Hlavní navigace

GNOME 2.16: V jednoduchosti je síla

7. 9. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Neuplynul ani celý půlrok a vývojáři GNOME vypustili přesně ve slíbeném termínu další stabilní verzi tohoto desktopového prostředí. Pojďme se nyní společně podívat, jakým směrem se toto oblíbené prostředí ubírá a hlavně jaké změny se za tu dobu udály a brzo se tedy projeví i v distribucích.

GNOME není žádný nováček na poli linuxového desktopu, o čemž svědčí i doba, která uplynula od jeho první recenze tady na Rootu. Je to již téměř sedm a půl roku. Možná se čím dál víc lidem zdá, že se filozofie GNOME vzdaluje potřebám uživatelů a výroky Linuse Torvalda na adresu GNOME je v tom jen utvrzují, ale opak může být pravdou, jak ukazují i nové vlastnosti.Jen se na ně člověk musí podívat v tom správném světle.

Co je tedy nového?

Když se na nové GNOME podíváme pěkně odshora, výraznou odtučňovací kůru prodělal editor spouštěčů na liště. Záložka „Pokročilé” úplně zmizela, ale na druhou stranu, kdy naposled jste potřebovali mít u zástupce pro vlastní potřebu i názvy v jiném jazyce?

Gnome 01 Vlastnosti spouštěče

Naopak příjemné rozšíření funkcí prodělal editor menu. Doposud používaný gmenu-simple-editor nahradil projekt Alacarte Menu Editor. Zde už se jedná o opravdu o editování menu a obsluha je intuitivní.

Gnome 02 Alacarte Menu Editor

Pod lištou narážíme na ikony, které by se nyní měly lépe vyrovnávat se změnou měřítka a navíc dodržují specifikaci pojmenovávání ikon, takže fungují i v aplikacích napsaných pro další desktopová prostředí jako KDE či XFCE.

Vydáme-li se „za ikony”, které máme slušnou pravděpodobností, že se setkáme s Nautilem. Zde je jasně patrná výrazná změna rozhraní, pomocí kterého se nastavují práva k souborům a adresářům.Rovněž by měl nyní Nautilus nabíhat rychleji a měla by klesnout jeho paměťová náročnost při práci s náhledy. U Nautila bych ještě zmínil jeho pomocníka Nautilus CD burner, který nyní dokáže pálit DVD i za letu, tedy bez předchozího vytvoření ISO obrazu.

Gnome 03 Vlastnosti souborů

Když už máme otevřená první okna, je čas zmínit i změny v jejich správci, tedy Metacity. Zde by díky změnám „pod kapotou” mělo dojít k jistému nárůstu výkonu, ale osobně mne více zaujala možnost přepínání aplikací v rámci skupiny. Klasické ALT-TAB pro přepínání aplikací pamatuje asi většina z nás už někde z dob Windows 3.0 a možná ještě dřív. Pokud ale máte otevřených například více oken s Nautilem, jedno okno Nautilu máte právě aktivní a chcete do dalšího, již nemusíte klikat na lištu nástrojů ani objíždět vše pomocí zmiňovaného ALT-TAB, ale můžete použít ATL-F6. Chová se to stejně jako ALT-TAB, ale vidíte jen okna s Nautilem. Nemusí jít samozřejmě jen o Nautilus, ale o libovolnou jinou aplikaci, jako třeba Firefox, Gimp a podobně.

Gnome 04 Metacity

Přepínání oken tímto způsobem ovšem není jedinou změnou související s přepínám aplikací. Panel úloh je nyní drag & drop, a tak můžete myší přetáhnout identifikátor spuštěné aplikace na přepínač ploch. Aplikace se tak přenese na zvolenou plochu.

Gnome 05 Panel úloh

Podporu drag & drop také dostal i Gnome terminal. Pokud je vám divné, k čemu to může být dobré, tak si představte, že máte patřičný soubor před sebou v Nautilu, pokud možno v nějaké příšerné cestě a potřebujete s ním provést operaci v příkazové řádce. Tabulátor je sice prima, ale rodilý klikač to jistě zvládne rychleji pouhým přetažením souboru do okna terminálu a rázem je vypsán jeho název i s cestou od /. V seznamu změn Gnome terminálu nyní rovněž najdete i podporu plné transparentnosti, tedy nejen obrázek pozadí jako doposud.

Přidružené aplikace

Kromě již zmiňovaného základu se do GNOME počítá i další hromada programů, bez kterých se GNOME již může eventuálně i obejít a vývoj samozřejmě pokročil i zde.

V prvé řadě do řad GNOME přibyl Baobab, tedy program, který přehledně graficky zobrazuje, kolik diskové kapacity zabírají jednotlivé adresáře na disku.

Co se týká změn, tak např. File-roller si od nynějška poradí i se zaheslovanými archivy a Evince má nyní podporu PDF obsahující přílohy. Rovněž může zobrazovat i prezentace ve formátu OpenOffice.org Impress, ale zatím se jedná pouze o experimentální vlastnost a je potřeba si tuto podporu zapnout při překladu.

V Přehrávači Totem přibyla možnost nastavení kódování diakritiky použité u titulků, informace o přehrávaném souboru mohou být zobrazeny v postranním panelu, o detekci CD a DVD se nyní stará HAL a rovněž si Totem nyní poradí s playlisty ve formátu XSPF a Quicktime Metalink. Naopak byla odstraněna podpora DXR3 a GStreamer 0.8.

Gnome 06 Totem

Webový prohlížeč Epiphany dostal do vínku nové tiskové dialogy a byl přidán dialog informující o použitém certifikátu. Velmi zajímavě se rovněž jeví i alespoň základní podpora kontroly diakritiky. Zde je ovšem podmínkou mít Epiphany přeložený proti Firefoxu 2.0, který je zatím ve stadiu Release candidate.

Gnome 07 Epiphany

Poslední, kdo si prodělal výraznější omlazovací kůru, je Evolution. K renderování kalendáře je nyní použito Cairo a mnohé z vás jistě potěší možnost vertikálního členění, jak lze vidět na obrázku. Jisté změny proběhly i ve vyhledávacím rozhraní. Dále byla přidána podpora GroupWise Reminder Notes. Celkově by měla klesnout paměťová náročnost Evolution a byly provedené optimalizace, které by měly zrychlit práci se vzdáleným kalendářem.

CS24_early

Gnome 08 Evolution

Závěrem

Nové GNOME 2.16 má za sebou celou řadu dílčích úprav, které rozhodně nemusí vyhovovat každému. Z části se jedná o zjednodušení ovládání a občas je i nějaký ten ovládací prvek ve jménu přehlednosti a jednoduchosti vypuštěn. Není to však pravidlem a když nějaká funkcionalita chybí, je rozhraní šetrně rozšířeno.

Jestliže v Linuxu pracujete dlouhá léta, patrně máte rádi všechno pod kontrolou a maximální jednoduchost GNOME je to poslední, po čem toužíte. Zkuste se na to ale podívat z pohledu obyčejného uživatele, který od počítače očekává přístup na web, k emailu, kancelářský balík a multimédia a to všechno s maximální jednoduchostí. Přesně takový totiž GNOME je a je to nejspíš přesně to, co Linux potřebuje, aby se dostal mezi obyčejné lidi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje ve společnosti spravující počítačové sítě a používá Gentoo. Má rád otevřená řešení a pořádek v systému.