Hlavní navigace

Šeptanda (15.8.2000)

15. 8. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tentokrát o komunismu v Linuxu a naivní snaze zabránit pirátství na Internetu pomocí žalob.
Linux jako komunismus?

CEO Microsoftu Steve Ballmer přirovnal před časem Linux ke komunismu. Úmyslně jsem počkal s komentářem na pozdější dobu, protože i na českých zpravodajských serverech se k tématu strhla bouřlivá diskuze a občas padaly zajímavé názory, ze kterých si dovolím sesumírovat to podstatné a podle mého názoru pravdivé.
Je jasné, že M$ se Linuxu bojí a není se co divit. Kdybych se živil výrobou a prodejem nějakého produktu a najednou se parta nadšenců rozhodla pro zábavu vytvořit něco podobného a v mnoha směrech lepšího a ještě ke všemu to rozdávat zadarmo, začal bych se také bát. A obrana proti něčemu, co není hmatatelné, co nemůžete zažalovat, je hodně problematická. Čili zbývá tuto nemilou konkurenci nějak zdiskreditovat v očích potenciálních uživatelů. A čeho se američané se svou demokracií nejvíce bojí? Komunistů. Takže když se řekne, že ten Linux vyvíjejí komunisti, anarchisti a levičáci, běžného američana možná napadne: „Tak tohle já podporovat nebudu, co když tahle pakáž začne Linuxem a skončí znárodněním Mc Donalda a Coca-Coly?“
Ballmerovi to vyšlo, protože o jeho větě napsali snad všechny zpravodajské servery a nestálo ho to ani korunu, narozdíl od mediálních kampaní, snažících se lidem vnutit představu, že mít PC bez Windows je trestné.
Nemíním tu rozebírat své politické názory, ale rozhodně nemám nad postelí plakát Grebeníčka a levicové myšlenky mě nijak neoslovují. Přesto si myslím, že Linux a potažmo celý princip Open Source je skvělá věc. Je to alternativa a o to jde především. Představa, že všichni vývojáři dělají na Linuxu z důvodu likvidace Micros$oftu a následné likvidace celého „zahnívajícího kapitalismu“ je trochu ulítlá. Jistě, asi se pár lidí s tímto pohledem na věc najde, ale bude to zanedbatelná část. Většinu vývojářů Micro$oft vůbec nezajímá – oni jsou přesvědčeni o tom, že dělají něco lepšího, něco, co k plné spokojenosti slouží jim a dalším tisícům lidí. Co si o tom myslí nějaký Steve Ballmer, je jim většinou jedno.

Napster je (asi) mrtev, ať žije Gnutella, FreeNet a další
Asi všichni vědí, co je Napster a co se okolo něj teď děje. Napster umožňuje výměnu souborů přímo mezi uživateli své sítě. Nemá prakticky žádnou šanci sledovat a případně omezovat to, co si lidé mezi sebou mění. A protože lidé si nejraději mění hudbu – legální i nelegální, je celkem logické, že se v síti Napsteru vyskytuje i hudba nelegální – není však na jeho serverech. Ponechme stranou to, jestli se tak děje proto, že CD jsou neúměrně drahá, proto, že je to pohodlnější, než běžet do obchodu nebo z jakéhokoli jiného důvodu. Problémem je hlavně to, že když někdo napíše písničku, je jeho duševním vlastnictvím a je jen na něm, jak s ním naloží a nikdo jiný nemá právo mu do toho mluvit. Když za ní chce peníze, má je dostat. A to zatím není nikdo schopen jednoduše zajistit.
Rozhodně tu nemíním obhajovat piráty, ale ani nesouhlasím s honbou právníků na Napster. On má totiž přesně tu nevýhodu, která např. Linuxu nehrozí – je koho žalovat. A jakmile je v Americe koho žalovat, žaluje se o sto šest. Je jasné, že soudit se s milionem lidí, kteří si stáhli něco od Metallici je prakticky nemožné, takže zbývá co? Zažalovat Napster. Jenže co je – čistě technicky – jiného na Napsteru oproti klasickému FTP vyhledávači, kde tu samou empétrojku naleznu také? Někde jsem četl trefnou poznámku – Napster udělal lidem to pirátění moc pohodlné a dojel na to. To myslím vystihuje celý problém.
I když podle mnohých odborníků Napster skončí, neznamená to rozhodně konec pirátských nahrávek na Internetu (jak si bláhově myslí RIAA), ten přijde teprve s mikroplatbami. Většina lidí totiž v současnosti stojí před tímto problémem: Líbí se mi jedna konkrétní písnička, ostatní skladby mě nezajímají a nejsem blázen ani milionář, abych kvůli té jedné koupil CDčko za 600,– Kč, takže si jí holt stáhnu (nebo nahraju z rádia – to jsem také pirát?) a hned mě honí RIAA. Kdyby byla možnost za tu jednu písničku pohodlně, přímo v prohlížeči zaplatit 5, 10 nebo 20 centů, kolik procent by šlo touto cestou? Já myslím, že celkem dost. Domnívat se, že pirátství zmizí úplně, je hodně naivní. Nezmizí, ale může se dostat na rozumnou mez a o to jde. Tím by se měla RIAA ve spolupráci s vývojáři zabývat, místo honění lidí po soudech. Možná docílí zrušení Napsteru, ale koho chce žalovat v případě Gnutelly a jí podobných, kteří vyrůstají jako houby po dešti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.