Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (12. 1. 2022)

12. 1. 2022
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dnes si představíme prohlížeč událostí Ftrace a Perf, necháme si vypsat používané TCP a UDP sokety, budeme monitorovat výkon a využití systémových zdrojů a nakonec se seznámíme s nástrojem kompatibility pro spouštění her.
Co se dozvíte v článku
  1. Traceshark
  2. neoss
  3. System Monitoring Center
  4. Luxtorpeda
  5. Blbinka

Traceshark

Traceshark je grafický prohlížeč událostí Ftrace a Perf, které jsou zachycovány linuxovým jádrem. Pomocí grafů je schopen vizualizovat stavy nečinnosti a frekvenci CPU, plánování nebo migrace úloh. Pomoci panelu nástrojů je možné vytvořit snímek obrazovky, otevřít soubor trace, zobrazit seznam CPU, filtrovat události, resetovat filtry, zvětšit grafy nebo zobrazit globální statistiky.

github.com/cunctator/traceshark

neoss

Nástroj neoss vypisuje seznam používaných TCP a UDP soketů. Jedná se o alternativu pro příkaz ss, oproti kterému nabízí TUI s možností řazení, aktualizace a navigace ve výsledcích monitoringu. U socketů jsou uvedeny základní informace, jako je stav, lokální adresa, lokální port, adresa peeru (včetně informací o registrátorovi získaných přes whois), port peeru a uživatel (název, vlastník, PID aj.).

github.com/PabloLec/neoss, 1.1.3

System Monitoring Center

System Monitoring Center je nástroj pro monitorování výkonu a využití systémových zdrojů. Umožňuje sledovat CPU, RAM, disk, síť, GPU a některé senzory, monitorovat a spravovat procesy, uživatele, disková zařízení, automaticky spouštěné aplikace, služby a proměnné prostředí.

github.com/hakandundar34coding/system-monitoring-center, 1.0.0

Luxtorpeda

Oblíbená alternativa Protonu pod názvem Luxtorpeda umožňuje spouštět hry pomocí nativních linuxových enginů. Jedná se o nástroj kompatibility, který běží na 64bitových distribucích. Hry jsou zkompilovány pro běhové prostředí Steam Runtime Soldier a nevyžadují žádné další závislosti.

root_podpora

github.com/luxtorpeda-dev/luxtorpeda

Blbinka

Loupež v Crenshaw Mall? Jasně, jedeme tam! Jen co chytíme Snorlaxe a Togetica. Budiž omluvou, že Snorlax je skutečně rarita.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku