Hlavní navigace

WebKit jde do útoku: roste rychleji než Firefox

2. 6. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zdá se, že prohlížeče s moderním a progresivním jádrem WebKit začínají velmi rychle čeřit stojaté vody trhu, kde stále ještě dominuje Internet Explorer s Firefoxem zády. Právě WebKit a tedy i Safari ale ukazují, že je tu stále ještě prostor pro dalšího významného hráče. V Safari se ukrývá nový dravec.

Co je to?

Ačkoliv se o renderovacím jádru WebKit v poslední době hodně hovoří, je možné, že jste o něm ještě neslyšeli nebo jsou vaše informace spíše kusé. Pak tedy vězte, že WebKit vznikl z jádra KHTML, které od roku 2000 vyvíjel projekt KDE. KHTML bylo napsáno „na zelené louce“ a je vlastně důsledkem nestabilní situace té doby, kdy Netscape už neexistoval a Mozilla byla v plenkách.

O několik let později se Apple rozhodl přijít s vlastním řešením, protože Internet Explorer pro Mac už byl velmi zastaralý a především už jej Microsoft nechtěl nadále vyvíjet. Apple tedy vzal KHTML, doplnil do něj řadu vlastních vylepšení, dostal jej do produkčního stavu a vydal jej jako základ svého nového prohlížeče Safari. To bylo v roce 2003.

Od té doby si Safari žilo vlastním životem, tak nějak odděleně od zbytku prohlížečového světa, a všichni věděli, že je to „prohlížeč pro Mac“. Vedle toho byl KHTML zase „prohlížeč pro KDE“. Vznikla tak jakási izolace obou aplikací.

Zlom nastal přibližně před rokem, kdy se vývojáři původního KHTML a nového WebKitu shodli, že nemá smysl pracovat na dvou větvích podobného software a dohodli se na spojení obou projektů.

První krok k rozšíření

Tím došlo k významnému posunu jak z technického hlediska, tak z hlediska chápání WebKitu běžnými uživateli. Vývojáři výrazně zapracovali na multiplatformnosti jádra WebKit, které dnes běží na Windows i Linuxu a především začali vyvíjet či upravovat aplikace, které by jej dokázaly reálně využít.

Vzniklo tak například Safari pro Windows a projekt Epiphany oznámil, že přejde zcela na WebKit a zruší podporu jádra Gecko, které vyvíjí Mozilla. Existují i další projekty jako například Midori nebo Android, které WebKit interně využívají. Ačkoliv zatím není výsledek často použitelný, rozhodně se blýská na lepší časy.

K budoucímu rozšíření WebKitu také jistě přispěje to, že jej už integruje nejnovější verze knihovny Qt 4.4, kterou využívá celé prostředí KDE 4. Je tedy jen otázkou času, kdy se z WebKitu stane skutečně běžně používaná součást prohlížečů na všech důležitých platformách.

Hvězda WebKit stoupá

Už teď je znát výrazný nárůst počtu uživatelů, kteří WebKit používají, ať už v Safari nebo v jiných aplikacích. Zatímco v listopadu Safari překročilo 5 % hranici podílu na trhu, dnes už má WebKit více než 6,25 % trhu a je to poprvé, co překročil šestiprocentní hranici. Do tohoto čísla jsou započítány všechny prohlížeče využívající WebKit.

Graf WebKit

Data a graf pocházejí z NetApplications

Zajímavé je také meziroční srovnání růstu Firefoxu (tedy jádra Gecko) a WebKitu. Za posledních 12 měsíců vyrostl podle NetApplications podíl prohlížeče Firefox o 27,4 % z 14,45 % na 18,41 %. Proti tomu podíl WebKitu vzrostl ze 4,58 % na aktuálních 6,25 %, což značí nárůst o 36,6 %. Z toho vyplývá, že WebKit v současné době roste rychleji než Firefox.

Za podstatnou část tohoto nárůstu může jistě vzrůstající obliba operačního systému Mac OS X, který za stejné období dle NetApplications zaznamenal nárůst o 30 %. Zbývajících 6,6 % zůstává na Safari pro Windows a dalších prohlížečích na ostatních platformách.

Safari ve „velké trojce“

Aktuální situaci na trhu webových prohlížečů tedy vypadá tak, že stále vede Internet Explorer následovaný Firefoxem. Na třetí příčce, jejíž poloha se velmi rychle mění, pak sedí WebKit. Daleko za ním je prohlížeč Opera, které se stále nedaří prosadit a drží se pod jedním procentem. Ostatní prohlížeče pak mají méně než jednu desetinu procenta uživatelů.

root_podpora

Přešli byste na prohlížeč s WebKitem?

Otázkou zůstává budoucnost WebKitu. Pokud nedojde k nějaké dramatické změně, můžeme očekávat spíše další urychlení jeho růstu ve chvíli, kdy se objeví nové prohlížeče, které jej budou využívat. Existuje skupina uživatelů, která má proti Gecku výhrady a jen čeká na další zajímavý prohlížeč, kterým by jej mohli nahradit.

To bude mít pravděpodobně také vliv na podíl Firefoxu, který bude se stoupající popularitou WebKitu stále častěji nahrazován nejen v Mac OS X, ale i v ostatních operačních systémech. WebKit má pravděpodobně světlou budoucnost a vydělají na ní především uživatelé.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.