovaná v BASICu

Další textovkou, s níž se v dnešním článku alespoň ve stručnosti seznámíme, je hra nazvaná Mrazík, konkrétně verze této hry, která vznikla pro osmibitové mikropočítače Atari (existuje totiž hned několik stejně pojmenovaných her). Děj Mrazíka, jména a charakteristiky NPC i jednotlivé lokace jsou inspirovány stejnojmennou známou pohádkou. Tato hra je zástupcem velkého množství textovek naprogramovaných v jazyku BASIC a díky absenci jakékoli ochrany je možné se jednoduše podívat na její zdrojový kód. To se hodí hned na začátku hry, kdy je nutné zadat heslo uložené přímo ve zdrojovém kódu – viz též obrázek číslo 26, kde je inkriminovaná část zdrojového kódu hry vypsána. Způsob komunikace hry s hráčem i zadávané příkazy se příliš neliší od většiny dalších tuzemských textovek.

Obrázek 24: Mrazík: ATASCII art.

Obrázek 25: Mrazík: úvodní demo efekt.

Obrázek 26: Mrazík: získání hesla je snadné :-)

Obrázek 27: Mrazík: úvodní informace.

Obrázek 28: Mrazík: prostředí hry.

Obrázek 29: Mrazík: prostředí hry.

Obrázek 30: Mrazík: prostředí hry.

Obrázek 31: Mrazík: docela běžný BASICový špagetový kód.

7. Indiana Jones a Chrám zkázy: konverze pro osmibitové mikropočítače Atari

S textovkou Indiana Jones a Chrám zkázy jsme se již setkali v předchozím díle tohoto seriálu. Připomeňme si jen, že se jedná o textovku naprogramovanou v roce 1985 Františkem Fukou, na níž postupně nepřímo navázaly výše popsané hry Indiana Jones 2 a Indiana Jones 3. Ovšem vzhledem k oblibě textovky Indiana Jones a Chrám zkázy byla i tato hra konvertována na další typy osmibitových domácích mikropočítačů, a to v některých případech i několikrát (samozřejmě různými autory). To mj. znamená, že se na mikropočítačích Atari můžeme setkat s minimálně třemi variantami této hry a minimálně s jednou parodií. První varianta Indiany Jonese převedená Tomášem Havlem (http://atari.panprase.cz/?ac­tion=detail&co=292) je čistě textová, bez jakýchkoli obrázků (což ostatně u textovek není na škodu, minimálně se zkrátí čas nahrávání hry z kazety). Druhá varianta od Petra Doležala je doplněna o úvodní (velmi pěkný) monochromatický obrázek, jenž můžeme vidět pod tímto odstavcem. Této variantě se nevyhnuly některé chyby při konverzi, nicméně popis lokací i děj se snaží držet Fukova originálu, včetně nezbytných a všudypřítomných pastí :-).

Obrázek 32: Indiana Jones a Chrám zkázy pro Atari: úvodní monochromatický obrázek (jeden z nejpovedenějších obrázků v původních českých hrách vůbec).

Obrázek 33: Indiana Jones a Chrám zkázy pro Atari: informace o původním autorovi i o autorovi portu na Atari.

Obrázek 34: Indiana Jones a Chrám zkázy pro Atari: informace na začátku hry.

Obrázek 35: Indiana Jones a Chrám zkázy pro Atari: prostředí hry.

Obrázek 36: Indiana Jones a Chrám zkázy pro Atari: prostředí hry (porovnej se stejnou scénou uvedenou v předchozí části seriálu).

Obrázek 37: Indiana Jones a Chrám zkázy pro Atari: inspirace původní verzí je jasně patrná.

8. Druhá konverze textovky Indiana Jones a Chrám zkázy pro osmibitové mikropočítače Atari

Druhá (nikoli nutně chronologicky) varianta hry Indiana Jones a Chrám Zkázy určená pro domácí osmibitové mikropočítače Atari je již od původní verze Františka Fuky i od dalších víceméně přesných konverzí značně odlišná. Tuto variantu vytvořil Rudolf Kudla a jak je již ze screenshotů zobrazených pod tímto odstavcem patrné, změnilo se především pseudografické uživatelské rozhraní hry. Kromě odlišného fontu (který je – na rozdíl od originálního Atari fontu – méně čitelný, k čitelnosti nepřispívá ani použití verzálek) se změnil i design obrazovky. Ta je rozdělena na několik částí. V horní části se zobrazuje popis lokace, podobně jako je tomu u většiny klasických textovek. V levé dolní části se zobrazuje jakási forma kompasu, díky němuž je na první pohled patrné, kterými směry se může hráč v dané lokaci vydat. Tím se ušetří místo v horní části, kde není nutné neustále dokola psát texty typu „MUZES NA SEVER A VYCHOD.“ Řádek na spodním okraji obrazovky je vyhrazen pro zápis příkazů, zde již není oproti dalším textovkám prakticky žádný rozdíl. I přes poměrně nečitelný font se jedná o propracovanou textovku, která opět ukazuje, že i původní rozhraní klasických textovek je možné různým způsobem rozšiřovat a vylepšovat.

Obrázek 38: Indiana Jones a Chrám zkázy pro Atari: úvodní obrazovka.

Obrázek 39: Indiana Jones a Chrám zkázy pro Atari: prostředí hry.

Obrázek 40: Indiana Jones a Chrám zkázy pro Atari: prostředí hry.

Obrázek 41: Indiana Jones a Chrám zkázy pro Atari: prostředí hry.

Obrázek 42: Indiana Jones a Chrám zkázy pro Atari: prostředí hry.

Obrázek 43: Indiana Jones a Chrám zkázy pro Atari: stejný (neslavný) konec jako v předchozí verzi.

9. Ataristův Protiútok

Na slavnou textovku Pomsta šíleného Ataristy Viktora Lošťáka, s níž jsme se seznámili již v předchozí části tohoto seriálu navázal druhý díl pojmenovaný Ataristův protiútok, plným názvem pak Mikrosoft Meta Basic: Ataristův protiútok (ostatně podobně bombastický byl i úplný název prvního dílu: Multi Pascal 2.7 aneb Pomsta šíleného Ataristy). Hlavním hrdinou této hry je stejný (neznámý) Atarista, který vystupoval již v prvním díle; stejně tak i s většinou jeho protivníků (členů a ex-členů Atari klubu v Odrách) se hráč setkal. Novým úkolem hrdiny je eliminovat tyto nelítostné a dosti šílené protivníky, kteří vyvíjí nový typ destruktivního počítačového viru. Ve hře Ataristův protiútok se autorovi podařilo zachovat podobný styl humoru, který proslavil již první díl; hra je dokonce stejně rozsáhlá (s relativně malým počtem lokací) a poměrně jednoduchá, což mj. znamená, že je hratelná i pro ty hráče, kteří nepatří mezi tvrdé jádro textovkářů.

Obrázek 44: Ataristův Protiútok: úvodní obrazovka (emulátor se snažil napodobit efekt běžícího textu na TV obrazovce s pomalou odezvou, ve skutečnosti je i horní řádek relativně dobře čitelný).

Obrázek 45: Ataristův Protiútok: odvyprávěný příběh se odvíjí ve stejném stylu, jako v první části této textovky.

Obrázek 46: Ataristův Protiútok: odvyprávěný příběh se odvíjí ve stejném stylu, jako v první části této textovky.

Obrázek 47: Ataristův Protiútok: herní prostředí.

Obrázek 48: Ataristův Protiútok: herní prostředí.

CS24_early

Obrázek 49: Ataristův Protiútok: jeden z mnoha neslavných konců hrdiny.

Obrázek 50: Ataristův Protiútok: jeden z mnoha neslavných konců hrdiny.

