Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (12. 5. 2021)

12. 5. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si představíme projekt pro rozpoznávání obličejů, vyzkoušíme jednoduchý textový editor, vyčistíme si metadata a dáme si dohromady seznam úkolů.

CompreFace

Otevřený projekt pro detekci a rozpoznávání obličejů. Jedná se o aplikaci, která může běžet jako samostatný server nebo být nasazená v cloudu. Pro její nastavení a používání nemusíte být odborník na strojové učení. Umí rozpoznávat obličeje jak z fotek, tak z videa. Využití najde pro identifikaci návštěvníků, řízení povolení přístupu, rozpoznání nežádoucích osob nebo evidenci docházky zaměstnanců. 

exadel.com/solutions/compreface, 0.5.0

o

Textový editor s extrémně krátkým názvem limitovaný standardem VT1000. Je ideální pro úpravu komentářů na Gitu, práci se značkovacím jazykem Markdown nebo tvorbu zdrojového kódu. Program nemá grafické rozhraní a celý běží v textovém módu, přičemž se ovládá za pomoci klávesových zkratek. 

 github.com/xyproto/o, 2.37.0

ExifCleaner

Metadata nejsou v principu špatná věc, ale mají své nevýhody. Za prvé zvyšují velikost souborů a za druhé otvírají bránu útočníkům. Právě proto je tento nástroj určený k odstranění metadat z obrázků, videí, PDF dokumentů a dalších souborů. Podporuje spoustu formátů, pro svůj běh nepotřebuje připojení k síti, obsluhuje s pomocí principu „táhni a pusť“ a zvládá i dávkové zpracování souborů.

exifcleaner.com, 3.6.0

sleek

Otevřená aplikace pro správu úkolů. Nabízí moderní a jednoduché grafické rozhraní, které poskytuje veškeré potřebné funkce. Uživatelé můžou přidávat obsah, projekty, priority, termíny nebo opakování jejich úkolů. Ty pak můžou podle těchto kritérií jednoduše vyfiltrovat. Rozpracované úkoly se ukládají do samostatných textových souborů, kterých je možné vytvořit i několik pro různé situace. Dokončené úkoly se pak ukládají do dalšího souboru. 

CS24_early

www.opencode.net/ransome/sleek, 0.9.4

Blbinka

Na počítačích od Apple standardně běží operační systém macOS. Teď to ale vypadá, že umí podporovat i Windows.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.