Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (4. 1. 2006)

4. 1. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme, jak si v Gnome ulehčit práci při posílání souborů, nakoukneme do světa p2p klientů a nezapomeneme ani na klasické FTP. Nebudeme přenášet pouze soubory, ale podíváme se i na jednu RSS čtečku a v závěru si zjednodušíme práci při obsluze MPlayer/MEncoder.

Nautilus Sendto

Nautilus Sendto je malý prográmek, který se snaží o propojení souborového manažeru Nautilus z GnomeEvolution a Gaimem. Soubory lze přenášet jak emailem, tak i pomocí většiny protokolů pro IM, ale z obsluhy programů lze vycítit, že byly primárně navrženy k jiným účelům. Nautilus je naopak mezi soubory jako štika v rybníce, a tak jejich vzájemná integrace nemůže být na škodu. Jak již název napovídá, Nautilus Sendto obohatil menu Nautila o položku Send To neboli odeslat. Stačí vybrat soubor, v jeho menu položku odeslat a pak již jen zvolit příjemce mezi emailovými kontakty Evolution či IM kontakty Gaimu. Jednoduché, užitečné – „just works”.

SendTo

Wulfor Reloaded

Výměnu souborů si představujete jinak? V tom případě to můžete zkusit s programem Wulfor Reloaded. Zde se již jedná o sdílení ve velkém stylu a za jeho názvem se neskrývá nic jiného, než linuxový klon p2p klienta DC++, tedy klienta pro u nás velmi populární protokol direct connect. Program dostal kabátek ušitý v GTK2, ale způsob jeho ovládání se velmi podobá originálu. Wulfor je velmi důkladný, a tak si před prvním připojením k hubu budete muset nějakou chvíli počkat, než si vypočte hashovací klíče sdílených souborů, které je až pak ochoten vystavit světu. Pak vám už ale technicky nic nebrání k nabízení, vyhledávání a stahování obsahu nasdíleného jinými uživateli.

Wulfor

VirgoFTP

Ani p2p klient není to, co by pro vás bylo synonymem výměny souborů? Pak můžete zkusit FTP klasiku. VirgoFTP je příjemně vyhlížejícím FTP klientem napsaným v Javě. Pokud vás zaujala právě Java a myšlenka, že budete mít stejný FTP klient jak v Linuxu, tak na stanici s Widnows, tak vás musím zklamat. Na stránkách projektu je uvedeno, že se jedná o klienta určeného pro „non-Windows” platformy.

Programu nic zásadního nechybí. Jako u většiny klientů je k dispozici adresář FTP serverů, pohled na lokální disk, pohled na FTP server, výpis zasílaných příkazů a seznam přenášených souborů s podrobnými informacemi. Velmi příjemná je ale možnost být připojen k více FTP serverům zároveň a přepínat mezi nimi pomocí záložek. Program stojí za zkoušku, a to i když jste spokojeni se svým stávajícím FTP klientem. Když už nic, tak minimálně jako ukázka toho, že i program v Javě může mít pěkné GUI, poslouží určitě.

VirgoFTP

Akregator

RSS je velmi užitečný našeptávač okolního dění. Pokud ještě nemáte vybranou tu svoji nej… čtečku všudypřítomného RSS šepotu a ani Sage rozšíření pro Firefox vás neoslnilo, můžete to zkusit s KDEčkovým programem Akregator. RSS kanály si můžete přehledně třídit v levé části okna pomocí stromové struktury. Pravá část je pak určena pro zobrazování nadpisu článků a podrobností o právě zvoleném článku. Nadpisy mohou být aktuálně zobrazeny nejen z jednoho kanálu, ale i z vícera dle pozice ve stromové struktuře v levé části.

Pokud se rozhodnete pro přečtení některého z článku, může vám být otevřen v novém panelu, ale i v libovolném externím prohlížeči. Pokud zvolíte panely, vykreslování probíhá pomocí jádra KHTML. K dispozici je rovněž možnost nastavení, jak zacházet se staršími zprávami a případně po jak dlouho dobu mají byt archivovány.

Akregator

Kalva

V posledních několika týdnech proběhl na Rootu seriál pojednávající o MPlayeru a MEncoderu. Jak se můžete přesvědčit, jedná se o dva velmi silné bratříčky. To, že se ovládají v příkazové řádce, však nemusí vyhovovat každému a s tímto vám může pomoci Kalva. Jedná se o frontend MPlayeru a MEncoderu určený pro sledování a nahrávání TV na KDE desktopu. Program je velmi dobře konfigurovatelný, ale v rozumném rozsahu. Např. vás nenutí znovu nastavovat televizní kanály, dokáže si je naimportovat z xawtv. Potěšit by mohly i možnosti nastavení časového nahrávání. Je zde na výběr klasické nahrávání s vypnutím za určitý čas, opožděný start nahrávání, ale i podpora periodicky se opakujících věcí. Pokud přece jen preferujete řádku, můžete v Kalvě alespoň okoukat, jak si MPlayer a MEncoder nastavit. Před provedením příkazu si totiž můžete nechat příkaz prvně vypsat.

UX DAy - tip 2

Kalva

Mencal

A v závěru zase jeden, řekněme, méně obvyklý prográmek. Záměrně nepoužívám slovo blbinka, protože pro někoho se může jednat o velmi užitečného pomocníka. Názor nechť si udělá každý sám.

Mencal se podobá klasickému linuxovému prográmku cal, tedy vypisuje kalendář a specializuje se na periodicky opakující se děje. Těchto dějů může být i více a to je důvod, proč se Mencal ocitl v téhle kategorii. Mencal totiž neznamená nic jiného než menstruační kalendář.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku