Hlavní navigace

Co znamená vítězství Novellu nad SCO pro budoucnost Linuxu?

14. 8. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Sabotáž společnosti SCO namířená proti linuxové komunitě poškozovala dobré jméno OSS dlouhá léta a nikdo tomu nebyl schopen zabránit. Nyní se však zdá, že se celá kauza konečně blíží zdárnému konci – SCO prohrálo klíčový soudní proces s Novellem o autorská práva na Unix a UnixWare.

Stručné shrnutí kauzy

Protože poslední dobou nebylo o případu příliš slyšet, dovolím si uvést shrnutí celé kauzy:

Původní společnost SCO se zabývala unixovými technologiemi vyjma Linuxu, proti jehož komerčnímu prodeji se v roce 1999 ostře vyjádřila, což jí však vůbec nebránilo v tom, aby jej o necelý rok později vesele začala sama distribuovat.

Společnost ve své dnešní podobě vznikla spojením původní společnosti SCO s linuxovým distributorem Caldera Systems v roce 2001. Nově vzniklá společnost se zanedlouho vrací ke jménu SCO s ohledem na dlouholetou tradici tohoto jména se snahou zdůraznit tím její oddanost Linuxu a Unixu.

Zmiňovanou „oddanost” společnost ukázala hned vzápětí, když prohlásila, že Linux obsahuje části zdrojového kódu ze systému Unix System V, jehož vlastnictví si SCO nárokovalo, a označila Linux za neautorizovaný fork Unixu.

V krátké době SCO rozpoutává nelítostný boj jak proti svým konkurentům, tak i proti vlastním zákazníkům v obavě, aby snad náhodou nezačali také používat Linux. To ovšem nic nemění na tom, že společnost sama jej vesele využívala a dokonce stále distribuovala. Celá záležitost zašla tak daleko, že SCO vyzývalo uživatele Linuxu, aby si jej legalizovali, tedy aby platili licenční poplatky. Krom toho bylo zažalováno několik společností, mezi nimi například IBM.

Společnost SCO se ke zmíněným krokům odhodlala na základě údajných nároků na autorská práva k Unixu, která jí měl prodat Novell. Protože celá kauza nepříznivě ovlivňovala linuxový komerční trh, do celé záležitosti se důkladně vložil Novell, když prohlásil, že SCO unixový copyright nevlastní a dokonce si je této záležitosti vědomo. SCO jej nedlouho poté zažalovalo.

To však zdaleka není všechno. SCO se obulo i do GPL a dokonce prohlásilo, že GPL je nelegální.

Verdikt amerického soudu: autorská práva na Unix a Unixware patří Novellu!

V posledních dnech nastal v případu konečně posun a soud neuznal nároky společnosti SCO na Unix a Unixware za platné, ale naopak jejich vlastnictví přiznal protistraně, tedy Novellu. Protože však SCO poskytlo licence na neoprávněně nárokovaný unixový zdrojový společnosti Sun a Microsoft, lze očekávat, že toto bude mít další soudní dohru s jednoznačným vítězstvím Novellu.

Další vývoj případu

Prohra s Novellem znamená také zásadní zvrat v soudní při s IBM a dalšími firmami, protože pokud SCO nevlastní práva na zdrojové kódy Unixu, nemůže ani vymáhat sankcionování jiných firem za jejich údajné odcizení.

To by však nebylo SCO, aby se s prohrou smířilo. Hned vzápětí se totiž nechalo slyšet, že bude stále hledat cestu pro pokračování sporů, a to i přesto, že šance na změnu průběhu sporů je již zcela zanedbatelná.

CS24_early

A důsledky?

Pro SCO je to tedy definitivní fiaSCO, zejména uvážíme-li jeho součastnou finanční situaci. Společnost má na kontech a v cenných papírech 11 181 000 dollarů, nicméně vzhledem k tomu, že Novell jistě bude chtít vymáhat neoprávněně získané licenční poplatky naúčtované Sunu a Microsoftu, lze předpokládat krach společnosti – licenční poplatky několikanásobně převyšují majetek společnosti.

Výsledky celého případu považuji pro OSS komunitu za více než pozitivní. Krom toho, že letitý nepřítel je na kolenou, dává to více jistoty při dalších výhrůžkách ze stran různých agresorů. Komunita se tak naučí racionálnímu zvážení potencionální hrozby ze strany agresora a nenechá se už jen tak zastrašit. Tím Linux jen potvrdí, že jej lze považovat za vyspělý systém nejen výborných technických kvalit, ale i rozvinuté sociální infrastruktury a komunitní podpory kolem něj. Jen tak dál.

Odkazy ke kauze SCO

Je Linux v bezpečí před softwarovými patenty?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.