Hlavní navigace

Hry pro Linux: co nejvíc zábavy za co nejmíň peněz

12. 6. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Dnešním hrám vládne příběh a grafika. Obvykle je dohrajete za deset hodin a máte padla. V článku se ale podíváme na jiný typ her… takové, které vás dokáží zabavit stovky hodin. A mnohdy jsou navíc zdarma nebo za velmi malý peníz, přihlédneme-li k herní době. Kdo by nechtěl tolik zábavy tak lacino?

Poznámka: V článku uvádíme běžné ceny, hry lze ale někdy pořídit mnohem levněji. Aktuálně jsou velké slevové akce např. na Steamu nebo GOG.com (hry bez DRM).

Dota 2

Žánr multiplayer online battle arena (MOBA) proslul díky modifikaci Warcraftu III DotA a učaroval spoustě hráčů. Dnes se jedná pravděpodobně o nejúspěšnější multiplayerový žánr. Jednička League of Legends sice oficiálně Linux nepodporuje, ale zahrát si můžete Dota 2, vyzyvatele z dílny Valve. Přibližně stovka hrdinů s unikátními schopnostmi jasně ukazuje potenciál hry a žánru vůbec. Dotu nejenže můžete hrát stovky hodin, ale pravděpodobně i budete muset. Pokud tedy chcete hrát na slušné úrovni.

Možnosti výběru hrdinů jsou omezené, takže si musíte zvyknout na mnoho z nich. A než se vám všechny podaří osahat, uběhne spoustu času. Nemluvě o tom, že v ideálním případě byste se měli naučit i to, jakým stylem hrát s jakýmkoliv hrdinou proti jakémukoliv dalšímu. Vidíte to množství možných kombinací? I proto je žánr MOBA nejpopulárnějším e-Sportem, protože v něm rozhoduje talent, inteligence a ohromné množství vloženého času. Pokud na hraní máte dvě hodiny týdně, zvolte jiný titul. Ale pokud můžete obětovat víc času a nevadí vám pomaličké učení, Dota 2 vás náležitě odmění.

Běžná cena: zdarma (free-to-play)

Odkazy: Dota2.com, Steam (download)

The Binding of Isaac

Binding of Isaac je takové zjevení. Vypadá bizarně a při pohledu na jednoduchou arénu, ve které se odehrává, byste si asi řekli, že je to hříčka na dvě hodiny. A mýlili byste se. Binding of Isaac si vás dokáže podmanit na desítky i stovky hodin. Řadí se do žánru roguelike, což ve zkratce znamená, že v náhodně generovaných úrovních (se stovkami nepřátel a předmětů) budete znovu a znovu umírat, což vás bude hnát kupředu. A časem si oblíbíte i ten podivný audiovizuální styl.

Hra už také dostala pokračování s podtitulem Rebirth, které se chlubí o něco hezčí grafikou, ještě více možnostmi a zejména kooperativním režimem pro dva hráče (na jednom počítači). Základ obou dílů je ale prakticky totožný. Záleží tedy na vás, zda budete chtít investovat do druhého dílu, který je aktuálně třikrát dražší než jednička. Tak jako tak, u obou je poměr cena/zábava velice příznivý.

Běžná cena: 4,99 €, 14,99 € (Rebirth)

Odkazy: recenzeBindingO­fIsaac.com

Counter-Strike: Global Offensive

Legendární Counter-Strike asi netřeba představovat. Jen málokdo si s kamarády (v případě absence připojení alespoň s hloupými boty) nikdy nezahrál jednašestku. Global Offensive sérii určitě nedělá ostudu. Nová grafika, nové módy, placené vzhledy zbraní… Nejdůležitější ale je, že uvnitř je to pořád ta hra, která vám nic nedá zadarmo. Každý stisk klávesnice nebo pohyb myši se v Couter-Striku vždy projeví stejně a přesně.

Global Offensive vyšel už téměř před třemi roky, ale od té doby hra dostala mnoho zásadních aktualizací, z nichž drtivá většina ji posunula lepším směrem. Největší předností jsou matchmaking a kompetitivní režim, které se v předchozích dílech nenacházely. Díky nim můžete snadno hrát opravdové zápasy (5 vs 5 hráčů, 30 kol, každé kolo má 2 minuty) s hráči stejné dovednostní úrovně. Právě až v tomto režimu poznáte, proč se někdy Counter-Striku říká šachy se zbraněmi.

