Hlavní navigace

FreeBSD bude mít grafický instalátor, Fedora Asahi Remix ve verzi 40

13. 5. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Root.cz s využitím DALL-E
Projekt systemd přidává nový nástroj, který má nahradit programy sudo a doas. Tvůrci operačního systému FreeBSD konečně pracují na grafickém instalátoru. Projekt Fedora oznámil všeobecnou dostupnost distribuce Fedora Asahi Remix 40.

Alternativa k sudo od systemd

Projekt systemd přidává do svého portfolia nový nástroj, který má nahradit programy sudo a doas. Lennart Poettering, tvůrce systemd, se chce zbavit programů SUID (programů, které se automaticky spouštějí jako jiný uživatel, například root) jako způsobu povýšení přístupu. Místo toho navrhuje situaci, kdy uživatel spustí soubor, který požádá správce služeb (v tomto případě systemd) o spuštění nového procesu se zvýšeným přístupem.

Jinými slovy, místo aby uživatel spustil program (jako sudo nebo doas), který spustí jeden nový proces jako jiný uživatel, run0 požádá správce služeb o vytvoření nového procesu a poté předá informace mezi původním shellem a novým procesem. Nový příkaz run0 se objeví ve verzi systemd 256.

sudosudo

FreeBSD pracuje na grafickém instalátoru

První dojem, který si noví uživatelé z operačního systému odnesou, je z jeho instalačního procesu. Svobodný operační systém FreeBSD až doposud používá textové rozhraní pro svou instalaci. Pierre Pronchery navrhuje, aby se tento stav změnil. Odkazuje se přitom na GhostBSD, které je forkem FreeBSD a používá grafické rozhraní napsané v programovacím jazyce Python a v Gtk+.

Místo toho ale navrhl použití grafického rozhraní pro stávající nástroje pro instalaci a nastavení FreeBSD. Implementace grafického instalačního nástroje pro tento operační systém by měla proběhnout během několika následujících měsíců.

Grafický instalátor FreeBSDGrafický instalátor FreeBSD

Fedora Asahi Remix 40

Projekt Fedora oznámil všeobecnou dostupnost distribuce Fedora Asahi Remix 40 vyvinuté v úzké spolupráci s Fedora Asahi SIG a projektem Asahi Linux pro počítače Apple Silicon Mac. Postavena je na nejnovější řadě operačního systému Fedora Linux 40 s prostředím KDE Plasma 6.

Přináší podporu OpenGL 4.6 pro Apple Silicon, vysoce kvalitní zvuk a vlastního průvodce úvodním nastavením založeného na grafickém instalátoru Calamares. Fedora Asahi Remix je v současné době podporována na zařízeních MacBook Air M1 a M2, MacBook Pro M1, M1 Pro, M1 Max, M2, M2 Pro a M2 Max, Mac Mini M1, M2 a M2 Pro, Mac Studio M1 Max, M1 Ultra, M2 Max a M2 Ultra a také na iMacu M1.

Fedora Asahi Remix 40Fedora Asahi Remix 40

ReactOS dělá pokroky v podpoře SMP

Projekt ReactOS zveřejnil svůj nejnovější zpravodaj, který popisuje pokrok dosažený během posledních dvou měsíců. ReactOS nadále pracuje na tom, aby se stal open-source operačním systémem, který nabízí binární kompatibilitu aplikací a ovladačů s Microsoft Windows, a sloužil tak v podstatě jako „open-source Windows“.

Díky jednomu z vývojářů systému ReactOS dochází k „rozsáhlému vylepšení“ podpory symetrického multiprocesingu (SMP). K dispozici je nyní podpora pro zmrazení a přepínání procesorů, základní podpora meziprocesorových přerušení (IPI), ladění a další vylepšení související se SMP.

ReactOS 0.4.15ReactOS 0.4.15

Nově vydáno

Vyšel PrimTux 8, nové vydání francouzské linuxové distribuce patřící do rodiny Debianu a Ubuntu. T2 SDK, vývojové prostředí umožňující tvorbu vlastní linuxové distribuce vyšlo ve verzi 24.5. Společnost Red Hat oznámila vydání Red Hat Enterprise Linux 9.4, nejnovější aktualizace své komerční distribuce. Dr.Parted Live, na testovací větvi Debianu postavená živá záchranná distribuce je k dispozici ve verzi 24.05.

Dr.Parted LiveDr.Parted Live

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.