Hlavní navigace

Nejčtenější témata roku 2015: Windows 10, Flash a RPi Zero

1. 1. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Rok 2015 je za námi, je čas na malou rekapitulaci. Ohlédněme se zpět na témata, která naše čtenáře nejvíce zajímala v uplynulém roce. Dobře to ukazuje na trendy v IT oblasti a na nejzajímavější novinky, které v roce 2015 přišly: Windows 10, Raspberry Pi Zero, schopnosti NSA nebo útok na Hacking Team.

Nejčtenějším tématem loňského roku byla analýza komunikace Windows 10. Navázala na veřejnou debatu o tom, co všechno nový operační systém od Microsoftu posílá do internetu. Čtyřdenní podrobné sledování veškeré komunikace ukázalo, že systém neodesílá nic neočekávaného. Pokud používáte vyhledávací box nebo synchronizujete soubory, data se samozřejmě odesílají. Žádné fotografie z web kamery nebo jiná citlivá data ale systém neodeslal.

Na druhé místo se dostal článek o ústupu technologie Flash. Ta je tu s námi dvacet let a polovinu této doby se jí aktivně snažíme zbavit. Pět let už ho nepotřebujete na YouTube, Apple ho nikdy ve svých systémech nechtěl a většina dnešních webových stránek se bez něj obejde. Přesto ještě bude trvat několik let, než zmizí úplně.

Na konci října nastal den, do kterého cestoval Marty ve druhém Návratu do budoucnosti. Sepsali jsme pro vás přehled vynálezů, které dnes skutečně máme a naopak těch, kterých jsme se nedočkali. Létající auta se bohužel běžnými nestala, naopak máme spoustu mobilních telefonů a tabletů, které se ve filmu neobjevily.

Velkým tématem loňského roku byla stále NSA a její možnosti. Svět se zamýšlí nad tím, jak může NSA dešifrovat triliony spojení. Podezřelými jsou špatné generátory náhodných čísel, slabé exportní šifry a nesprávné nakládání s prvočísly. Dokud nezačneme dělat bezpečnost skutečně pořádně, necháváme otevřené dveře.

V loňském roce vás také zaujalo oznámení počítače Raspberry Pi Zero. Malá destička za pět dolarů nabízí 1GHz procesor, půl gigabajtu RAM, HDMI, USB a 40pinový GPIO port. Pro bastlíře to je moc pěkná hračka s obrovským výkonem. Navíc je Zero tak levné, že se přidává zdarma k časopisu The MagPi.

Jak se žije vývojářům? To je otázka, na kterou se snažil odpovědět průzkum mezi 26 000 programátory, který proběhl na serveru Stack Overflow. Ukázal například, že mezi nejpopulárnější technologie patří JavaScript, SQL, Java, C#, PHP, Python C++ a C. Nejvíce vydělávají vývojáři v USA, v západní Evropě je to pak polovina, ve východní dokonce čtvrtina.

Bezpečnost vás v loňském roce zajímala hodně, velmi čtený byl článek o man-in-the-browser, tedy napadení prohlížeče pomocí zlého rozšíření. To má po instalaci prakticky neomezené schopnosti a může upravovat obsah stránek, přidávat do nich vlastní reklamy, formuláře, texty nebo odesílat uživatelova data útočníkům. Viděli jsme například rozšíření, které na webu banky uživatele vyzývalo k instalaci aplikace do telefonu…

Podobné praktiky používala také společnost Hacking Team, která byla sama napadena, což umožnilo odhalit a podrobně prozkoumat její praktiky. Prodávala malware a bezpečnostní díry vládám a státním orgánům po celém světě. Přestože se dušovala, že si své zákazníky přísně vybírá, uniklé dokumenty ukázaly opak. Na seznamu plátců byly země jako například Jižní Korea, Kazachstán, Saudská Arábie, Omán, Libanon nebo Mongolsko.

CS24_early

V linuxových distribucích už je poměrně dlouho docela klid, dochází sice k určitému pozvolnému přelévání uživatelů například mezi Ubuntu a Linux Mint, ale nic převratného se dlouho neobjevilo. Čerstvý vítr do plachet chce přinést distribuce Elementary OS, která přináší vlastní desktopové prostředí Pantheon – intuitivní a velmi dobře vypadající.

Dnešní desítku nejčtenějších článků uzavírá článek o stavbě datacentra Kokura, které si doslova na zelené louce postavili správci ze Seznam.cz. Měli naprosto volné ruce, protože nestavěli pro zákazníky, ale pro sebe. Mohli proto použít taková řešení, která budou vyhovovat jim a 2400 serverům, které mohou uvnitř Kokury bydlet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku