Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (26. 4. 2006)

26. 4. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si ukážeme, jak při psaní na klávesnici zapojit do hry všechny prsty, ukážeme si jedno Gentoo instalační klikátko a nakoukneme do telefonu značky Siemens. Dále tu máme další souborový manažer a prohlížeč z dílny W3C.

KTouch

Už jste někdy od někoho zaslechli, jak mu jde pěkně psaní všemi deseti a když dodal svou rychlost, tak jste se jen poušklíbli, poněvadž tolik přece „vyboucháte” i ve dvou? A vyboucháte tolik ve dvou i třeba v posteli na notebooku, kde na klávesnici nevidíte ani omylem? Pokud teď červík zahlodal, můžete sáhnout po programu KTouch, který tu je od toho, aby vám pomohl zapojit do hry všech deset prstů.

KTouch vypadá přibližně stejně jako většina programů tohoto typu. Ve spodní části obraz klávesnice, který nám radí, kde máme mít prsty a co zrovna mačkat a v horní text k opisování a nějaké statistiky, jak vám to jde. KTouch bohužel není lokalizovaný, takže pokud se neodhodláte připravit mapu rozložení české klávesnice a nějaké pokročilejší lekce, tak s KTouch asi nevydržíte až do konce, ale minimálně jako dobrý odrazový můstek by pomoci mohl.

KTouch

Kuroo

Nainstalovat Gentoo je nyní docela snadné, ale po proklikané instalaci nastává srážka s realitou a dál si již „ani nekliknete”. Pokud Xserver máte jen proto, aby se na obrazovku vešlo přehledně více oken s textovou konzolou, Kuroo vás jistě neosloví. Kuroo je totiž KDEčkový frontend portage neboli balíčkovací systém Gentoo.

V tomto případě osobně preferuji správu balíčku přes příkazovou řádku a raději bych doporučil Handbook, ale nemůžu popřít, že Kuroo vypadá docela příjemně a vše je pěkně po ruce. Pomůže od dohledání balíčku přes případné nastavení USE flagu a odmaskování až po nainstalováni. Od všeho jsou logy a do všeho vidíte, jak jste jste zvyklí, jen je to najednou pod jednou střechou, nebo spíš v jednom okně.

Kuroo

SieFS

Za názvem SieFS se skrývá Siemens file system neboli udělátko, které vám pomůže připojit váš mobilní telefon Siemens jako jakékoliv jiné diskové zařízení. Na webu projektu je uvedeno, že si SieFS poradí s kabelem nebo IrDA, ale ani pokud máte bluetooth, nemusíte mít obavy. Funguje samozřejmě také. Podobná situace je i u jádra a i když je uvedena pouze starší verze 2.4, s jádry 2.6 rovněž není problém. Otázkou zůstává pouze podpora novějších telefonů. Jako nejnovější testovaný telefon je uveden model S65, jehož funkčnost můžu společně s modelem S55 potvrdit.

Amaya

Amaya je poněkud neobvyklý prohlížeč a editor webových stránek, za kterým stojí přímo W3C neboli World Wide Web Consortium. Procházky po webu s Amayou asi nedopadnou úplně nejlíp, poněvadž Amaya přísně ctí webové standardy a jakýkoliv náznak nedodržení se obvykle projeví nesprávným zobrazením. Během práce s Amayou jsem se setkal jen s opravdu málo stránkami, proti kterým neměla vůbec žádné námitky, ale docela příjemná je vestavěná funkce editoru a tak když se jí něco nelíbí, hned to dá jasně najevo, ukáže, co se jí nelíbí a okamžitě můžete do kódu takříkajíc hrábnout.

Netroufám si říct, do jaké míry je použitelná v reálném světě, kdy se nakonec skoro všechno musí bohužel přiohnout i pro potřeby Internet Exploreru, ale jistě je to zajímavý kus kódu.

Amaya

RageWork

Již dvakrát jsem letos ve sklizni zmiňoval příznivý vývoj v řadách souborových manažerů, který nakonec vyústil až k testu osmi souborových manažerů. To však není konečná bilance a dnes tu mám pro vás další dvoupanelový multiplatformní souborový manažer jménem RageWork. Raději hned v úvodu zmíním, že RageWork je shareware, ale to je mnohými obdivovaný a neustále postrádaný Total Commander také, takže se pojďme podívat, co se za 34 dolarů nabízi.

RageWork by si měl poradit s běžnými souborovými operacemi, několika síťovými protokoly a archivy. Ve výčtu funkcí nechybí ani možnost prohledávání dokumentů ve formátech PDF, formátů Microsoft Office a několika dalších. K dispozici je i vestavěný jednoduchý prohlížeč obrázků a textový editor. Práci celkově zpříjemňuje dnes velmi oblíbená podpora panelů. Pokud vás program zaujal, na zkoušku máte 15 dnů.

RageWork

DrWright

A na závěr zase jeden zajímavý prográmek. DrWright určitě nevykonává činnost, kvůli které byste si kupovali počítač, ale označit jej za neužitečnou blbost by asi taky nebylo úplně správné.

UX DAy - tip 2

DrWright je totiž jakýmsi hlídačem, který vám „zamyká” Gnome desktop, když usoudí, že těm užitečným aplikacím se věnujete nějak moc dlouho. V praxi to vypadá tak, že si nastavíte dobu práce, po ní dobu přestávky a nekompromisnost přestávky. Po uplynutí doby práce se váš desktop zamkne na zvolenou dobu a v případě nastaveného zákazu přesouvání přestávek vám opravdu asi nic lepšího nezbude, než se jít protáhnout. Tedy pokud proces nezabijete z textové konzoly, ale to už je o něčem jiném.

A jak jste na tom vy? Dokážete si udělat přestávku a protáhnout se, nebo dříve vyschne i ten lógr na dně hrnku od kávy, než byste se zvedli?

DrWright

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku