Hlavní navigace

Zpovědnice: Martin Kysela

5. 5. 2004
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Redaktor, spisovatel, sportovec, programátor, popularizátor, ale hlavně příznivec svobodného software. O něm a dalších zajímavých tématech se dočtete v tomto rozhovoru.

Ve Zpovědnici se vám čas od času snažíme přiblížit některou ze zajímavých osobností světa svobodného software. Obvykle se jedná o lidi, kteří už něco dokázali, případně umí vést komunitu a lidi správným směrem. Jedním z takových lidí je také Martin Kysela, který se v diskusích i konferencích objevuje již poměrně dlouhou dobu a čtenáři Roota jej znají také jako autora mnoha zajímavých článků. Martin je také znám svým nekompromisním přístupem k terminologii a filosofii svobodného software.

Takže bych začal obligátně, jak už tak rozhovory začínají: Řekni nám něco o sobě, co zrovna děláš, čím se živíš a tak.

Zrovna se koukám na televizi a živím se bagetou. :-) Ale dobře… Jmenuji se Martin Kysela, napsal jsem pár stovek článků o GNU/Linuxu a programování na téměř všechny české IT portály, které znám. :-) Kromě toho jsem napsal nějakou tu knihu na stejné téma a spolupracuji s vydavatelstvím Grada Publishing jako lektor odborné literatury. Mimo to jsem se podílel na organizaci veletrhu LinuxExpo a jsem jedním z organizátorů příjezdu Richarda Stallmana do České republiky. Zaměstnán jsem od začátku května ve společnosti www.motylek.com s.r.o., kde se podílím na rozvoji portálu Linuxsoft.cz.

Nedávno jsi dal portálu gnu.cz novou podobu a vlastně se snažíš začít znovu. Co si od toho slibuješ?

Především bych rád uvedl, že z velké části vycházím z toho, co udělali už mnozí přede mnou. Hodně práce odvedl především Pavel Janík a tým lidí kolem něj nebo někdejší Gnumaniacs.Org.

Já se teď snažím na tento projekt navázat a rozjet novou – a do budoucna snad i komplexnější – podobu tohoto portálu. Byl bych rád, kdyby tento server fungoval jako popularizátor v oblasti svobodného software, a hlavně bych chtěl, aby lidi začali chápat rozdíly mezi open-source software a svobodným software.

Uvítal bych k sobě ale pár schopných jedinců s dobrou znalostí angličtiny a chutí a časem, které by věnovali překladu několika dokumentů a stránek.

Jak se stavíš ke svobodnému software obecně?

Samozřejmě si myslím, že je to vynikající myšlenka. Je ale potřeba uvědomit si, že svobodný software nepředstavuje alternativu k uzavřenému, nebo lépe řečeno nesvobodnému, software. Uvažovat o něm jako o „alternativě“ je podle mě špatné. Dříve neexistoval nesvobodný software. Ten se objevil až s příchodem Microsoftu a následně několika dalších firem. Právě jako reakce na toto omezování uživatele pak vznikl projekt GNU a byla definována podstata svobodného software (možnost svobodného užívání, studování, úprav a redistribuce programu).

Před šesti lety pak vznikla odnož, která se nazývá open-source software. Jde vlastně o komerční model. Navíc open-source software se nestaví do ofenzívy proti uzavřeným aplikacím, což je samo o sobě v rozporu s myšlenkou, na níž je budován už zmíněný směr svobodného software.

Lidé Tě znají z diskusí jako věčného lingvistu a napravovatele bezpráví, hlavně co se týče terminologie. Myslíš si, že je puntíčkářská důslednost až tak nutná?

Teď si připadám skoro jako Zorro. ;-) Osobně si myslím, že správná terminologie je základ pochopení. Pokud má člověk zmatek v terminologii, pak je to neklamná známka toho, že něčemu nerozumí. Kdyby chirurg nazýval slepé střevo „tlustou trubičkou“, asi by se na něj každý díval divně. Když ale někdo naprosto běžně komolí technické termíny nebo názvy v GNU/Linuxu, nikdo se nad tím nepozastaví, a když na to člověk upozorní, hned je označen jako fanatik. :-)

Jak je podle Tebe důležité odlišovat pojmy open source a svobodný software (free software)?

Rozlišování mezi open-source software a svobodným software je důležité, protože oba pojmy označují dvě různé věci. Open-source software je komerčním modelem, který – jak už jsem napsal dříve – není v rozporu s proprietárním software. Celková koncepce open source nejde úplně cestou svobody a sdílení informací.

Proč si myslíš, že si lidi tak často tyto (a jiné) pojmy pletou?

Záměna open source a svobodného software je do velké míry způsobena tím, že OSI schválila licence z projektu GNU jako licence open-source software. Takže když něco vydáš pod GNU GPL, je to vlastně svobodný software i open source zároveň. Protože je OSI, narozdíl od FSF, dost průbojná a navíc má za sebou i slušné marketingové zázemí, podařilo se jí docílit toho, že GNU licence jsou chápány primárně jako licence open source a dál se o ně už člověk nestará. (Proti tomu samozřejmě tvrdě vystupuje RMS.)

Druhým důvodem je pak nízká informovanost v tomto směru právě i mezi profesionály, respektive mezi redaktory na různých portálech nebo časopisech. A protože jejich názory jsou všeobecně přejímány, dochází k dalšímu šíření těchto nepřesností a je o to těžší s nimi bojovat.

Co si myslíš o sporech, které vedou komerční firmy s naší komunitou (známá kauza SCO a podobné)?

Dříve jsem kauzu SCO sledoval, dnes už ale ne, takže nevím, jak se to celé dál vyvíjí, a upřímně řečeno, ani mě to příliš nezajímá. Společnost SCO si ve svých tvrzeních mnohokrát protiřečila a nikdy se neodhodlala k žádnému zásadnímu kroku. Faktem ale je, že jejich akcie výrazně stouply, stejně jako jejich postavení ve světě vysokého obchodu. A to je, podle mě, hlavním důvodem celé kauzy „SCO vs. zbytek světa“. ;-)

Podobných výstupů proti komunitě bylo a je víc. A firmám se to vyplácí – prakticky vždy na tom vydělají. Já to z obchodního hlediska chápu, i když s tím samozřejmě nesouhlasím.

Jak bys popsal aktuální situaci na „trhu“ svobodného software ve světě?

Situace kolem svobodného software není příliš růžová. Konkrétně třeba v USA má svobodný software velmi malou podporu (nesrovnatelně menší než třeba open-source software) ze strany komerčních firem. Je to samozřejmě škoda. Celkový trend je ale pozvolna rostoucí a věřím, že to vydrží.

Důležitou věcí je, aby si lidé uvědomili, že radikální prosazování svobodného software nebo jakéhokoliv jiného modelu je špatné. O kvalitě aplikace nemusí nutně vypovídat počet uživatelů, kteří s ní pracují. Osobně mnohem raději uvidím, když bude svobodný software používat malá skupina a jeho kvalita poroste, než když ovládne svět IT a jeho kvalita klesne na úroveň nejmenovaného operačního systému.

Bohužel trend „windowsovatění“ je i u svobodného software tu a tam zřejmý. Hlavně některé distribuce GNU/Linuxu se snaží vytvořit maximální možné user-friendly prostředí. Ovšem výsledek je takový, že systém pouze ztrácí svoji sílu a stávají se z něj MS Windows se zdrojovými kódy. Pak ovšem nevidím přínos rozhodnutí k přechodu z MS Windows na GNU/Linux.

Liší se naše země nějak v přístupu k němu?

Myslím si, že v České republice je situace mnohem lepší než kde jinde. Snad ještě v Polsku nebo v Německu by se dalo mluvit o podobně kvalitním zázemí. Existuje tu rozsáhlá komunita vývojářů a nadšenců, kteří dělají všechno skutečně pro komunitu a v duchu myšlenky projektu GNU a svobodného software. Máme i velkou podporu ze strany komerčních firem.

