Hlavní navigace

ScummVM: zahrajte si klasiky

12. 5. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes bude herní článek trochu nezvyklý. Nebudeme si povídat o jedné hře, ale o způsobu, jak na svém oblíbeném systému spustit rovnou celou hromadu klasických her z devadesátých let.

Wo co jako gou?

Pokud vašim prvním počítačem nebylo Pentium III (ano, i takoví uživatelé existují), ale začali jste už někdy na začátku devadesátých let, určitě si pamatujete pecky jako Simon the Sorcerer, Broken Sword, Goblins, The Secret of Monkey Island, The Legend of Kyrandia a třeba Indiana Jones and the Fate of Atlantis. Tyto hry mají mnoho společného. Jednak jsou to všechno adventury, ale především v nich tepe srdce s názvem SCUMM.

SCUMM je zkratka pro Script Creation Utility for Maniac Mansion, což je také jedna z adventur, která se původně objevila na Commodore 64. SCUMM nabízí autorům her silný skriptovací jazyk, který je speciálně navržen právě pro tvorbu adventur. Do dnešního dne existuje téměř 10 variant tohoto jazyka, který navrhla společnost LucasArts. Ta jej samozřejmě také nejvíc používala.

Indiana Jones

Indiana Jones and the Last Crusade

Postupně byl SCUMM portován na mnoho architektur své doby. Hry v něm napsané tedy můžete najít na systémech 3DO, Amiga, Apple II, Atari ST, CDTV, Commodore 64, Fujitsu Towns & Marty, Apple Macintosh, NES, MS-DOS/PC-DOS, Microsoft Windows, Sega Mega CD a TurboGrafx-16/PC Engine.

Protože na dobré věci se obvykle nezapomíná, vznikl časem open-source projekt s názvem ScummVM, který stejný engine implementuje na mnoha platformách, pro které originální SCUMM nikdy nevznikl. Nejedná se tedy o žádný emulátor, ale o nativní prostředí pro provoz her. Později byla do projektu přidána i podpora pro několik ne-SCUMM her. Tím se záběr ještě rozšířil.

Monkey Island

The Secret of Monkey Island

ScummVM existuje pro mnoho moderních platforem jako: aktuální MS Windows, Mac OS X, GNU/Linux, BeOS, Solaris, AmigaOS, MorphOS, Symbian, OS/2, Sega Dreamcast, Xbox, Playstation 2, Playstation Portable, Nintendo DS a dokonce i kapesní počítače s PalmOS a PocketPC. Seznam je prostě dloooooouhý a na všech těchto platformách si zahrajete.

A jak na to?

Prvním krokem je pochopitelně instalace samotného ScummVM. Balíčky stáhnete ze stránek projektu. K dispozici je jak zdrojový kód, tak i binární balíky pro mnoho systémů a linuxových distribucí. Z velkých knihoven je potřeba jenom SDL.

Gobliiins

Gobliiins

Pokud vše proběhlo dle plánu, máte v systému motor, ale chybí vám samozřejmě to hlavní – samotné hry. Budete totiž potřebovat originální datové soubory her, které si chcete zahrát. Jelikož se jedná o patnáct let staré kousky, patří už do prostoru mezi muzeem a abandonware, což je software, který už autory nezajímá (protože se neprodává). Obvykle proto stačí navštívit stránky, které se abandonware zabývají nebo jednoduše do Google zadat třeba „Gobliiins download” a už se někam doklikáte.

Jakmile se vám podaří hru stáhnout, stačí ji někam rozbalit a zavolat scummvm. V okně 640×400 se vám objeví jednoduchá nabídka her, které máte k dispozici. Na začátku je pochopitelně prázdná. Stačí proto klepnout na „Add Game …” a ukázat na správný adresář. Pokud je v něm podporovaná hra, program hned zareaguje a oznámí: „Našel jsem hru …” a nechá ji přidat do seznamu.

Sam a Max Hit the Road

Sam & Max Hit the Road

Můžete ještě změnit nějaké to nastavení týkající se zvuku nebo grafiky (tady hlavně celoobrazovkový režim) a pak stačí klepnout na populární tlačítko „Start”. Od této chvíle si už můžete užívat originální hry. Žádné problémy jsem se ScummVM nikdy nepozoroval, všechno probíhá naprosto hladce.

root_podpora

Hry se obvykle ovládají pomocí myši, takže si připravte hbitý prst a paži. Pokud vás zajímá, co všechno si můžete zahrát, mrkněte se na stránku Compatibility, kde se dozvíte všechny podrobnosti.

Náročnost je velmi nízká a dnešní stroje se při hraní doslova flákají. Výhodou je, že si můžete místo originálních midíků pustit třeba své oblíbené CD. Příjemnou zábavu!

Zažili jste tu dobu?

  • Jasně! Na vlastní kůži!
    86 %
  • Ne, ale hry jsem stejně později pařil.
    12 %
  • Ne. Fuuuj! To není 3D?
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.