10. Odkazy na Internetu

  1. World of Spectrum: Indiana Jones 2
    http://www.worldofspectrum­.org/infoseekid.cgi?id=0006472
  2. World of Spectrum: Indiana Jones 3
    http://www.worldofspectrum­.org/infoseekid.cgi?id=0006474
  3. PanPrase.cz: Ataristův protiútok
    http://atari.panprase.cz/?ac­tion=detail&co=207
  4. PanPrase.cz: Podraz III
    http://atari.panprase.cz/?ac­tion=detail&co=343
  5. PanPrase.cz: Indiana Jones (Spacesoft)
    http://atari.panprase.cz/?ac­tion=detail&co=6540
  6. Město robotů (World of Spectrum)
    http://www.worldofspectrum­.org/infoseekid.cgi?id=0006677
  7. Město robotů: návod
    http://www.zx-spectrum.cz/index.php?cat1=3&cat2=6&so­lution_id=mestorobotu_nv.txt
  8. Město robotů: informace o hře
    http://www.zx-spectrum.cz/index.php?cat1=3&cat2=3&ga­me_id=mestorobotu.txt
  9. ZX-Spectrum Games: Belegost
    http://www.zx-spectrum.cz/index.php?cat1=3&cat2=3&ga­me_id=belegost.txt
  10. Belegost (Wikipedia CZ)
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Belegost
  11. Belegost (World of Spectrum)
    http://www.worldofspectrum­.org/infoseekid.cgi?id=0006003
  12. Indiana Jones a Chrám zkázy (World of Spectrum)
    http://www.worldofspectrum­.org/infoseekid.cgi?id=0006471
  13. Neverending Story
    http://141.24.37.187:8080/co­ll/games/e_games.htm
  14. Několik zastavení ve Zlatých časech aneb České textovky pro ZX Spectrum (1. díl)
    http://www.textovky.cz/clanky/nekolik-zastaveni-ve-zlatych-casech-aneb-ceske-textovky-pro-zx-spectrum-1-dil/
  15. Několik zastavení ve Zlatých časech aneb České textovky pro ZX Spectrum (2. díl)
    http://www.textovky.cz/clanky/nekolik-zastaveni-ve-zlatych-casech-aneb-ceske-textovky-pro-zx-spectrum-2-dil/
  16. Fuxoft: tvorba
    http://www.fuxoft.cz/tvorba.htm
  17. Adventure of the Week: Stranded (Atari 8-bit, 1984)
    http://gamingafter40.blog­spot.cz/2013/11/adventure-of-week-stranded-atari-8-bit.html
  18. Colossal Cave Adventure Map
    http://www.spitenet.com/cave/
  19. Colossal Cave Adventure
    http://www.rickadams.org/adventure/
  20. Here's where it all began…
    http://www.rickadams.org/ad­venture/a_history.html
  21. David Kinder's guide to Adventure downloads at the Interactive Fiction Archive
    http://www.rickadams.org/ad­venture/e_downloads.html
  22. Everything you ever wanted to know about …the magic word XYZZY
    http://www.rickadams.org/ad­venture/c_xyzzy.html
  23. Colossal Cave Adventure jako Java Applet
    http://www.astrodragon.com/zplet/ad­vent.html
  24. Colossal Cave Adventure
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Colossal_Cave_Adventure
  25. iPod Adventure Game
    http://hamimiami.com/ipod/ad­venture/index.html
  26. Ohlédnutí za herní historií: Textovky
    http://www.slunecnice.cz/ti­py/ohlednuti-za-herni-historii-textovky/
  27. Asmodeus – DEMO
    http://www.oldgames.sk/ga­me/asmodeus/download/3726/
  28. Dungeony.cz
    http://dungeony.rpghry.cz/hlavni.htm
  29. Dungeony.cz: Rytíři Grálu
    http://dungeony.rpghry.cz/sez­nam/rytirigralu.htm
  30. České RPG hry – díl 1 – iDNES.cz
    http://bonusweb.idnes.cz/ceske-rpg-hry-dil-1–0m3-/Clanek.aspx?c=A000125_ceskerpg1_bw
  31. Elvira: Mistress of the Dark
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Elvira:_Mistress_of_the_Dark
  32. Elvira II: The Jaws of Cerberus
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Elvira2:_The_Jaws_of_Cer­berus
  33. Crystals Of Arborea (Hall of Light)
    http://hol.abime.net/3139
  34. Crystals of Arborea (Wikipedia)
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Crystals_of_Arborea
  35. Silmarils (company)
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Silmarils_(company)
  36. ISHAR Walkthrough
    http://wiki.amigaspirit.hu/in­dex.php/ISHAR_Walkthrough_-_english
  37. Deník nespokojeného hráče – Ishar
    http://angryplayer.blogspot­.cz/2011/06/ishar.html
  38. Ishar Trilogy
    http://www.giantbomb.com/ishar-trilogy/3025–1016/
  39. Ishar 1: Návody a mapy
    http://www.oldgames.sk/game/ishar-legend-of-the-fortress/docs/
