Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (23. 6. 2021)

23. 6. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes vyzkoušíme desktopového klienta pro Signal, podíváme se na lehký webový prohlížeč, přeneseme si soubory po místní síti a zjistíme, jak oslovovat lidi s akademickými tituly.

Signal Desktop

Desktopový klient pro službu šifrovaného zasílání zpráv Signal, který by měl mít stejné funkce a vlastnosti jako klienti pro mobilní platformy. Na tuto komunikační síť začali uživatelé hromadně přecházet po oznámení o sdílení dat o uživatelích WhatsApp s Facebookem. Přechod na tuto síť také podpořil tweet Elona Muska, ve kterém používání této komunikační sítě doporučil.

github.com/signalapp/Signal-Desktop, 5.5.0

Quartz Browser

Lehký a rychlý webový prohlížeč postavený na webkitu PyQt5. Jeho vývojáři se zaměřili na jednoduché ovládání, rychlé načítání stránek a krátký startovací čas. Má velice málo voleb nastavení, aby se podle vyjádření jeho tvůrců „předešlo zmatení“. Webovou stránku lze jednoduše exportovat ve formátech PDF a PNG pro pozdější přečtení.

github.com/ksharindam/quartz-browser-qt5, 2.3.7

LANDrop

Jednoduchý nástroj na přenos souborů mezi jednotlivými zařízeními v místní síti. Je multiplatformní, takže ho lze používat na počítačích i telefonech s různými operačními systémy. Jeho použití je jednoduché, jak název napovídá ovládá se systémem „táhni a pusť“. Používá šifrování pro bezpečný přenos dat a jelikož přenáší data po místní síti, tak přenos není limitován rychlostí internetového připojení.

landrop.app, 0.4.0

Titulátor

Už jste někdy potkali člověka s akademickým titulem a nebyli si jistí, jak ho správně oslovit? Zvlášť když má dotyčný titulů víc, bývá to docela oříšek. Webová aplikace českého původu Titulátor tento problém umí vyřešit. Stačí zadat celé jméno včetně všech titulů a aplikace vám vypíše, jak tohoto člověka oslovit včetně krátkého popisu jeho nejvyššího dosaženého vzdělání.

UX DAy - tip 2

github.com/Smidra/titulator

Blbinka

Je známo, že IT pracovníci jsou zvláštní stvoření. Ale pojmenovat syna HTML R. Pascual už je trochu silná káva.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.