Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (23. 8. 2017)

23. 8. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na slibně vypadající 3D CAD, vypíšeme si trochu jinak obsah adresáře, vyzkoušíme chatovacího bota a řekneme si o jednom wiki enginu pro podnikové nasazení.

Solvespace

Parametrický CAD software pod GPL 3 licencí, který zvládá kreslení ve 2D i ve 3D nebo návrh mechanismů. Program dokáže pracovat jak v módu ploch, tak v módu těles a výsledek umí vyexportovat do formátů vhodných jak pro 3D tisk, tak pro obrábění. Do budoucna chystají vývojáři i běh ve webovém prohlížeči.

solvespace.com, 2.3

exa

Utilitka napsaná v jazyce Rust, která je moderní alternativou k ls. Umí všechno, co jeho vzor, ale oproti ls dokáže zobrazovat rozšířené atributy souborů nebo stav souborů v git adresáři. Má standardně zapnuté zobrazování barev a zvládá taky stromové zobrazení, což uživateli hodně zlepšuje orientaci v souborech. 

the.exa.website, 0.7.0

Errbot

Chatovací bot napsaný v Pythonu dostupný pod licencí GPL 3. Jeho tvůrci se podle svých slov snaží, aby byl snadno použitelný, rozšiřitelný a udržovatelný. Errbot je používán v hodně různých kontextech: jako chatops, online herní chatovací místnost, videochatovacímístnost, zabezpečení objektů, atd.

errbot.io, 5.0.1

BlueSpice

Otevřená aplikace založená na MediaWiki speciálně vyvinutá pro podnikové nasazení. Je napsaná v PHP a může být nainstalovaná jak samostatně tak jako součást MediaWiki. K dispozici je jak ve free, tak v pro edici a poskytuje spoustu nástrojů na editaci ve WYSIWYG editoru, vyhledávání a navigaci nebo administraci. Je možné ji použít jako centrální firemní wiki, platformu pro technickou dokumentaci, příručku kvality, platformu pro sdílení vědomostí nebo nástroj pro dokumentaci vývoje a výzkumu.

CS24_early

bluespice.com, 2.27.2

Blbinka

To, že při řízení nemáme psát zprávy, víme všichni. Je potřeba sledovat vozovku, protože nikdy nevíme, co se nám připlete do cesty. Ale jsou věci, které by prostě asi nikdo nečekal. Naštěstí se to obešlo bez vážné újmy na zdraví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.