Hlavní navigace

SuperTuxKart: pestré závody pro hráče každého věku

15. 5. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Open-source her, minimálně těch stojících za pozornost, je jako šafránu. Jednou z výjimek jsou arkádové závody SuperTuxKart, které baví linuxáky už víc než deset let. Nedávno hra dostala velkou aktualizaci s novým enginem, obsahem a online uživatelskými účty. Má SuperTuxKart co nabídnout i v roce 2015?

SuperTuxKart je jednou z mnoha her, která vychází z legendární série Mario Kart. Tato závodní hra na počátku 90. let hráčům učarovala odlehčenou atmosférou a čistě arkádovým závoděním, navíc opepřeným o jednoduché zbraně, kterým jste soupeřům mohli zavařit. O tomtéž je SuperTuxKart. Během jedenácti let vývoje se sice hra od původního Mario Kart lehce vzdálila, nicméně koncept zůstává stejný.

Hra je k dispozici pro Linux, Windows a OS X. Pokud si na Linuxu chcete zahrát nejnovější verzi 0.9, budete nejspíš muset použít univerzální archiv s binárkami. Do repozitářů distribucí se za necelý měsíc ještě dostat nestihla. Potěší, že v jednom archivu jsou binárky jak pro 32bitové, tak pro 64bitové systémy. Od verze 0.9 už SuperTuxKart nepodporuje Windows XP. Zdrojové kódy hry jsou k dispozici pod licencí GNU GPL 3.0, grafika, hudba a další pak nejčastěji pod CC BY-SA 3.0.

Nově s uživatelskými účty

Jednou z hlavních novinek verze 0.9 je zavedení online uživatelských účtů. Díky nim se můžete spojit s přáteli a uvidíte, kdy jsou ve hře. Majitelé online účtů také mohou hodnotit rozšíření a mají svůj profil na webu, který je však jen velmi jednoduchý – obsahuje přehled přátel a odemknutých achievmentů. Co se týče rozšíření, těch je k dispozici pouze šest. To je ale dáno i tím, že dobrá rozšíření často bývají zahrnuta přímo do hry.

Přítomnost online uživatelských účtů však ještě neznamená podporu online multiplayeru ani hry po lokální síti, což je velká škoda. Autoři online multiplayer plánují přidat už dlouho, ale stále na něj nedošlo. Pokud si tedy chcete zahrát s kamarády, jedinou možností je hra na jednom počítači s rozdělenou obrazovkou (split screen). Takto proti sobě můžete závodit až čtyři. A jen pro pořádek – online účty samozřejmě nemusíte používat, hru lze hrát i bez přihlášení.

Připravit ke startu

Namísto postaviček od Nintenda se ve hře nachází známí maskoti open-source projektů. Celkem je jich osmnáct, každý se svou vlastní motokárou. Co si ale budeme povídat, Tux je stejně nejvíc cool. Některé modely navíc už nevypadají zrovna hezky a zasloužily by aktualizovat. Motokáry se liší i technickými parametry, nicméně ve hře to nijak zvlášť nepoznáte.

Herních režimů je také k dispozici několik. Můžete hrát příběhový režim, kde procházíte předem sestavenými úrovněmi a plníte zadané úkoly. Jejich splněním pak odemykáte další tratě. Pro jednotlivé závody můžete zvolit ze čtyř režimů. Ve skutečnosti ale nejspíš budete hrát jen základní, protože jen v něm se můžete vyřádit se zbraněmi. Hrát jen na čas? To je přece nuda.

Vybírat lze také ze čtyř úrovní obtížnosti, přičemž ta nejvyšší – SuperTux – se odemkne až po splnění úkolů. Obtížnost je dostatečně odstupňovaná, takže např. třetí úroveň expert už bude výzvou téměř pro každého, ale v první úrovni nováček mohou závodit a vítězit i menší děti. Nesmíme zapomenout ani na mód Grand Prix, tedy Velkou cenu. Ta se stává z pěti závodů (okruhy můžete zvolit sami), ve kterých je cílem dohromady získat co nejvíc bodů.

Říkal jsem něco o zbraních? Ano, tak ty vás na SuperTuxKart budou bavit nejvíc. To potěšení, když ve vhodnou chvíli hodíte soupeři pod kola dlouho šetřenou zbraň… Závodníky před vámi zase můžete trochu počechrat vhodně mířenou bowlingovou koulí. Celkově je zbraní osm a každá má své využití na určitou vzdálenost a pro určitou situaci. Před všemi vás ale dokáže ochránit štít ze žvýkačkové bubliny. Zbraň lze samozřejmě použít jen jednorázově, poté musíte další opět sebrat na okruhu.

Hezká, ale náročná grafika

Nedávno vydaná verze 0.9 se chlubí zejména novým grafickým enginem zvaným Antarctica. Ten vyžaduje OpenGL 3, takže na některých starších strojích už hra nebude fungovat. Například u integrovaných grafických čipů od Intelu chce minimálně model HD 3000. Grafika doznala velkého zlepšení. Pochopitelně ji ale nelze srovnávat s dnešními komerčními tituly, když hru ve volném čase vyvíjí několik nadšenců. Gró zábavnosti SuperTuxKart tvoří hratelnost, nikoliv grafika.

Lepší grafiku oceníte zejména u dvojice nových okruhů Grand Paradiso Island a Cocoa Temple. Oba jsou pěkně zpracované a potěší zejména živým a pestrým prostředím. Okolí trati není statické, ale často se v něm něco děje. U starších tratí (celkem je jich téměř třicet) je nový engine znát také, ale podstatně méně. To je dáno zejména méně kvalitními texturami a modely. Dobrou zprávou je, že vývojáři mají v plánu přidat, případně přepracovat, další tratě.

Nový SuperTuxKart 0.9 je bohužel celkem hardwarově náročný. Respektive na nízké až střední detaily si v pohodě zahrajete téměř na každém rozumném počítači, ale s vysokými detaily už je to horší. Hra běží podstatně pomaleji (méně FPS) než kdejaký komerční titul s minimálně o třídu lepší grafikou. Nejspíš za to může vlastní engine, který zkrátka není dostatečně optimalizovaný.

CS24_early

Zábava na deset minut

SuperTuxKart určitě nebude o hráče soupeřit s komerčními závodními tituly. I přes řadu možností, režimů a tratí je to spíš jen hříčka. A to nemyslím nijak hanlivě. Znám lidi, kteří si SuperTuxKart zapnou na chvíli mezi prací na odreagování. A to zejména díky jednoduchému ovládání, slušné hratelnosti a celkově pozitivní atmosféře, kterou dokresluje povedená hudba. Výhodou SuperTuxKart je, že i přes dobrou hratelnost není návyková. Na rozdíl od jiných her se nemusíte bát, že by se z desetiminutového odreagování stalo několik hodin.

Další skupinou hráčů, které SuperTuxKart dozajista uspokojí, jsou děti všeho věku. Hra je pro ně audiovizuálně atraktivní a dovoluje jim vybírat si ze spousty sympatických postaviček. Sice obsahuje zbraně, ale nebojte se ničeho. Ty působí spíš jen jako nevinné pošťuchování než cokoliv násilného.

Výhody

  • Hratelnost
  • Vylepšená grafika
  • Příjemná atmosféra

Nevýhody

  • Neodpovídající hardwarové nároky
  • Pro někoho příliš stereotypní

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.