  40. Ishar 3: The Seven Gates of Infinity (mapa)
    http://www.oldgames.sk/en/game/ishar-3-the-seven-gates-of-infinity/download/2061/
  41. Dungeon (video game)
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Dungeon_(computer_game)
  42. Dungeon Master (video game)
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Dungeon_Master_(video_ga­me)
  43. Dungeon Master Encyclopaedia
    http://dmweb.free.fr/
  44. Dungeon Master Overview
    http://dmweb.free.fr/?q=node/247
  45. Chaos Strikes Back Overview
    http://dmweb.free.fr/?q=node/249
  46. Dungeon Master II Overview
    http://dmweb.free.fr/?q=node/250
  47. Dungeon Master – Return To Chaos
    http://www.ragingmole.com/RTC/
  48. Dungeon Master Speed Run in 20 minutes! Part 1/2
    http://www.youtube.com/wat­ch?v=Ho5E05Bi3bU
  49. Dungeon Master Speed Run in 20 minutes! Part 2/2
    http://www.youtube.com/wat­ch?v=Fpht4dWOnGE
  50. Dungeon Master CZ
    http://dm.zpc.cz/
  51. Dungeon Master
    http://rpg.yin.cz/d/dungeon-master/
  52. Return to Chaos (CZ info)
    http://dm.zpc.cz/?sekce=rtcinfo
  53. Dungeon Master – kouzla (CZ)
    http://dm.zpc.cz/?sekce=dmkouzla
  54. Dungeon Master Java (CZ info)
    http://dm.zpc.cz/?sekce=dmjavainfo
  55. Dungeon Master Java (CZ novinky a download)
    http://dm.zpc.cz/?sekce=dmja­vadownload
  56. Best of Old Games: Dungeon Master
    http://www.bestoldgames.net/stare-hry/dungeon-master.php
  57. Muzeum: Dungeon Master – klasika všech klasik
    http://www.doupe.cz/defau­lt.aspx?article=124596
  58. Návody – Dungeon Master 1
    http://www.abcgames.cz/?p=na­vody_zobraz&id=1307
  59. Dungeon crawl
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Dungeon_crawl
  60. Nejlepší hry mého mládí
    http://www.reyden.eu/gamesy/nejlepsi-hry-meho-mladi/
  61. World of Spectrum: Bloodwych
    http://www.worldofspectrum­.org/infoseekid.cgi?id=0000592
  62. Wikipedia: Bloodwych
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Bloodwych
  63. Moby Games: Bloodwych
    http://www.mobygames.com/ga­me/bloodwych
  64. Eye of the Beholder (video game)
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Eye_of_the_Beholder_(vi­deo_game)
  65. Eye of the Beholder
    http://www.mobygames.com/game/eye-of-the-beholder
  66. Lands of Lore series
    http://www.mobygames.com/game-group/lands-of-lore-series
  67. Lands of Lore series
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Lands_of_Lore_series
  68. Lands of Lore: Throne of Chaos – Nostalgic goodness
    http://forums.sarcasticga­mer.com/blog.php?b=1161
  69. Black Crypt (česky)
    http://hobring.esero.net/re­cenze/amiga_black_crypt/rec_blac­k_crypt.htm
  70. Black Crypt (doupě)
    http://freehry.doupe.zive­.cz/recenze/black-crypt/
  71. Black Crypt
    http://www.ravengames.com/blac­kcrypt/blackcrypt.php
  72. Black Crypt port to PC
    http://www.3ddownloads.com/ra­vensoft/Black%20Crypt
  73. Black Crypt port to PC
    http://retrogaming.sweb.cz/
  74. Ishar Trilogy
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ishar
  75. Ishar: Legend Of the Fortress
    http://www.angusm.demon.co­.uk/AGDB/DBA1/Ish1.html
  76. Ishar 2: Messengers Of Doom (AGA)
    http://www.angusm.demon.co­.uk/AGDB/DBA1/Ish2.html
  77. Ishar 3: The 7 Gates Of Infinity (AGA)
    http://www.angusm.demon.co­.uk/AGDB/DBA1/Ish3.html
  78. Ishar compilation
    http://www.mobygames.com/game/ishar-compilation
  79. Realms of Arkania: Blade of Destiny
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Realms_of_Arkania:_Bla­de_of_Destiny
  80. Realms of Arkania: Star Trail
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Realms_of_Arkania:_Star_Tra­il
  81. Realms of Arkania: Shadows over Riva
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Realms_of_Arkania:_Sha­dows_over_Riva
  82. Sir-Tech
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sir-Tech
  83. Sir-tech Software, Inc.
    http://www.mobygames.com/company/sir-tech-software-inc
  84. Realms of Arkania: Blade of Destiny
    http://www.abandonwaredos­.com/abandonware-game.php?gid=MTQzMA==
  85. Arkania.cz
