Hlavní navigace

Týden ve zkratce: CZ.NIC, Thajsko, Stallman a Flash

3. 12. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Uplynulých sedm dní bylo nabito informacemi z domova i ze světa. Dozvěděli jsme se, že CZ.NIC zatím odkládá podporu domén s národními znaky. Richard Stallman tvrdí, že Novell s Microsoftem neporušují GPL, ale verze tři už podobným dohodám zabrání. Thajští ministři nechtějí open-source a vývoj Flashe se protahuje.

CZ.NIC

Nedávno jsme se zabývali doménovými jmény s národními znaky. Sdružení CZ.NIC, které spravuje národní doménu .cz, nyní po dvou letech zopakovalo svůj průzkum zájmu o tyto domény. Výsledky jsou velmi podstatné pro další rozhodování o jejich nasazení. Jaké jsou výsledky po dvou letech? Budeme mít domény s diakritikou?

Petr Krčmář: CZ.NIC: nový výzkum zájmu o domény s národními znaky


Thajsko

V přístupu k IT nastal v Thajsku velmi rychlý obrat. Aktuální vláda se nyní v mnoha otázkách staví proti svým předchůdcům a odmítá jejich dříve nastartované projekty. Oficiálně tak byly odvolány notebooky pro děti i open-source software. Jaké mají Thajci důvody? Jsou oprávněné? Kdo za nimi stojí?

Petr Krčmář: Thajští ministři proti open source a OLPC

Richard Stallman

Richard Stallman, který je znám především jako zakladatel Free Software Foundation a hnutí GNU, se vyjádřil ke kauze dohody Microsoftu a Novellu. Podle něj nedošlo k porušení licence GNU GPL. Třetí verze už ale bude podobným krokům zamezovat. FSF se prý z aktuální situace poučila a zabrání, aby se opakovala.

Petr Krčmář: Stallman: dohoda Novellu a MS zatím neporušila GPL

Flash 9

Zatracovaný, proklínaný, ale především rozšířený. Takový je Flash. Drtivá většina uživatelů internetu jej má ve svém prohlížeči. Vývoj je ovšem s linuxovou verzí pozadu. Proč tomu tak je? Dá se to nějak napravit? Kdy se dočkáme ostré verze Flash 9? Budeme mít konečně Flash pro 64bitový Linux?

Petr Krčmář: Proč trvá vývoj Flash 9 pro Linux tak dlouho?

Ostatní

Mnoho pozornosti v diskusi i na blozích vzbudil článeček jednoho z ex-programátorů Microsoftu. Popisuje v něm, jak strávil rok vývojem tlačítek v menu Start, která vypínají Windows. V bouřlivé diskusi je věnováno dost prostoru srovnání vývoje v Microsoftu a v open-source komunitě. K dispozici jsou shrnuté a česky okomentované zajímavé body.

Ondra „Satai“ Nekola: Ze zákulisí vývoje Windows

S dohodou mezi Microsoftem a Novellem mnoho lidí nesouhlasí a řada z nich proti ní také ostře vystupuje. Najdou se ale samozřejmě i tací, kteří na ní hledají to dobré. Na serveru LINFO.COM se objevil článek, ve kterém autor popisuje výhody celé dohody a především to, co přinese Microsoftu a Novellu. Dohoda prý přinese Linuxu velkou popularitu, zvýší jeho důvěryhodnost, vývojáři se díky výpadům Steva Ballmera budou mít na pozoru před použitím cizího intelektuálního vlastnictví a podobně.

Petr Krčmář: 13 důvodů proč velebit dohodu Microsoftu s Novellem

Mediální sekce a Sekce informatiky Strany zelených publikovaly stanovisko k vyhlášce č. 488/2006 Sb., kterou se stanoví typy přístrojů ke zhotovování rozmnoženin, typy nenahraných nosičů záznamů a výše paušálních odměn. Zelení navrhují namísto paušálních poplatků z prázdných nosičů dat a přístrojů pro množení, vybírat peníze od producentů uměleckých děl na úrovni 1 % z celkových nákladů na výrobu.

Antonín Slejška: Zelení se vyjádřili k vyhlášce „o zvýšení poplatků za nosiče dat“

Seagate oznámil update v jedné ze svých produktových řad. Na tom by nebylo nic neobvyklého, pokud by nešlo o serverové disky – o velikosti 2.5". Disky Savvio 10K.2 se mohou chlubit deseti tisíci otáčkami za minutu a hlavně nízkou spotřebou pod šest wattů. Na své si tak přijde jak životní prostředí tak návrháři chlazení v datacentrech.

Ondra „Satai“ Nekola: Ekologické serverové disky

Blogy

Máte projekt na SourceForge? Ano? Pak se vám určitě bude hodit program ReleaseForge. Firebird 2.0 byl vypuštěn do světa během mezinárodní konference v Praze, a to v přímém přenosu, přímo před zraky všech účastníků konference. Řada lidí se mě poté ptala, jaký že to udělátor jsem to vlastně použil místo proklikávání se administrátorskými stránkami projektu na SourceForge.

Blog Pavla Císaře: ReleaseForge, neocenitelný pomocník

Dneska jsem narazil na docela zajímavý projekt.Jmenuje se to meebo a jedná se o live službu.

Co je meebo a jake ma vlastnosti:

  • instant messaging klient pro aim, yahoo, google talk, msn, icq a jabber
  • všecko přímo v prohlížeči přes javascript (ajax) bez instalace javy nebo flashe
  • je to lokalizované do češtiny
  • funguje to ve většině desktopových prohlížečů

Blog Joe: all in one Instant Messaging

CS24_early

Tenhle článek jsem si opravdu užil, přestože se Tim Bray hned v úvodu omlouvá za jeho nezáživnost a odhaduje, že na světě může být asi tak šest lidí, které by téma mohlo zajímat. Myslím, že to trochu podcenil. Rozhodně nejsem expert na Ruby (možná leda expert naruby). Článek o efektivitě a optimalizaci parseru XML napsaného pouze v Ruby mě zaujal, protože jsem se před časem zabýval něčím podobným v Perlu. A Perl a Ruby mají, aspoň z hlediska výkonu, dost společného.

Blog Petra Cimpricha: RX: parser v Ruby

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku