Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (19. 10. 2005)

19. 10. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme velmi netradiční RSS čtečku, přehrávač DVB a program na sledování datového toku přes síť.

Určitě znáte chování Mozilly a některých dalších programů. Pokud je spustíte na počítači A a poté v té samé X session na počítači B, tak se pouze otevře nové okno již spuštěné aplikace na počítači A. Program xexec (1.0) obsahuje velmi zajímavou myšlenku. Předání řízení aplikaci na jiný počítač přes Xka. Libovolné aplikaci. Na jednom počítači řeknete, že aplikace má naslouchat, a označíte ji nějakou značkou (v podstatě obdoba socketu v IP) a z druhého počítače pak pošlete skrz tu značku přes Xsession argumenty. Po pravdě by si ovšem tento program zasloužil spíše verzi 0.1 než 1.0, protože k obecné použitelnosti to má daleko. A dokumentace na pět řádků taky není nejlepší. Ale myšlenka je to věru zajímavá.

Téměř většina lidí z linuxového světa, co znám, má alespoň na jedné z ploch jako pozadí obrázek xplanet nebo nějakého jeho klonu. Tyto obrázky jsou obvykle různě modifikovány a překrývány aktuální oblačností, vykreslováním pohybu družic nebo jsou do nich pomocí značek přidávány informace o aktuálních zemětřeseních, erupcích sopek apod. A právě systému uživatelských značek využívá RSS Planet (1.3). Tento program čte přes RSS titulky zpráv a generuje uživatelský soubor značek pro xplanet. Vygenerovaný obrázek pak vypadá nějak takto:

rssplanet
Od poslední verze ovšem není RSS Planet vázaný pouze na xplanet, ale umí vykreslovat na libovolný podklad, a vytvořit tak HTML stránku, kde titulky vyskakují jako bublinky při přejezdu myším kurzorem. Jako podklad se normálně používají známé soubory earth.jpg a night.jpg z projektu Blue Marble (Modrá kulička). A mimochodem – pokud jste si nešimli, tak NASA vydala novou verzi tohoto projektu, která byla doplněna aktuálními snímky (na vyžádání jsou zdarma k dispozici snímky o rozlišení 500m/1px) s automatickou detekcí snímků bez mraků (dosud se to dělalo ručně), a k dispozici je tak mnohem více snímků. Nyní je tedy možné vytvářet i působivé animace.
Blue Marble

Blue Marble Next generation

Tento pátek (tj. 21. října) startuje komerční provoz DVB-T. Takže by se vám mohl hodit šikovný přehrávač. Klear (0.5.0) toho umí opravdu hodně: obsahuje v sobě DVB tuner, podporuje EPG, OSD, timeshifting. Podporuje channels.conf, takže můžete použít i jiné programy na vytvoření seznamu programů (např. scan z balíku dvb-util). Podle úvodního „K“ si můžete tipnout, že se jedná o KDE aplikaci, a budete tipovat správně.

Klear

Klear

Už jsem viděl mnoho programů, které měřily datový tok. Ale UTA Dragon (0.2) mě opravdu překvapil. Jednak má minimální požadavky, vyžaduje pouze iptables (na druhou stranu je třeba je opatchovat), jednak poskytuje opravdu komfortní statistiky. Klasické souhrné podle času, ale i souhrny podle programu nebo uživatele. Takže pokud použijete tento program, tak již není problém zjistit, který uživatel a jakou činností způsobil včera tu velkou zátěž sítě.

UTA Dragon

UTA Dragon

Krátce

Star Office dospělo do verze 8.

Cloud 24 - tip 1

KUbuntu vydalo verzi 5.10 obsahující KDE 3.4.3

Nová verze ncurses (5.5) podporuje 256 barev a znaky větší než 1 byte ve formulářích a v menu.

Blbinka týdne

Přemýšlel jsem, co vám mám předhodit jako blbinku týdne. Nakonec jsem naznal, že RSS Planet je naprosto seriozní. A nic jiného v záloze nemám. Ale aspoň něco: CNET vydal hezký článek o obrázcích, které máte možná i vy na svém počítači resp. na svém CPU. Nejvíce se mi líbil vláček. Když si uvědomím, že ty obrázky jsou čtyřikrát menší než lidský vlas…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.