    http://www.arkania.cz/
  86. Oldgames.sk: Blade of Destiny
    http://www.oldgames.sk/en/game/realms-of-arkania-blade-of-destiny/
  87. Oldgames.sk: Star Trail
    http://www.oldgames.sk/en/game/realms-of-arkania-2-star-trail/
  88. Oldgames.sk: Shadows over Riva
    http://www.oldgames.sk/en/game/realms-of-arkania-3-shadows-over-riva/
  89. Star Trail FAQ:
    http://www.gamefaqs.com/com­puter/doswin/file/564989/2071
  90. Mapy ze hry Shadows over Riva
    http://nlt-hilfe.crystals-dsa-foren.de/page.php?26
  91. Attic Entertainment Software
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Attic_Entertainment_Sof­tware
  92. Oficiální stránky The Dark Eye (německy)
    http://www.ulisses-spiele.de/sortiment/rollenspiele/das-schwarze-auge/
  93. Wiki The Dark Eye (výběr anglických článků)
    http://www.wiki-aventurica.de/index.php?ti­tle=En:Articles_in_English
  94. Wiki The Dark Eye: Blade of Destiny (1993)
    http://www.wiki-aventurica.de/wiki/En:Bla­de_of_Destiny_(1993)
  95. Wiki The Dark Eye: Star Trail
    http://www.wiki-aventurica.de/wiki/En:Star_Trail
  96. Wiki The Dark Eye: Shadows over Riva
    http://www.wiki-aventurica.de/wiki/En:Sha­dows_over_Riva
  97. Realms of Arkania: Blade of Destiny (DOS)
    http://www.mobygames.com/ga­me/dos/realms-of-arkania-blade-of-destiny
  98. Realms of Arkania: Star Trail
    http://www.mobygames.com/ga­me/game/realms-of-arkania-star-trail
  99. Realms of Arkania III: Shadows over Riva
    http://www.mobygames.com/game/realms-of-arkania-iii-shadows-over-riva
  100. Německy psané stránky s podrobnými informacemi o hře Star Trail
    http://nlt-hilfe.crystals-dsa-foren.de/page.php?8
  101. Jon Van Caneghem (autor série Might and Magic)
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Jon_Van_Caneghem
  102. Might and Magic Tribute
    http://www.mmtribute.castlegobs.nl/
  103. Might and Magic (Wikipedia EN)
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Might_and_magic
  104. Might and Magic (Wikipedia CZ)
    http://cs.wikipedia.org/wi­ki/Might_and_Magic
  105. Might and Magic Collectors Guide
    http://www.mmpages.net/mmpa­ges/index.php?title=Collec­tors_Guide
  106. Might and Magic Series
    http://www.mobygames.com/game-group/might-and-magic-series
  107. Might and Magic I: Secret to the Inner Sanctum
    http://home.comcast.net/~rcme­rritt/mandm/mm1.html
  108. Might and Magic II: Gates to Another World
    http://home.comcast.net/~rcme­rritt/mandm/mm2.html
  109. Might and Magic III: Isles of Terra
    http://home.comcast.net/~rcme­rritt/mandm/mm3.html
  110. Source of Might and Magic 2 Informations
    http://shrines.rpgclassic­s.com/pc/mm2/index.shtml
  111. Temple of Apshai
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Temple_of_Apshai
  112. Dunjonquest
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Dunjonquest
  113. 10 Classic Computer RPGs
    http://www.pcmag.com/slideshow/sto­ry/295139/10-classic-computer-rpgs
  114. The History of Computer Role-Playing Games Part 1: The Early Years (1980–1983)
    http://www.gamasutra.com/fe­atures/20070223a/barton_pfv­.htm
  115. The History of Computer Role-Playing Games Part 2: The Golden Age(1985–1993)
    http://www.gamasutra.com/fe­atures/20070223b/barton_pfv­.htm
  116. Dungeon (video game)
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Dungeon_(computer_game)
  117. Ultima (series)
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Ultima_(series)
  118. Wizardry
    http://en.wikipedia.org/wiki/Wizardry
  119. Moby Games: Wizardry Gold
    http://www.mobygames.com/game/wizardry-gold
  120. Wizardry: Proving Grounds of the Mad Overlord
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Wizardry:_Proving_Grou­nds_of_the_Mad_Overlord
  121. Wizardry II: The Knight of Diamonds
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Wizardry_II:_The_Knight_of_Di­amonds
  122. Wizardry III: Legacy of Llylgamyn
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Wizardry_III:_Legacy_of_Llyl­gamyn
  123. Wizardry IV: The Return of Werdna
