Hlavní navigace

Root.cz má 18 let, deset tisíc článků k dospělosti

26. 1. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Root.cz dnes slaví své osmnácté narozeniny. V životě serveru to není nijak významné datum, pro člověka je ale zásadní. Vyrostla s námi už celá generace linuxáků, viděli jsme za tu dobu spoustu historických událostí.

DOS. Tři písmena, textový režim a černá obrazovka. To byly moje začátky u PC a byl jsem v nich vlastně spokojený. Přehledná jasná struktura, předvídatelné chování systému a malé systémové nároky. Tam jsem byl doma na začátku devadesátých let, postupně jsem se dostal od 286 přes 386DX až po 486DX2 a Pentium.

Dodnes si pamatuju, jak jsme ladili nastavení konvenční paměti, abychom mohli spouštět všechny programy. Jak jsme se snažili nacpat co nejvíc programů „nahoru“ (tedy mezi 640KB a 1024KB), abychom ušetřili „dole“. Minimalistický Volkov commander se vešel nahoru, což byla naprostá pecka. Pamatujete si taky ještě něco takového?

EMM386.EXE NOEMS I=E000-E7FF

Pak přišla první verze Windows 95. Nutno říct, že to byla jediná verze Windows, kterou jsem kdy měl. V té době vládly diskety a tenhle systém jich potřeboval k instalaci tuším 35. Bylo to hodně jiné, pořád v tom byl trochu někde ten DOS, ale dost věcí se pro mě změnilo. Bylo to pomalejší, občas se to chovalo divně a hlavně mi zmizela ta jednoduchost a přehlednost.

Najednou jsem přestal mít přehled o tom, co se v systému děje. Když se něco rozbilo, radou bylo restartovat nebo zkusit přeinstalovat. Možná to pomůže, nebo třeba taky ne. No nic, stejně se to jednou za čas musí celé smáznout a pak to zase chvíli vydrží.

Velmi rychle jsem věděl, že tohle používat nechci. Pak mi někdy v roce 1997 kamarád Radim řekl o Linuxu. Docela přesně si vzpomínám, že to byl Slackware a jeho varianta ZipSlack. Ta se vešla na disketu ZIP, která měla 100 MB. Přinesl tehdy mechaniku z práce a dívali jsme se na ten zázrak. Celých 100 MB!


Kevser Ilyas, CC by-sa 4.0

Královna disket, 100 MB, chápeš to?!

Jenže tuhle špičkovou techniku jsem si tehdy jako kluk nemohl dovolit a musel jsem zůstat u klasických 1,44 MB. Proto jsem začal používat Monkey Linux, který se prostě jen rozbalil na disk k DOSu a bylo to. Protože jsem měl malý disk, musel jsem si půjčit druhý. Bylo to pořád takové nesmělé hraní, přeci jen jsem se necítil v Linuxu jako doma. DOS byl prostě DOS.

Pak ale přišel zásadní zlom: Red Hat 5.2. Tím nemyslím dnešní RHEL, Fedoru a takové ty moderní věci. Pěkně původní Red Hat Linux. To byl pro mě v roce 1998 vstup do světa opravdového Linuxu. Mělo to jádro 2.0 (naprostá revoluce!), balíčkovací systém, spoustu software na jednom CD. To byla doba, kdy šel DOS a Windows definitivně z disku a Linux se stal mým jediným operačním systémem.


Autor: Paul Waterman

Red Hat 5.2 z roku 1998, dva gigabajty nabité balíčky!

Byla to doba megabajtů paměti, stovek megabajtů diskového prostoru, velkých CRT monitorů a samozřejmě klasických desktopů. Diskety stále ještě vládly, ale v počítačích se už začínaly objevovat CD mechaniky. Samozřejmě čtecí, vypalovačka byla pekelně drahým snem, který se dal najít leda v nějaké firmě nebo na úřadě. Naštěstí jsem měl k jedné docela blízko a občas se ke mě dostalo nějaké to CD se softwarem nebo hudbou. Filmy se tehdy ještě nepálily, počítače neměly dost výkonu k jejich přehrání.

Byla to také doba, kdy se objevil Root.cz. První článek vyšel přesně před osmnácti lety: 26. ledna 1999. Občas je docela dobré do archivu zabrousit a podívat se na první články, které tu vyšly. Oznámení o Netscape Navigatoru 2.0, úvaha nad připojením k americkému internetu, jak mirrorovat weby pomocí wget, jak začít s PHP nebo co nového v KDE 1.1.1. Tehdy to byly opravdové začátky, byli jsme z podobného obsahu nadšení a hltali jsme každý znak.

Root nebyl na začátku rozhodně sám, z hlavy umím vyjmenovat několik dalších serverů, které jsme mirrorovali a nosili domů na disketách a později CD: Reboot.cz, LinuxZone.cz, Underground.cz, Penguin.cz, LinuxSoft.cz a další. Bohužel už neexistují nebo jsou ve stádiu klinické smrti. Mrzí mě to, měl jsem všechny tyhle servery moc rád, když se k nim přidala řada dalších menších zdrojů (třeba Idiotův decentní úvod do Linuxu), byly to hromady textu ke čtení a studiu.

Nemá smysl tu rozebírat, co bylo dál. Řada z vás tu dobu zažila a těm mladším to už stejně nedokážeme všechno říct a to nadšení na ně přenést. Spousta věcí se od té doby změnila (vždyť je to dvacet let!), ale to hlavní mi zůstalo: snaha mít v systému přehled a vědět, co dělá. Abych kvůli opravě nemusel nikdy mazat a přeinstalovat.

Root za tu dobu už taky zažil hodně a jeho archiv je svědectvím o téměř dvou dekádách dění kolem Linuxu a v IT obecně. Vždyť jsme vydali téměř 10 000 článků a přes 35 000 zpráviček. Největší dík patří samozřejmě autorům, kterých se tu vystřídalo přes 500 – ti pro vás Roota dělají. Někteří vydrželi jeden dva články, ale je tu i řádka autorů s desítkami a někteří i stovkami článků. Naprostým bohem je nejen v tomto ohledu Pavel Tišnovský, který už táhne druhou tisícovku.

root_podpora

Protože je tohle příležitost se trochu ohlédnout za touhle historií, vymysleli jsme pro vás procházku historií. Postupně pro vás vydáme 18 dalších článků, ve kterých postupně rok za rokem projdeme ty nejdůležitější události. Věděli byste, kdy se objevily flash disky, kdy vzniklo Gentoo a kdy třeba Fedora nebo Ubuntu? V následujících týdnech si to budete moci všechno zopakovat.

Tak díky, že nás čtete a že používáte svobodný software.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.