Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (24. 8. 2016)

24. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes vyzkoušíme dalšího univerzálního kecálka, podíváme se na hvězdy, nasimulujeme si proudění plynů a koukneme se, jak pokročil vývoj jednoho alternativního operačního systému.

Franz

Aplikace na zasílání zpráv a chatování původem z Rakouska, pojmenovaná po našem předposledním císaři Františku Josefu I. (proč nepojmenovat komunikační program po někom, kdo měl tak skvělé komunikační schopnosti jako císař, i když přivedl svou říši do záhuby). Franz v současné době podporuje Slack, WhatsApp, WeChat, HipChat, Facebook Messenger, Telegram, Google Hangouts, GroupMe, Skype a mnoho dalších (celkem 23).

meetfranz.com, 3.1.11

Aladin Desktop

V Javě napsaný program určený pro astronomické nadšence. Jedná se o interaktivní hvězdný atlas, který umožňuje uživatelům vizualizovat získané obrázky vesmíru hned z několika databází a archivů. Aplikace je jednoduchá na používání, cílí tedy na astronomické začátečníky. Disponuje však také možnostmi nastavení, které uspokojí i ostříleného astronoma.

aladin.u-strasbg.fr, 9.013

OpenFOAM

Open source Field Operation And Manipulation je sada nástrojů v C++ sloužících k vývoji programů pro řešení problémů mechaniky kontinua včetně dynamiky proudění plynů (CFD). Vývoj začal (původně jen jako FOAM) už v roce 1980 na Královské univerzitě v Londýně. V roce 2004 jej převzala OpenCFD a ta v něm pokračuje dodnes.

www.openfoam.com, v1606+

CS24_early

ReactOS

Po třech měsících vyšla nová verze operačního systému ReactOS (na Rootu se o něm psalo), který si dal za cíl být kompatibilní s MS Windows. V nové verzi je asi nejzajímavější novinkou podpora linuxových souborových systémů (zatím pouze pro čtení). Vývojáři navíc slíbili akceleraci vývojového cyklu, takže se snad brzy dočkáme dalších novinek a jednou možná i plnohodnotného operačního systému.

reactos.org, 0.4.2

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.