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Wizardry_IV:_The_Retur­n_of_Werdna
  124. Wizardry V: Heart of the Maelstrom
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Wizardry_V:_Heart_of_the_Ma­elstrom
  125. Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Wizardry_VI:_Bane_of_the_Cos­mic_Forge
  126. Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Wizardry_VII:_Crusader­s_of_the_Dark_Savant
  127. Oldgames.sk: Wizardry 1
    http://www.oldgames.sk/en/ga­me/wizardry-1-proving-grounds-of-the-mad-overlord/
  128. Wizardry 7 on Best Old Games
    http://www.bestoldgames.net/eng/old-games/wizardry-7-crusaders-of-the-dark-savant.php
  129. Wizardry IV: The Return of Werdna
    http://www.gameswin.org/ga­meen.php?id=1177
  130. History of role-playing games
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/History_of_role-playing_games
  131. Role-playing video game
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/History_of_role-playing_video_games#Histo­ry_and_classification
  132. Roguelike (Wikipedia)
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Roguelike
  133. Dungeon crawl (Wikipedia)
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Dungeon_crawl
  134. Don D. Worth Home Page
    http://worth.bol.ucla.edu/
  135. Beneath Apple Manor (PC verze)
    http://worth.bol.ucla.edu/ap­plemanor.ZIP
  136. Beneath Apple Manor (Moby Games)
    http://www.mobygames.com/game/beneath-apple-manor
  137. Chronology of roguelike video games (Wikipedia)
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Chronology_of_roguelike_vi­deo_games
  138. Roguelike wiki
    http://roguebasin.rogueli­kedevelopment.org/index.php?ti­tle=Main_Page
  139. Rogue Temple (forum)
    http://www.roguetemple.com/fo­rums/index.php
  140. Top MUD Sites
    http://www.topmudsites.com/
  141. ASCII-GAMES – Play and Review
    http://ascii-games.org/
  142. Tribute to text-mode games
    http://www.textmodegames.com/
  143. Text-based game (Wikipedia)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Text-based_game
  144. Wasteland
    http://www.mobygames.com/ga­me/wasteland
  145. Wasteland
    http://www.gamefaqs.com/pc/564602-wasteland
  146. Wasteland
    http://www.moddb.com/games/wasteland
  147. The Year Isometric RPGs Returned
    http://www.strategyinformer­.com/editorials/21612/the-year-isometric-rpgs-returned
  148. Daimonin
    http://www.daimonin.org/
  149. Ultima VIII Pagan
    http://tcrf.net/Ultima_VIII:_Pagan
  150. Project Eternity
    https://www.kickstarter.com/pro­jects/obsidian/project-eternity
  151. Cadaver (story + manual)
    http://www.lemonamiga.com/ga­mes/docs.php?id=272
  152. Cadaver (oficiální stránky)
    http://www.bitmap-brothers.co.uk/our-games/past/cadaver.htm
  153. Cadaver
    http://theodor.lauppert.ws/ga­mes/cadaver.htm
  154. Cadaver (Wikipedia)
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Cadaver_(video_game)
  155. Isometric RPGs
    http://theodor.lauppert.ws/games/rpg-iso.htm
  156. Angband na rephial.org
    http://rephial.org/
  157. Angband.oook.cz
    http://angband.oook.cz/
  158. Angband – stránka s možností downloadu hry
    http://angband.oook.cz/download.php
  159. Angband a jejíklony (varianty)
    http://angband.oook.cz/variants.php
  160. Další seznam klonů hry Angband (podrobnější)
    http://roguebasin.rogueli­kedevelopment.org/index.php?ti­tle=List_of_Angband_varian­ts
  161. Angband (pevnost ve Středozemi)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Angband
  162. Angband (hra)
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Angband_(video_game)
  163. Motorola 68000 CPU
    http://en.wikipedia.org/wiki/68000
  164. Motorola 68008
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Motorola_68008
  165. Motorola 68020
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Motorola_68020
  166. Motorola 68030
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Motorola_68030

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval VUT FIT a v současné době pracuje na projektech vytvářených v jazycích Python a Go.