Osobně si nejvíc vážím práce, kterou odvádí Michal Medvecký (organizátor OpenWeekendu a dalších podobných akcí), společnost SUSE CR, lokalizační tým OpenOffice.org (z velké míry podporován právě společností SUSE CR) nebo lidé kolem KDE. Samozřejmě jsou zde i mnozí další, kteří si zaslouží uznání (viz projekty Slax nebo DaNiX).

Změní se podle Tebe nějak situace po našem vstupu do EU?

Pokud nedojde ke schválení softwarových patentů, tak žádnou zásadní změnu v blízké době neočekávám. :-) Ve světě svobodného software neexistují hranice, takže nečekám žádná omezení a ani rozšíření nějakých pravomocí. Pevně věřím, že jako sekundární důsledek našeho vstupu do EU se projeví například širší provázání české komunity uživatelů a vývojářů s okolním světem.

Příjezd RMS bude jistě velkou událostí. Jak dlouho se s ním znáš a co od jeho návštěvy očekáváš?

Richardovi jsem napsal poprvé před pár lety, kdy jsem si chtěl ujasnit nějaké otázky týkající se svobodného software. Pak se nabalovaly další a další věci, až mě asi před rokem napadlo pozvat ho do ČR. Bohužel nebyl čas, nebyly finance a naopak se vyskytla spousta dalších problémů. Takže RMS nepřijel. Na podzim minulého roku jsme se ale předběžně domluvili na jeho návštěvě letos v říjnu. Uvidíme, jestli se podaří najít někoho, kdo to zaplatí. :-)

Současná návštěva RMS šla vlastně původně mimo mě. Lidi z FFII se rozhodli, že by nebylo špatné, kdyby se při svém evropském turné zastavil i v České republice. Když mi to mezi řečí RMS napsal, tak jsem začal pátrat, kdo je organizátorem. Jak se ale ukázalo, ještě o tom tady nikdo nic nevěděl a celý plán byl pouze v hlavách lidí z FFII. Spojil jsem se tedy s Danem Ohnesorgem z CZLUGu, který spolu se Štěpánem Kasalem vyjednal ve FFII konkrétní záležitosti kolem této návštěvy a v současné době tedy společně dojednáváme poslední detaily jeho návštěvy. Rád bych touto cestou Danovi poděkoval, že se organizace ujal, protože nebýt jeho a finanční podpory CZLUGu, tak by se tato akce neuskutečnila. Děkuji tedy i všem členům CZLUGu, kteří svými příspěvky pomohli příjezd RMS realizovat.

Co od návštěvy RMS očekávám… Vlastně nic konkrétního. :-) Těším se na jeho příjezd, těším se na jeho přednášku a hlavně doufám, že přijde dost lidí a bude se jim to všechno líbit.

Vidím, že jsi se o RMS docela rozpovídal. Považuješ ho za svůj vzor? Je ještě někdo další, koho bys za něj považoval?

Vzor je silné slovo. :-) Já nemám a nikdy jsem neměl žádné přímé vzory. Ale Richard Stallman je člověk, kterého si velmi vážím a jeho názory, stejně jako on sám, mi pomohly v rozšíření obzorů a pochopení myšlenky svobodného software. Jsem moc rád, že jsem na něj narazil a jsem s ním v kontaktu.

A koho dalšího bych uvedl? Rozhodně Pavla Janíka. I tohoto člověka si velmi vážím a i on mi velice pomohl v rozšíření obzorů. Nasměroval mě k zajímavým informacím, a i když mi často pil krev víc než kdo jiný, tak každá rada nebo kritika (těch bylo nejvíc :-)) od něj mě v něčem obohatila a pomohla mi dostat se o kus dál.

Kdybych měl ale přeci jenom určit nějaký vzor, tak by to byl asi Pavel Macek, můj učitel kung-fu. :-) Sice nespadá zrovna do kategorie uživatelů GNU/Linuxu, natož pak počítačových guru, ale je to především výrazně klidnější, méně konfliktní a mnohem rozumnější člověk než já. V těchto směrech ho za svůj vzor rozhodně považuji.

DT24

Děkuji za rozhovor.

I já děkuji. :-) Rád bych ještě odkázal na portál gnu.cz, kde čtenáři naleznou bližší informace o svobodném software. Tučňákům zdar!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.