Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 4. 2008)

16. 4. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dneska se podíváme, jak oříznout obrázek a jak vykreslit velké grafy. Máme tu i klon deborphanu pro rpmka a novou verzi lspci. Nakonec se prolétneme nad diskem a zkusíme si, zda je opravdu nemožné obnovit smazané soubory na ext3. A na závěr blbinka přímo od Linuse!

Image matting tool

Image matting tool je nástroj na detekci okrajů objektu v obrázku a jeho oříznutí. V podstatě ekvivalent kouzelné hůlky z Gimpu a podobných ořezových udělátek. Problém klasických nástrojů je však v jejich ostrých ořezech. Na jedné straně je 100% průhlednost, na druhé straně je obrázek. Ovšem mnoho objektů má neostré okraje (jemné chmýří, křoví) a prosvítá skrze ně pozadí. Tento nástroj se snaží určit pro každý pixel, s jakou mírou pravděpodobnosti patří do cílového objektu a adekvátně nastavit uroveň alfa kanálu. Takže ve výsledku by se problematické okraje rozpíjely do ztracena a nebyl by tam ostrý zubatý přechod, který tahá oči. Tolik teorie. Praxe je mnohem nemilosrdnější. Autor má na stránce příklad, který má zrovna docela přesné hranice. Já osobně jsem z programu nedostal podobné výsledky a dokonce se ani zdaleka nemohu výstup označit jako použitelný. Ale jedná se první vydání programu. Dokonce spíše Technical preview než Beta, takže budu shovívavý, budu program sledovat a těšit se na další verze.

Image matting tool

www.informatik.uni-mannheim.de/pi4/pro­jects/image_mat­ting/, 0.1, GPL v2

RPMOrphan

RPMOrphan je klonem debianovského programu deborphan pro rpm-based distribuce. Pro neznalé – jedná se o program, který vypíše balíčky, které již nikdo nevyžaduje a které můžete bezpečně odebrat. Typicky se jedná o knihovny, které kdysi nějaký program vyžadoval, ale už je nevyžaduje. Defaultním cílem jsou právě knihovny („^lib“), protože ostatní balíky produkují velmi často falešné výsledky. Ale samozřejmě máte k dispozici parametry, kterými můžete rozšířit záběr o datové balíky, dokumentaci… a nebo úplně všechny balíky. Oproti původnímu deborphanu je v rpmorphanu přidáno i volitelné GUI.

rpmorphan.sou­rceforge.net/, 1.2, CDDL

PCI Utilities

A po dlouhé době opět něco z českých luhů a hájů: PCI Utilities dospěly do verze 3.0. Asi nejznámějším programem z této sady je program lspci, které dostalo do vínku nový přepínač „-q“, který, pokud je nalezeno zařízení s neznámým PCI ID, se zeptá centrálního serveru, zda je již toto zařízení známo. Pokud ano, tak si tato data uloží do cache a vypíše získané údaje.

mj.ucw.cz/pci­utils.shtml, 3.0.0, GPL

Tulip

Specialitou programu Tulip je vizualizace a editování velmi velkých grafů. Pod velmi velký se rozumí řádově milion uzlů. Přitom na práci údajně nepotřebujete ani nijak rychlý počítač. Autor tvrdí, že na 500 000 prvků (uzlů a hran) vám bude stačit PIII 600 a 256MB RAM. Já mám naštěstí mnohem rychlejší počítač, takže mu budu věřit.

Tulip

www.tulip-software.org/, 3.0.0, GPL

Eagle Mode

eaglemode.sou­rceforge.net/ je tak trochu jiný správce souborů. Myšlenka je asi taková, že všude se dostanete přibližováním nebo oddalováním. Prostě vidíte svůj domácí adresář a v něm plno titěrných poddadresářů. Zarolujete kolečkem a vidíte více. Najedete kurzorem na zvolený adresář a zoomujete dál… Dobré je že můžete takhle zoomovat i vevnitř některých souborů (např. PDF, zip, tar) a velmi zajímavé je, že tento princip se uplatňuje i na menu – málo použivané funkce mají titěrná tlačítka, na která musíte zazoomovat. Asi nejlépe se to celé ovládá myší s kolečkem, ale díky šikovným klávesovým zkratkám se to dá zvládnout s klávesnicí docela stejně šikovně.

Eagle Mode

eaglemode.sou­rceforge.net/, 0.70.0, GPL v3

Ext3grep

Je všeobecně známé, že obnovit smazané soubory na ext3 nejde. A je všeobecně známé, že nic není nemožné – když se chce. A tak vznikl Ext3grep, jenž vám ty soubory sice neobnoví – rozhodně ne jedním příkazem, ale pokud si nastudujete tohle HOWTO, tak vám v tom velmi pomůže.

Cloud 24 - tip 1

www.xs4all.nl/~car­lo17/howto/un­delete_ext3.html, 0.60, GPL v2

Blbinka

Fedora 9 not usable for wife.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.