Hlavní navigace

Založte si vlastní repositář pro Ubuntu

29. 11. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ubuntu je na výsluní linuxových distribucí a společnost Canonical si to velmi dobře uvědomuje. Mnoho tvůrců software vytváří balíčky právě pro Ubuntu a zjednodušují tak uživatelům instalaci. Naprostou novinkou je ale možnost zřídit si vlastní repositář přímo u Canonical a kompilovat si balíčky tam.

O co jde?

Pokud vyvíjíte software nebo připravujete vlastní sadu balíčků pro vaši oblíbenou distribuci, musíte kromě samotného programování řešit také několik dalších, někdy podružných, ale někdy i velmi důležitých věcí:

  • hostování zdrojů,
  • kompilaci software,
  • balíčkování software,
  • vytváření repositářů,
  • poskytování repositářů uživatelům.

Většina vývojářů tyto problémy řeší na serverech jako je SourceForge, případně si udržují vlastní řešení. Pokud ale potřebujete jen připravit pár balíků pro specifické účely, komplikuje vám tento postup výrazně život.

To si právě uvědomila společnost Canonical, která stojí za vývojem distribuce Ubuntu, a rozhodla se nabídnout velmi užitečné řešení pro každého, kdo má zájem. Výsledkem je nová služba s jednoduchým názvem Personal Package Archive (dále jen PPA), což bychom mohli přeložit jako osobní archiv balíčků.

Pro koho?

Služba PPA je určena vlastně úplně všem lidem, kteří chtějí vytvářet a publikovat vlastní balíčky se software, dokumentací, tématy, konfigurací a dalšími soubory určenými pro Ubuntu. Přístup k ní je zcela zdarma a stačí mít jen účet v Launchpad.

Samotný Launchpad kromě PPA nabízí také další služby pro vývojáře, jako je hlášení chyb, sdílení kódů mezi vývojáři, práce s jazykovými verzemi, zařízení spolupráce několika vývojářů na jednom projektu a podobně. Tyto služby jsou k dispozici už delší dobu. Nyní tedy přibyla možnost nechat vytvořit a publikovat hotové balíky.

Co umí?

PPA umí především udržovat váš vlastní repositář, který je hostován na serverech Canonical. Služba umí automaticky sestavit balíky pro platformy x86, AMD64 a LPIA, což je architektura Intelu kompatibilní s x86. Zaměřuje se ale na co nejnižší energetický příkon a využívat ji bude především Ubuntu Mobile Edition. Všechny balíčky jsou automaticky kompilovány proti aktuální verzi Ubuntu.

Každý uživatel dostane pro své potřeby standardně gigabajt volného diskového prostoru, na kterém může zpracovávat nové balíky a ukládat je do vlastního repositáře. Každý takový prostor má vlastní pojmenování a je veřejně viditelný na adrese

http://ppa.launchpad.net/něco/ubuntu

Výhodou je tak zjednodušená komunikace s uživateli. Těm pouze stačí mezi zdroje přidat následující řádky

deb http://ppa.launchpad.net/něco/ubuntu hardy main
deb-src http://ppa.launchpad.net/něco/ubuntu hardy main

a uživatel získá přístup k vašemu repositáři včetně všech aktuálně dostupných balíků. Výrazně se tím může zjednodušit šíření balíčků, případně testování nových verzí, kdy si prostě jen uživatel aktualizuje svůj systém a dostává vaše nové balíky.

Jak na to?

Postup aktivace je poměrně jednoduchý. Pokud máte účet na Launchpad, stačí podepsat Ubuntu Community Code of Conduct, čímž se zavážete, že budete pracovat dle pravidel komunity. Pak už stačí jen nahrát osobní GPG klíč a v Launchpadu aktivovat samotný PPA.

Postup a všechny důležité informace naleznete v Help centru Launchpad. Poté už můžete provádět automatickou kompilaci svých zdrojových kódů a nechat z výsledku sestavovat balíčky.

Veřejné webové rozhraní k PPA je k dispozici na adrese launchpad.net/u­buntu/+ppas. Tam také naleznete přehledně seřazené už existující repositáře včetně informace o počtu balíčků a možnosti vyhledávání. V některých jsou už nyní umístěny stovky balíků a další se budou snad objevovat jako houby po dešti.

Co PPA přinese?

Podle mého názoru se jedná o velmi přínosný nástroj, který zjednoduší život především vývojářům. Ti mají v ruce jednoduchý systém, který jim umožní sestavovat kvalitní balíčky s minimem námahy a spotřebovaného výpočetního výkonu. Zároveň mají jednoduchý distribuční kanál pro svůj software a nemusejí se zabývat řešením repositářových serverů.

CS24_early

Vydělat by měli i uživatelé. Především získají řadu nových repositářů se specializovanými balíky, upravenými verzemi aplikací a podobně. Zároveň se budou moci pohodlně zapojit do testování a instalovat si testovací verze a balíky určené přímo pro jejich verzi Ubuntu.

Komunita okolo Ubuntu je dostatečně velká na to, aby PPA dokázali vývojáři využít a uživatelé ocenit.

Je PPA užitečný nástroj?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.