Běžná cena: 10,99 €

Odkazy: recenzeCounter-Strike.net

XCOM: Enemy Unknown

Do výběru jsme chtěli zařadit i nějakou tu klasickou strategii, což se nakonec ukázalo jako nejtěžší úkol. Řada strategií nabízí dlouhou herní dobu, ale obvykle si právě kvůli tomu také dokáží dlouho držet vysokou cenovku. Nakonec jsme zvolili XCOM: Enemy Unknown, nástupce legendárního UFO: Enemy Unknown, kterou lze běžně pořídit za 20 eur. Jedná se o unikátní mix žánrů, který hře vynesl mnoho ocenění za hru roku 2012.

Hráč v primárně tahové strategii musí jednak dělat velká rozhodnutí, jednak zároveň tahovým způsobem ovládá svou malou jednotku v jednotlivých akcích. To vše je okořeněno RPG prvky a poutavým příběhem. Povinnost pro fanoušky sci-fi a tahových strategií, dobrá volba pro téměř každého. Co je nejdůležitější, XCOM hráči dává pocit, že jeho rozhodnutí skutečně mají váhu. A nejen pocit. Váš styl velení a jednání se v průběhu hry bude silně odrážet. XCOM: Enemy Unknown je proto jedním z hrstky titulů, které si lze skutečně vychutnat opakovaně.

Běžná cena: 19,99 €

Odkazy: recenze, XCOM.com

OpenTTD

Budovatelské strategie jsou hry, které dokážou hráče k obrazovce přikovat na mnoho a mnoho hodin. To víte, vybudovat nemocnici, ZOO, lunapark nebo rovnou celé město není hned. Králem žánru je podle mnohých dnes už stařičká hra Transport Tycoon Deluxe‍, kde je vaším úkolem budování dopravních kanálů. Dvacetiletá hra už by dnes trpěla mnoha komplikacemi. Proto je tu svobodný remake OpenTTD, který seženete zadarmo a který lze bez problémů rozběhnout na současných počítačích.

Dnes už navíc OpenTTD svůj vzor předčí. Stále totiž dostává aktualizace, které přináší nejen opravy chyb, ale i další možnosti a vylepšení rozhraní. Vychází pravidelně každý rok na apríla. OpenTTD nejen zabaví, ale také solidně dokáže potrápit mozkové buňky. Pokud tedy hledáte výzvu a sudoku je pro vás nuda, jste na správné adrese. Pouze musíte překonat zastaralé technické zpracování.

Běžná cena: zdarma

Odkazy: OpenTTD.org, Slunečnice.cz (download)

Team Fortress 2

Další hra od Valve?! Ne, opravdu si neděláme srandu. Ve Valve hry zkrátka umí a když je dávají za tak příznivou cenu (v případě Team Fortress 2 zdarma), tak není co řešit. Team Fortress 2 je teď trochu ve stínu svých novějších bratříčků Counter-Strike: Global Offensive a Dota 2, ale přesto si i skoro osm let po vydání udržuje velmi stabilní hráčskou základnu a drží se v první pětce nejhranějších her na Steamu.

Vývojářům se v případě Team Fortress 2 podařil husarský kousek. Povedlo se jim téměř dokonale vyvážit všechny postavy a předměty. Přestože šílená střílečka obsahuje devět naprosto odlišných postav (tříd) a stovky zbraní, žádná není tzv. OP (overpowered) a s každou máte šanci proti kterékoliv jiné. Zápasy nevyhrávají zbraně, ale bystrost a zkušenosti, díky kterým se hráč dokáže přizpůsobit rozličným situacím. Když k tomu připočítáme povedený humor a originální grafiku, je Team Fortress 2 jednou z nejlepších voleb pro častější, byť krátké odreagování.

Běžná cena: zdarma (free-to-play)

Odkazy: recenze, TeamFortress.com, Steam (download)

Minecraft

Minecraftová mánie už sice do značné míry opadla, ale hra stále baví milióny lidí. Švédský zázrak se za pár let stihl stát nejprodávanější PC hrou všech dob (téměř 20 miliónů kopií) a po prodeji studia Microsoftu vydělat autorovi pár miliard korun. Hlavním kouzlem Minecraftu je samozřejmě kreativita. Co jste si v dětství stavěli z Lega, můžete v Minecraftu postavit znovu. V mnohokrát větším měřítku. Představivosti se meze nekladou a jen základní verze hry dokáže zabavit stovky hodin. Desítky kvalitních modů pak mohou herní dobu ještě násobit.

CS24_early

Běžná cena: 19,95 €

Odkazy: recenzeMinecraft.net

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.